Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Recepty,

Niekedy je dokonalosť v jednoduchosti. Tento recept na tekvicovú polievku je toho dokonalým príkladom

23.08.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Svetlana Shapiro). Tekvicová polievka je synonymom konca leta a začiatku jesene. Je farebná, sýta a plná vitamínov. Jej príprava je triviálna, ale nič neprekoná...

23.08.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Svetlana Shapiro).

Tekvicová polievka je synonymom konca leta a začiatku jesene. Je farebná, sýta a plná vitamínov. Jej príprava je triviálna, ale nič neprekoná jej jedinečnú chuť. Zeleninový základ však nie je všetko – dôležitá je aj trocha pikantnosti a správna kombinácia korenín.

tekvicová polievka
Tekvicový krém
Foto: shutterstock/Svetlana Shapiro

Existuje veľa receptov na tekvicový krém, ale naša verzia je skutočným skvostom, ktorý určite poteší aj tie najnáročnejšie chuťové bunky. Charakteristická jesenná zelenina však nie je všetko. Dominujú v nej aj originálne prísady, nádych pikantnosti a predovšetkým krásne servírovanie, ktoré môže konkurovať jedlám z najlepších reštaurácií.

Tekvicová polievka, dokonalá večera na konci leta

Tekvicový krém je povinný recept, ktorý kraľuje domácemu menu najmä na konci leta a na začiatku jesene. Táto hrejivá, sýta a chutná polievka sa dočkala mnohých verzií, ale tá s chrumkavými haluškami, cícerom, olejom a trochou cesnaku je neprekonateľná. Tu sa všetko krásne spája – nie je tu nuda, klasickú bagetu nahradil zemiakový akcent a samotný základ nie je len pečená tekvica zmiešaná s vývarom. 

Náš návrh na tekvicovú polievku výrazne vyniká svojou chuťou, podávaním a šialenými vôňami, ktoré spolu tvoria krásne duo. Základom krému je pečená tekvica s paradajkami, koreňom zázvoru a šalotkou. Pečené halušky, cícer a kel dodávajú polievke zaujímavý nádych, zatiaľ čo farebné a aromatické korenie vyzdvihuje to najlepšie z produktov pridaných do polievky.

Prémiová verzia tekvicového krému – polievku podávajte s haluškami, cícerom a chrumkavým kelom

Suroviny na krémovú polievku:

  • 1 kg tekvice, 
  • 500 ml vývaru,
  • 400 ml sladkej smotany,
  • 4 paradajky,
  • 2 šalotky,
  • 3 cm zázvoru, 
  • 5 strúčikov cesnaku, 
  • kúsok čili,
  • lyžica sójovej omáčky, 
  • 2 lyžice olivového oleja, 
  • soľ,
  • korenie. 

Prílohy:

  • 200 g halušiek (gnocchi),
  • 3 stonky kelu alebo hrsť čerstvého špenátu,
  • 120 g cíceru, 
  • 1/3 čajovej lyžičky údenej papriky, 
  • šťava z polovice citróna, 
  • 400 ml sladkej smotany, 
  • soľ,
  • korenie,
  • lyžica olivového oleja.

Spôsob prípravy:

  1. Dôkladne vydrhnite tekvicu, umyte ju a nakrájajte na 2 cm kúsky. Uložíme ju na plech vystlaný papierom na pečenie spolu s rozpolenými paradajkami, cibuľou, cesnakom a zázvorom nakrájaným na plátky. Všetko zalejte olivovým olejom, ochuťte čili, soľou a korením. Pečte 25 minút pri teplote 220 °C.
  2. Po uplynutí tohto času vložte všetku zeleninu do nádoby mixéra alebo do veľkého hrnca, prilejte teplý vývar a rozmixujte na hladký krém. Nakoniec pridajte smotanu, sójovú omáčku a polievku opäť rozmixujte. 
  3. Teraz je čas na prílohy. Na panvici na troche olivového oleja opečieme halušky. Keď sú zemiakové halušky opečené, pridáme cícer, údenú papriku, soľ, korenie. Nakoniec na vrch prihoďte kel alebo špenát. 
  4. Po niekoľkých minútach môžete prejsť k servírovaniu polievky. 
  5. Do misiek nalejte smotanu, navrch esteticky položte halušky, kel a niekoľko kvapiek citróna. Polievka je hotová, vychutnajte si ju!

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Ako pripraviť večeru z letnej zeleniny? Pri príprave tohto jedla bude kľúčové jedno korenie

Nehádžte zeleninu do vývaru takýmto spôsobom. Použite niekoľko trikov a bude to olizovanie prstov


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Robím najlepšiu bravčovú nátierku. Recept je starý viac ako päťdesiat rokov, ale ja doň pridávam niečo špeciálne

22.11.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/New Africa). Ako pripraviť bravčovú natierku, aby chutila lepšie ako tá z regionálnych jarmokov alebo vianočných trhov? Viem to…

Túto nezvyčajnú prísadu pridávam do krémovej hubovej polievky. Takto ju podávajú v reštauráciách

22.11.2021 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/loveofphoto). Hubová polievka si získala mnoho priaznivcov vďaka svojej krémovej konzistencii a jedinečnej chuti a vôni. V reštauráciách ju…

Francúzska zemiaková polievka je majstrovské dielo. Za pár eúr máte večeru ako v reštaurácii

21.11.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/MariaKovaleva). Jednoduchá a chutná večera, ktorá nestojí veľa a je rýchlo hotová? Nemusí to byť len vyprážané jedlo so…

Takto podávam baklažán. Uložte si recept, pretože budete nadšení

21.11.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/BearFotos). Stal sa neoddeliteľnou súčasťou mojej kuchyne, takže ho mám vždy poruke. Používam ho na prípravu rýchleho, chutného a…

Obyčajné mleté mäso nerobím. Ohnivé kotlety sú oveľa lepšie, tajomstvom je chlieb

21.11.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Oakland Images) Požarského ohnivé kotlety bol pokrm, ktorý sa v Rusku objavil za vlády cára Mikuláša I. Tento rezeň…

Auto Trendy

Zima vás už neprekvapí: Naučte sa správne nasadiť snehové reťaze ešte dnes!

22.11.2024 Redakcia Auto trendy - Nasadzovanie snehových reťazí môže byť pre mnohých vodičov spočiatku náročnou úlohou. Táto zručnosť sa však dá naučiť a postupom času sa stane jednoduchšou a intuitívnejšou.…

Citroën 2025: Všetky pripravované modely

22.11.2024 Redakcia Auto trendy - Od modernizovaného modelu Ami až po nový C5 Aircross - tu je prehľad toho, čo Citroën chystá na budúci rok. Citroën 2025: Všetky pripra

Faceliftované Mitsubishi ASX: Nové technológie, lepšia výbava, ale čo bezpečnosť?

22.11.2024 Redakcia Auto trendy - Mitsubishi ASX sa podrobilo testovaniu EuroNCAP – je toto SUV naozaj bezpečné? Malé SUV dostalo facelift, aby si viedlo lepšie v silne konkurenčnom segmente B-SUV.…

Prečo riskovať pokutu? Naučte sa kedy a ako používať zadné hmlové svetlá!

22.11.2024 Redakcia Auto trendy - Zákon prikazuje montovať na vozidlá zadné hmlové svetlá. Za ich nesprávne používanie hrozí pokuta. Kedy by sme ich mali používať? Nie všetci vodiči ich vedia…

Osem dôvodov, prečo sa motorky stanú vašou novou závislosťou: Prestaňte sa obmedzovať autami!

22.11.2024 Redakcia Auto trendy - Jazdenie na autách ma fascinuje čoraz menej, zatiaľ čo motorky ma úplne očarili. Po dôkladnom zamyslení som prišiel k jednoznačnému záveru: motorky sú jednoducho lepšie.…

Marcopolo uvádza na trh Nomade: 4x4 dieselový obytný automobil

22.11.2024 Redakcia Auto trendy - Vďaka špičkovej technológii a exkluzívnemu dizajnu spája Nomade robustnosť a pohodlie. Marcopolo Motorhome, divízia spoločnosti Marcopolo

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov