23.8.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: Súkromný archív).
Tupý nôž alebo strúhadlo? Ak nemáte nablízku žiadne orezávače, nebojte sa. Potrebujete len keramický hrnček, tanier alebo misku. Po chvíli môžete zeleninu, ovocie a iné potravinárske výrobky jednoducho krájať a strúhať.
Pokiaľ ide o zostrenie, je tu veľa protichodných informácií. Niektorí odporúčajú iba špecializované vybavenie, zatiaľ čo iní tvrdia, že dobré výsledky môžete dosiahnuť pomocou vecí, ktoré už pravdepodobne máte doma. Jedným z najobľúbenejších a najneobvyklejších tipov na ostrenie, napríklad strúhadla alebo noža, je použiť na to dno šálky.
Ako nabrúsiť nôž alebo strúhadlo s keramickou šálkou? Otočte šálku a uvidíte, čo sa stane
Väčšina keramických tanierov, misiek a šálok má neglazovaný okraj okolo samého dna, kde sa kus stretáva s dnom pece. Tento kus keramiky je tvrdší ako kov a dá sa použiť aj ako brúsny kameň. Všetko, čo musíte urobiť, je:
- Otočte šálku a prejdite po ňom čepeľou noža alebo strúhadla.
- Držte ho tak, aby okraj udržiaval uhol asi 15 až 20 stupňov.
- Urobte ťahy na každej strane.
- Za 30 sekúnd nakrájate alebo nastrúhate všetko, čo potrebujete.
Ako často treba brúsiť kuchynské nože? Tupé hrany len sťažujú prácu v kuchyni
Keďže sa nože a strúhadlá používajú pravidelne, sú jedným zo základných nástrojov v každej kuchyni. Mnoho ľudí si nie je istých, ako často by mali tieto nástroje brúsiť. Optimálny čas je robiť to každé 1-2 mesiace. O čepele sa pravidelne starajte, aby vám vydržali dlhé roky. Ak si nie ste istí, či nôž potrebuje nabrúsiť, vyskúšajte to s mäkším ovocím , ako sú paradajky. Ostré čepele by mali rezať bez väčšej sily a nemali by sa drviť ani trhať.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Rýchlo ním namažte rukoväť. Odstránite baktérie a na dlho zabudnete na odtlačky prstov
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.