23.8.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/beats1).
Takýto jednoduchý slivkový koláč tu ešte nebol. Babičkin domáci recept na koláč je bezkonkurenčný a všetko závisí od správneho pomeru, sladkokyslého ovocia a trochu lásky, ktorú treba do prípravy vložiť. Záver s chrumkavou mrveničkou je šialený vizuálne ako aj po prvom súste!
Niet nad domáce koláče, sušienky a rôzne druhy pečiva. Tieto expresné recepty, najlepšie z babičkinej knihy receptov, nemajú žiadnu konkurenciu v podobe fantastických nápadov z internetu. Kráľom je tu jednoduchosť, chuť a najkvalitnejšie suroviny!
Expresný a extrémne jednoduchý slivkový koláč – cesta k šialenej sladkosti
Ikonický slivkový koláč nemá obdoby – je nielen esenciou chuti, ale aj cukrárskou trivialitou, ktorú zvládne aj začiatočník. Dôležitá je však koncentrácia, postupné pridávanie produktov, správna teplota pečenia a samozrejme pozornosť venovaná najmenším detailom. Ubezpečujeme vás však, že to, čo znie trochu komplikovane, je v skutočnosti jednoduché.
Ak chcete získať mimoriadne jednoduchý slivkový koláč, začnite nákupom. Nesmie chýbať sladkokyslé ovocie, domáce vajcia, maslo a najlepšie hnedý cukor. Táto klasika bude chutiť senzačne v ktorúkoľvek ročnú dobu, ako aj na najrôznejšie oslavy, ako sú narodeniny, krstiny, rodinné večere alebo jednoducho podávaná k rannej káve či čaju.
Taký jednoduchý slivkový koláč tu ešte nebol! Uhnetieme a je hotovo
Ingrediencie:
- 700 g maďarských sliviek,
- 5 vajec,
- 320 g celozrnnej múky,
- 200 g masla,
- 150 g hnedého cukru,
- 2 čajové lyžičky prášku do pečiva.
Prísady na mrveničku:
- 65 g pšeničnej múky,
- 70 g cukru,
- 50 g studeného masla.
Spôsob prípravy:
- Začnite s cestom. Múku dôkladne preosejte cez sito, pridajte cukor, prášok do pečiva a kúsky masla. Celé to poriadne vymiesime, najlepšie intenzívne. Počas toho pridajte vajcia a spojte ich s ostatnými prísadami. Hnetené cesto zabaľte do fólie. Umiestnite ho do chladničky, aby odpočívalo 30 minút.
- Medzitým z múky, masla a cukru opatrne v rukách urobte mrveničku, potom z nej vytvorte guľu a vložte ju do mrazničky. Teraz je na rade ovocie – slivky umyjeme, prekrojíme na polovice, odkôstkujeme, zľahka posypeme cukrom a odložíme bokom.
- Hnetené cesto vyberieme z chladničky. Základ pečte približne 10 minút pri teplote 180 stupňov. Na upečený koláč poukladajte vopred pripravené slivkové ovocie. Vrch bohato posypte mrveničkou.
- Koláč opäť vložte do rúry – tentoraz však na 45 minút, stále pri 180 stupňoch.
- Po 45 minútach vyberte koláč z rúry a nechajte trochu vychladnúť. Potom ho jednoducho ozdobte práškovým cukrom, lístkami mäty a je hotový!
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Vynikajúci domáci slivkový lekvár – ideálny na plnenie perníkov a iné. Ako ho pripravíte?
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.