24.8.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Elena Shashkina).
Cuketa je mimoriadne všestranná zelenina, z ktorej možno pripraviť množstvo pochúťok – slaných aj sladkých. Hitom je cuketový chlieb, ktorý je medzi milovníkmi tejto zeleniny veľmi obľúbený. Nielenže je chutný a mimoriadne ľahký, ale je rozhodne zdravší ako tradičný chlieb. Jeho príprava je veľmi jednoduchá. Ako pripraviť chutný cuketový chlieb?
Prečo by sme mali jesť cuketový chlieb?
Cuketový chlieb môže byť skvelou alternatívou bieleho chleba – nielen pre tých, ktorí držia redukčnú diétu, ale aj pre tých, ktorí sa snažia obohatiť svoj každodenný jedálniček o ďalšiu porciu zeleniny, zdravšie sa stravovať a zlepšiť si pohodu. Jeho príprava je jednoduchá a rýchla a ingrediencie sú ľahko dostupné – stačí všetko zmiešať lyžicou, nebudete potrebovať ani mixér. Aromatické korenie a bylinky dodávajú cuketovému chlebíku jedinečnú, hlbokú chuť, takže sa dá jesť aj samostatne ako desiata. Obohatený o humus, šalát, paradajky, uhorky alebo iné prílohy bude skutočnou vitamínovou bombou a zároveň sýtym jedlom.
Ako pripraviť cuketový chlieb?
Na prípravu cuketového chleba potrebujete chlebovú formu, samozrejme, cuketu, múku a niekoľko prísad, ktoré dodajú chlebu dokonalú štruktúru a chuť. Ako teda pripraviť cuketový chlieb? Tu je recept krok za krokom.
Na prípravu cuketového chleba budete potrebovať:
Ingrediencie:
- 500 g cukety
- 330 g špaldovej alebo pšeničnej múky
- 1 čajová lyžička prášku do pečiva
- 1/2 čajovej lyžičky sódy bikarbóny
- 1 čajová lyžička soli plus ďalšie množstvo na posypanie cukiet
- 1 čajová lyžička sušeného oregana
- 1/4 čajovej lyžičky mletého korenia
- 400 g kefíru
- 2 veľké vajcia
- 5-6 polievkových lyžíc olivového oleja
- 1 cibuľa
- 1-2 strúčiky cesnaku
- 2 lyžice nasekaného kôpru
- 1 čajová lyžička oleja na vyprážanie
Spôsob prípravy:
- Cuketu nastrúhajte na malom strúhadle, posypte soľou, premiešajte a nechajte odležať asi 15 minút.
- Do misky pridajte múku, prášok do pečiva, sódu bikarbónu, soľ, oregano, korenie a premiešajte.
- V druhej miske zmiešajte ostatné mokré prísady – kefír, vajcia, olej.
- Cibuľu nakrájajte nadrobno a orestujte na panvici na rozpálenom oleji (asi 5 minút).
- Cuketu zbavte šťavy a nechajte ju bokom.
- Mokré prísady vlejte do suchých, pridajte smaženú cibuľu, prelisovaný cesnak, kôpor a vytlačenú cuketu.
- Rúru predhrejte na 180 stupňov.
- Jednu veľkú alebo dve menšie formy na bochníky vyložte papierom na pečenie a cesto do nich dávajte lyžicou do ¾ výšky.
- Bochníky pečte asi 40 minút v prípade menších foriem alebo hodinu v prípade väčších foriem.
- Nechajte vychladnúť na kovovej mriežke.
Dobrú chuť!
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Zabudnite na málo slané a kyslé. Pripravte vatikánske uhorky a zamilujete si ich chuť
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.