17.8.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Sea Wave).
Ako pripraviť ten najchutnejší paradajkový pretlak, ktorý bude dokonalým základom polievok, rôznych omáčok a pizze? No môže sa zdať, že paradajky stačí prelisovať a pasterizovať. Dnes vám však prezradíme, ako urobiť tie najlepšie paradajkové pretlaky a čo pridať na okorenenie chuti. Nie je tu priestor na zhon.
Je ťažké predstaviť si každodenné varenie bez paradajkového pretlaku. Pridávame ho do paradajkovej polievky, používame ho na prípravu lahodných omáčok na cestoviny vrátane našej obľúbenej bolonskej omáčky. Hojne ho natierame na domácu pizzu a často si ho vychutnávame na toastoch a sendvičoch. Samozrejme, nie je problém s jeho dostupnosťou v obchodoch, ale ak máte možnosť vyrobiť si vlastný paradajkový pretlak, určite to stojí za to.
Paradajkový pretlak robím už roky a recept som sa naučila od svojej mamy. V našej záhrade bolo vždy veľa kríkov paradajok, boli veľké, malé, stredné, podlhovasté, červené, žlté a hnedé. Práve zmes rôznych odrôd do veľkej miery ovplyvnila chuť pretlaku. Ak však nemáte po ruke zmes paradajok, použite jeden druh. Ideálne je vybrať mäsité paradajky a paradajky s malými semennými hniezdami. Na dochutenie pridávam do hrnca aj dve prísady. Ide o ligurček (ľudovo: domáca vegeta) a cesnak. Teraz prejdem k receptu na najlepšie pyré na svete.
Domáci paradajkový pretlak. Lepší nekúpite v žiadnom obchode
Ingrediencie:
- asi 4 kg dužinatých paradajok, môžete skombinovať niekoľko druhov, napríklad červené a žlté
- 1 plná polievková lyžica soli
- 1 plná lyžička cukru
- 4 strúčiky cesnaku (jeden na kilogram paradajok)
- 2-3 vetvičky ligurčeka
- štipka oregana (možno vynechať)
Postup prípravy:
- Samozrejme, začnite sparením paradajok. Odstráňte šupku, nakrájajte ich na menšie kúsky a pokúste sa odstrániť semienka.
- Nakrájané paradajky vložte do hrnca a zapnite horák na minimum. Varte, kým sa nezačnú rozpadávať. To môže trvať až 45 minút.
- Pripravte si jemné sitko a pretlačte cez neho paradajky. Vzniknutú dužinu vráťte do hrnca, pridajte soľ, cukor, roztlačený cesnak a ligurček a oregano, ak ich používate.
- Priveďte do varu a občas premiešajte. Čas varenia závisí od požadovanej konzistencie pyré.
- Pripravte si čisté a obarené poháre a nalejte do nich horúce pyré. Okamžite poháre uzavrite a otočte hore dnom, aby sa viečka uzavreli.
- Poháre pevne zabaľte hrubou dekou alebo uterákmi, aby sa mohli pomalšie ochladzovať – potom sa poháre samé pasterizujú. Keď sú poháre vychladnuté, uložte ich do špajze alebo ich odneste do pivnice.
Takéto pyré je aromatické a naozaj chutné. Samozrejme, ak sa vám zdá, že vaše paradajky nie sú dostatočne sladké, pridajte viac cukru, a ak máte radšej výraznejšiu chuť, nebojte sa pridať viac soli. Môžete pridať aj trochu korenia, ale nie je to nevyhnutné.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Ako pripraviť paradajkovú šťavu na zimu? Takáto vitamínová bomba je užitočná pri prechladnutí
Domáci pikantný kečup z cukety. Je šialený a potrebujete len pár ingrediencií
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.