17.8.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/vsl).
Toto jedlo prevzala slovenská aj iné kuchyne. Pochádza z Českej republiky, ale jeho chuť je taká hlboká a výrazná, že sme si ho obľúbili aj my. Mäso, ktoré hrá hlavnú úlohu, je jemné, šťavnaté a aromatické. A nezabudnite na omáčku a sladkú prílohu. Bez nich toto jedlo neexistuje.
Toto hovädzie mäso sa v origináli volá Svíčková na smetaně a všetci ho poznáme. Je to jedlo plné chuti a vône. Hovädzia sviečková by mala byť tej najvyššej kvality a zelenina by mala byť čerstvá. Čo tvorí tento pokrm? Hlavnú úlohu zohráva mäso ale aj zelenina, z ktorej sa potom pripravuje omáčka. Zaujímavosťou je, že tento pokrm možno obohatiť o sladký nádych. Pred podávaním dajte na tanier lyžicu domáceho džemu alebo brusnicovej marmelády. Takto môžete objaviť nové a originálne chute.
Recept na jemné a šťavnaté české hovädzie mäso
Ingrediencie:
- 1 kg hovädzej sviečkovice,
- 350 ml zeleninového vývaru,
- 100 ml vody,
- 2 PL pšeničnej múky
- 120 ml 30 % smotany,
- 150 g masla,
- 2 cibule,
- polovica zeleru,
- 3 mrkvy,
- 2 korene petržlenu,
- citrón,
- soľ,
- korenie.
Spôsob prípravy:
- Na prípravu tohto pokrmu začnite prípravou zeleniny. Ošúpte ju a nastrúhajte na veľkom strúhadle.
- Teraz je čas na mäso. Sviečkovicu opláchnite a osušte a nakrájajte ju na plátky hrubé približne 2 cm. Každý plátok hojne posypte soľou a korením. Mäso vložte do zapekacej misy.
- Do hrnca vložte maslo a rozpusťte ho na miernom ohni. Pridajte vytlačenú citrónovú šťavu a jemne premiešajte.
- Okolo mäsa rozsypte nastrúhanú zeleninu a na vrch mäsa nalejte zmes šťavy a masla. Takto pripravené mäso nechajte odpočívať približne 1 hodinu.
- Po uplynutí tejto doby nalejte do misky vývar a prikryte pokrievkou. Vložte do rúry vyhriatej na 180 °C a pečte 2 hodiny.
- Po upečení vyberte mäso na tanier a do hrnca nasypte zvyšné prísady. V hrnci ich rozmixujte na hladkú pastu a jemne zahrejte.
- Múku preosejte do misy, pridajte vodu a smotanu. Rázne premiešajte, aby ste vytvorili kašu bez hrudiek. Zmes vlejte do vriacej tekutiny a stále miešajte. Takto pripravíte omáčku.
- Upečené mäso položte na tanier a prelejte ho omáčkou. Môžete pridať aj varené zemiaky, a ak chcete sladkú verziu, pridajte lyžicu domáceho džemu. Dobrú chuť!
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Paradajkový pretlak – môj osvedčený recept. Najdôležitejší je čas a dva prídavky
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.