23.8.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Shekhovtsova).
Ako dieťa som nemala rada paradajkový džús, a keď ho mama kupovala v kartónoch, nemohla som sa naň pozerať. Zmenilo sa to až vtedy, keď som sa rozhodla, že si paradajkovú šťavu budem vyrábať sama. Prvý pokus vyšiel skvele, ale pri ďalšom som recept trochu upravila a teraz je moja paradajková šťava hitom pre celú rodinu. Pridávam do nej dve korenia a ešte niečo.
Paradajková šťava je u mňa doma povinnou položkou na zozname zimných konzerv a počas sezóny sa zvyčajne stáva, že jeden deň robím pyré a druhý deň šťavu, keď dozrievajú paradajky. Recept na paradajkovú šťavu je veľmi jednoduchý, ale rozhodla som sa ju trochu vylepšiť, aby sa dala nielen piť, ale aby aj zvýraznila chuť polievok, omáčok a iných pochúťok. Okrem cesnaku a bazalky pridávam aj citrónovú šťavu. Tá šťavu nekyslí, len vytiahne všetky skryté chute a dodá šťave krásnu, sýtu farbu.
Ako pripraviť paradajkovú šťavu na zimu – tento recept je u nás doma hitom
Ingrediencie:
- 2 kg zrelých paradajok (ja som mala cherry paradajky, ale šťava vytečie zo všetkých druhov)
- cca. 1,5 l vody
- 1 lyžička cukru
- plná polievková lyžica soli
- 3-4 strúčiky cesnaku
- 1 PL sušenej bazalky
- šťava vytlačená z polovice citróna
Spôsob prípravy:
- Samozrejme, začnite tým, že umyjete a očistíme paradajky. Vyberajte len také plody, ktoré nemajú žiadne sfarbenie, škvrny alebo iné chyby. Potom ich sparte vriacou vodou a ošúpte. Ošúpané paradajky prekrojte na polovicu a ak je to možné, odstráňte semienka.
- Paradajky vložte do hrnca, pridajte vodu, soľ a cukor a za občasného miešania priveďte do varu. Varte, kým sa paradajky takmer úplne nerozpadnú.
- Paradajky prepasírujte cez sitko; zvyšnú dužinu môžete použiť ako prísadu do cestovín alebo polievky. Šťavu opäť priveďte do varu, pridajte roztlačený cesnak a sušenú bazalku a varte jednu hodinu.
- Asi 10 minút pred koncom varenia pridajte citrónovú šťavu. V tomto čase pripravte aj fľaše alebo poháre. Mali by byť čisté, najlepšie vypálené.
- Do pohárov nalejte horúcu šťavu a pevne ich uzavrite. Otočte poháre hore dnom, aby sa uzávery uzavreli. Potom ich pevne zabaľte hrubou prikrývkou, aby sa čo najdlhšie udržali v teple. Po úplnom vychladnutí ich premiestnite do špajze.
Tip: Ak vám kúsky šupky a semienok nerobia problém, namiesto sparenia paradajok a vyrezávania hniezd so semienkami si môžete ušetriť čas a paradajky jednoducho pomlieť v kuchynskom robote.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Zabudnite na málo slané a kyslé. Pripravte vatikánske uhorky a zamilujete si ich chuť
Vynikajúci domáci slivkový lekvár – ideálny na plnenie perníkov a iné. Ako ho pripravíte?
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.