21.8.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/nerudol).
Leto je v kuchyni zvláštnym obdobím. Na jednej strane dostupnosť čerstvých a miestnych produktov podnecuje k vareniu. Teploty za oknom však účinne odrádzajú od dlhého státia nad sporákom. Máme pre vás alternatívu na báze cukety a tvarohu – chutnú, zdravú a rýchlu.
Cuketa je taliansky výraz pre malú tekvicu. A niečo na tom je. Táto zelená zelenina je nielen chutná, ale aj nízkokalorická a ľahko stráviteľná. Cuketu musíte vo svojej kuchyni vyskúšať.
Čo potrebujete na rýchlu večeru pre celú rodinu?
Príprava cestovín z cukety a tvarohu vám zaberie doslova minútu. Sotva si rodina stihne sadnúť k stolu, už sa na ich tanieroch objaví chutná večera. Na ich prípravu budete potrebovať:
- 400 g cestovín tagliatelle
- cca. 1 kg cukety
- 2 balenia smotanového syra (napr. Lučina alebo Philadelphia)
- šťavu z jedného citróna
- hrsť čerstvej bazalky
- 3 lyžice olivového oleja
- 2 strúčiky cesnaku
- parmezán
- korenie
- soľ
Ako vidíte, ingrediencie sú jednoduché, a preto sú dostupné prakticky v každom obchode. Dokonca ak vám napadne pripraviť cestoviny s cuketou a tvarohom ncestou z práce, všetky ingrediencie ľahko nakúpite po ceste.
Cestoviny s cuketou a tvarohom – spôsob prípravy
Do veľkého hrnca nalejte vodu na cestoviny (minimálne štyri litre). Po zovretí ju osolíme a vhodíme do nej cestoviny. Uvarte ich al dente podľa času uvedeného na obale. Keď sú hotové, zlejeme asi 150 mililitrov „tekutého zlata“ (teda vody, ktorá zostala z varenia cestovín), zvyšok scedíme a odložíme bokom.
Cuketu umyjeme a osušíme papierovou utierkou, potom ju nastrúhame na najväčších okách strúhadla. Medzitým rozohrejte veľkú panvicu a nalejte do nej olivový olej. Na rozpálenú panvicu pridajte cukety a za stáleho miešania ich chvíľu smažte. Keď cuketa zosklovatie, pridajte nasekaný cesnak a dôkladne premiešajte. Celkovo by to nemalo trvať dlhšie ako 15 minút. Po tomto čase sa do panvice pridá nasekaná bazalka, citrónová šťava, smotanový syr, cestoviny a 150 mililitrov „tekutého zlata“. Ingrediencie spojíme a celé to dochutíme soľou a korením, potom vychnutnáme.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Siahnite po nej v auguste. Vtedy chutí najlepšie
Šťavnaté hovädzie mäso na český spôsob sa rozplýva v ústach. Podáva sa s obľúbenou dezertnou polevou
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.