Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Cestovanie, Tipy, Životný štýl,

Na Sicílii som si prenajal drevenú chatu s otváracou strechou a výhľadom na hviezdy. Uvedomelá turistika získava na popularite

24.8.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: instagram.com/@starsbox_official). Masový turizmus výrazne ovplyvňuje nielen prírodné prostredie či sociálne a kultúrne hodnoty regiónov, ale aj skúsenosti cestovateľov. Spája sa s tlačenicami, vysokými cenami,...

24.8.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: instagram.com/@starsbox_official).

Masový turizmus výrazne ovplyvňuje nielen prírodné prostredie či sociálne a kultúrne hodnoty regiónov, ale aj skúsenosti cestovateľov. Spája sa s tlačenicami, vysokými cenami, nutnosťou rezervovať si atrakcie a ubytovanie v dostatočnom predstihu a rôznymi turistickými „pascami“, ktoré nám môžu pokaziť zážitok z dovolenky. To znamená, že sme čoraz ochotnejší hľadať alternatívne destinácie či dokonca miesta na pobyt.

Foto: instagram.com/@starsbox_official

Alternatívne ubytovanie sa stáva čoraz populárnejším medzi turistami, ktorí hľadajú nezvyčajné zážitky. Často sa stáva, že pri cestovaní považujeme rezerváciu ubytovania za nevyhnutnosť a vyberáme si ubytovanie na základe jeho polohy alebo ceny.

Turisti však čoraz viac začínajú oceňovať miesta, ako je glamping alebo „luxusné“ kempovanie v prírode, vďaka ktorému nemusíme obetovať pohodlie, aby sme si mohli vychutnať nádherný zážitok z prenocovania v tesnom kontakte s prírodou a vychutnať si prírodné bohatstvo miest, ktoré navštívime.

K ponuke netradičných ubytovacích riešení pribúdajú starsboxy, ktoré sa v Európe i mimo nej objavujú v čoraz väčšom počte. Tieto malé drevené domčeky nám umožňujú pohodlne prespať pod holým nebom a poskytujú jedinečný zážitok.

Drevená chatka s výhľadom na hviezdy. Turisti čoraz viac oceňujú alternatívne miesta na pobyt

Starsboxy sú nenápadne vyzerajúce drevené modulárne domčeky, ktoré svojím vzhľadom pripomínajú záhradnú búdku na náradie. Celé čaro však spočíva v konštrukcii strechy, či skôr strešného okna, ktoré sa dá úplne otvoriť. Vďaka tomu domčeky umožňujú spať doslova pod holým nebom, a to v pohodlnej a povlečenej posteli.

Keď však máte nad hlavou trblietavú hviezdnu klenbu, spanie sa zdá byť len stratou času. Najmä počas bezoblačnej noci, počas ktorej nám obloha predvedie svoje čaro v celej svojej kráse a potom nás privíta farebným a pokojným východom slnka.

Foto: instagram.com/@starsbox_official

Taliansky projekt dobýva viac ako len Európu

Fabio Revetria a Lara Sappa sú zakladateľmi a iniciátormi projektu Starsbox, ktorého cieľom je nielen poskytnúť turistom nezabudnuteľný cestovateľský zážitok, ale aj propagovať udržateľný a zodpovedný cestovný ruch.

Chaty sú inšpirované chatami pastierov v Ligúrskych Alpách. Práve v tejto časti Álp boli v roku 2018 nainštalované prvé drevené stavby, z ktorých je možné v noci pozorovať hviezdy. Odvtedy sa projekt rozbehol a po celom Taliansku sa začali objavovať ďalšie a ďalšie chaty na prenájom, ktoré teraz tvoria pomerne masívnu sieť StarsBox Constellation.

V súčasnosti je vykúpených 140 domčekov, ktoré sa nachádzajú v piatich krajinách: Taliansko, Španielsko, Francúzsko, Švajčiarsko a Japonsko. V súčasnosti je aktívnych 67 lokalít. Samozrejme, väčšina z nich sa nachádza v Taliansku, takmer v každom regióne krajiny. Mal som možnosť prenajať si jeden na Sicílii a musím povedať, že to bol jeden z najjedinečnejších cestovateľských zážitkov v mojom živote.

Foto: instagram.com/@starsbox_official

Netradičné ubytovanie na Sicílii. Odpočiňte si ďaleko od davov a hluku

Chata, v ktorej som strávil noc pod holým nebom, sa nachádza v regionálnom prírodnom parku Madonie na Sicílii. Chata sa nachádza v areáli agroturistickej spoločnosti, na malom kopci, uprostred olivovníkov. Je odtiaľto úžasný výhľad na neďaleké hory. Musím povedať, že táto krajina bola úchvatná a spolu s pokojom a krásou tamojšej prírody podporovala hlboký pokoj, ktorý by sa v auguste ťažko dosiahol kdekoľvek inde na Sicílii.

Je to tiché a opustené miesto ďaleko od všetkého, na oblohe nie je ani náznak svetelného znečistenia. Neďaleko sa nachádza malá krčma, kde sa podávajú jedlá z produktov vypestovaných na okolitých farmách, ako aj regionálne vína. Nie náhodou sa tu nachádza aj astronomické observatórium. Fundación Starlight označila nočnú oblohu v parku za „najkrajšiu hviezdnu oblohu v Taliansku„.

Hory, ktoré sa týčia nad naším územím, sú najvyššími vrcholmi Sicílie, hneď po Etne. Sú tvorené karbonátovými horninami a ich hlavným masívom je Pizzo Carbonara. Zvláštnosťou týchto hôr je ružová farba, ktorú získavajú pri západe slnka. Ďalším neuveriteľným prírodným úkazom, ktorý odtiaľto môžeme vidieť, je let supov bielohlavých. Na istý čas sa vytratili, ale v posledných rokoch sa do parku Madonie vrátili.

– opisuje Marta, spoluzakladateľka združenia Sorelle Lo Re a majiteľka pozemku, na ktorom sa nachádza sicílska hviezdica.

Samotná chata sa nachádza na pomerne strategickom mieste, ktoré okrem pozorovania nočnej oblohy umožňuje sledovať aj ranný východ slnka. Chata s otváracou strechou však nie je jedinou atrakciou, ktorá tu na turistov čaká. V areáli sa nachádza miesto na grilovanie alebo kovová vaňa, v ktorej sa návštevníci môžu okúpať s neuveriteľným výhľadom.

Napriek blízkosti prírody tu hostia môžu očakávať pohodlné ubytovanie. Na farme sa nachádza budova so sociálnym zariadením, v ktorej je k dispozícii aj chladnička, prípadne rýchlovarná kanvica.

Na Sicílii som spal pod holým nebom. Tu sú moje dojmy

Hoci som k pohodliu stráviť noc v takomto bungalove pristupoval s veľkou skepsou, musím priznať, že som tam spal ako jeleň (čo som vôbec nemal v pláne). Predstava bola taká, že budem celú noc pozerať na hviezdy, kým nevyjde slnko. To sa však nestalo.
Uvoľňujúce zvuky prírody, pohodlie mäkkého matraca či dokonalá teplota sicílskej letnej noci spôsobili, že som si pohľad na „najkrajšiu hviezdnu oblohu v Taliansku“ vôbec dlho neužil. Úprimne však priznám, že tento titul sa mi zdá oprávnený.

Budík som si však nastavil na 5:30 ráno, teda trochu pred východom slnka. Zvyčajne nerád vstávam tak skoro, ale tento zážitok sa nepodobal žiadnemu východu slnka, ktorý som kedy videl. Stačilo otvoriť dvere chaty a z pohodlia a tepla postele som obdivoval červené slnko vychádzajúce z hôr na horizonte.

Bol to asi najkrajší a najpríjemnejší východ slnka v mojom živote a neuveriteľná krajina hôr dodatočne ozdobená odtieňmi oranžovej a červenej rozlievajúcimi sa po oblohe na mňa urobila veľký dojem.

Foto: instagram.com/@starsbox_official

Udržateľný a uvedomelý cestovný ruch – nový trend v odvetví

Sicília je nádherné miesto obdarené neuveriteľnými prírodnými podmienkami. Je to krištáľovo čisté more, piesočnaté pláže, vysoké hory, sopky a dokonca zelené kopce týčiace sa nad pobrežím, ktoré pripomínajú tropickú ostrovnú krajinu. V tomto opise však chýba jeden dôležitý prvok, a to státisíce turistov, ktorí obliehajú takmer každý kút pobrežia ostrova.

Nadmerný turizmus je čoraz vážnejším problémom, ktorému čelí nielen Taliansko. Vedie k zhoršovaniu životného prostredia, ako aj k nevyhnutným zmenám v živote miestneho obyvateľstva. Z tohto dôvodu čoraz viac talianskych miest zavádza obmedzenia pre turistov a nájomcov ubytovacích zariadení. Napríklad na niektorých miestach (napr. na niektorých plážach na Sardínii) si musíme vstup na pláž vopred rezervovať. Znie to komicky? Ale to je nová realita tejto a mnohých ďalších európskych krajín.

Z tohto dôvodu je čoraz dôležitejšie podporovať uvedomelý a angažovaný cestovný ruch. Odpor voči masovému turizmu vôbec neznamená, že sa musíme vzdať návštevy turisticky obľúbených destinácií.

Pri návšteve takého rozprávkového miesta, akým je Sicília, nie vždy uvažujeme o výletoch do hôr. Aj tie však majú čo ponúknuť a v hlavnej sezóne sú pravdepodobne jediným miestom, kde si môžeme skutočne oddýchnuť od turistického ruchu.

Milujeme našu krajinu, sme pripútaní k miestam a pôde, ktorú naši starí rodičia kultivovali, s vášňou ju zveľaďovali a zanechali nám ju. Preto chceme toto všetko posilniť a využívať našu poľnohospodársku pôdu na pestovanie prírodných a ekologických produktov, ale aj na rozvoj alternatívnej a udržateľnej ponuky cestovného ruchu, kde sa hlavnými protagonistami stávajú životné prostredie a príroda okolo nás.

– dodáva Marta .

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Je to koniec cestovného ruchu, ako ho poznáme? Amsterdam nechce návštevníkov, Benátky plánujú poplatky

Chystáte sa na dovolenku do Turecka? Odborníci varujú: “Potenciálne nebezpečenstvo”


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Polovicu múky zameňte touto prísadou. Palacinky budú jemnejšie ako inokedy

7.9.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Tanicha). Na palacinky neexistuje jediný správny recept. Každý ich robí po svojom a zvyčajne od oka. Vďaka tomu vyjdú…

O týchto spôsoboch použitia aviváže ste nemali ani tušenia. Je užitočný nielen pri praní

7.9.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: Súkromný archív). Aviváž nemusí vo vašej domácnosti slúžiť len na zmäkčenie a prevoňanie bielizne. Ukázalo sa, že má mnoho…

Preto orchidea stráca kvety a chradne. Vinník je v kvetináči

7.9.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Andrii Spy_k). Pre svoju výnimočnú krásu sú orchidey obľúbenou voľbou ako bytová dekorácia. Vyzerajú tak elegantne, že sa môžu…

Svoje rastliny som začala zalievať týmto jednoduchým riešením. Výsledok? Rastú ako bláznivé a škodcovia sú preč!

7.9.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Iryna Inshyna). Táto metóda ma nesklamala! Je jednoduchá, rýchla a mimoriadne účinná, vďaka nej moje kvety konečne naplno rozkvitli…

Tieto kvety určite vysaďte v septembri. Na jar budete ohromení

7.9.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/nieriss). Prišiel september a privítal nás teplým a slnečným počasím. V tomto období môžete vysadiť nové rastliny, ktoré vyplnia…

Auto Trendy

Od klavíra po allegro - zvuk novej Alfy Romeo 33 Stradale poteší všetkých nadšencov

7.9.2024 Redakcia Auto trendy - Alfa Romeo oznamuje, že dynamický vývoj modelu 33 Stradale prebieha podľa plánu, a ponúka nám ukážku zvuku motora exkluzívneho superauta. Alfa Romeo

Nové SUV bude mať celosvetovú premiéru v novembri

7.9.2024 Redakcia Auto trendy - Čínsky gigant SAIC neustále rozvíja svoje výrobky a technológie, ktoré sa v nich používajú, napriek nepriaznivej colnej politike, ktorú voči nemu uplatňuje Európska únia. Teraz…

Nový Nissan Patrol debutuje v Abú Zabí. Toyota Land Cruiser má vážneho konkurenta

7.9.2024 Redakcia Auto trendy - Nissan predstavil novú generáciu SUV Patrol v Abú Zabí. Nový Patrol má za cieľ zdolať Toyotu Land Cruiser. Nissan predstavil novú generáciu SUV

Továreň Audi v Bruseli sa nezachráni. Zástupca výrobcu dostal veľmi nevďačnú misiu

7.9.2024 Redakcia Auto trendy - Audi už dlhé mesiace čelí kríze vo svojej bruselskej továrni. Dokonca sa plánovalo, že sa tu budú vyrábať aj modely iných značiek koncernu Volkswagen. Dnes…

Facelift modelu Kia EV6 debutuje s väčším dojazdom a rýchlejším nabíjaním

7.9.2024 Redakcia Auto trendy - Nech si o novom dizajne svetlometov hovoríte, čo chcete, prepracovaný model EV6 je stále lepší ako predtým, má väčší dojazd a rýchlejšie nabíjanie.

Reklamy v aute? Ford už podal patent na systém, ktorý to umožní

7.9.2024 Redakcia Auto trendy - Reklamy nás sprevádzajú každý deň. Na uliciach, v televízii, v rádiu alebo v aplikáciách, ktoré používame. Spoločnosť Ford chce, aby sme zažili radosť zo sledovania…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov