20.8.2023 Redakcia Vášeň v tebe ( Foto: shutterstock/Esin Deniz).
August je mesiacom, keď môžete siahnuť po paprike a pripravovať najrôznejšie pokrmy, pretože vtedy je táto zelenina dokonale zrelá a plná výraznej chuti. Jedným z nápadov na chutnú večeru môžu byť papriky plnené mletým mäsom a príprava takéhoto jedla bude jednoduchá, ak použijeme osvedčený recept. Tu je.
Prečo jesť papriku?
Paprika je zelenina, ktorá sa od ostatných odlišuje veľmi vysokým obsahom vitamínu C a karotenoidov. Je tiež vynikajúcim zdrojom kyseliny listovej, vitamínov A, E a K, draslíka, mangánu, železa, horčíka, vlákniny, flavonoidov a fenolových kyselín. Okrem toho má paprika tonizujúce, protizápalové a antiseptické vlastnosti.
Pravidelná konzumácia papriky má pozitívny vplyv na stav nervového systému, svalov, kostí a vďaka kapsaicínu a príbuzným zlúčeninám, ktoré sa v paprike nachádzajú, má antibakteriálne vlastnosti.
Papriky plnené mletým mäsom – recept
Ingrediencie:
- štyri veľké papriky
- 300 g mletého bravčového mäsa
- jedna veľká cibuľa
- 100 g bielej ryže
- štyri strúčiky cesnaku
- dve paradajky
- petržlenová vňať
- syr feta
- soľ,
- korenie
- olej na vyprážanie
Ryžu uvarte podľa pokynov na obale a po uvarení ju odložte. Z papriky odrežte stopku a odstráňte semienka a biele blanky z vnútra.
Na panvici rozohrejte olej a keď dosiahne správnu teplotu, orestujte na ňom mleté mäso, ktoré pred pridaním do panvice nakrájajte na malé kúsky. Keď je mäso opečené, pridajte nadrobno nakrájanú cibuľu a cesnak. Všetko osolíme a okoreníme a odložíme bokom.
Do misky s mäsom pridajte uvarenú ryžu, paradajky nakrájané na kocky, nasekanú petržlenovú vňať a prípadne štipku soli a korenia. Všetko dôkladne premiešajte, aby mala plnka jednotnú konzistenciu.
Predhrejte rúru na 200 stupňov Celzia a vložte papriky do zapekacej misy. Stred papriky naplňte pripravenou plnkou a posypte syrom feta nakrájaným na kocky.
Papriky s mäsovou náplňou vložte do rúry a pečte asi pol hodiny, kým zelenina nezmäkne. Hotovo!
Redakcia Vášeň v tebe
Súvisiace články:
Mleté rezne neboli nikdy chutnejšie. Namiesto babičkinho receptu je tu niečo lepšie. Rúra sa hodí
Šťavnaté hovädzie mäso na český spôsob sa rozplýva v ústach. Podáva sa s obľúbenou dezertnou polevou
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.