25.8.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/Foodpictures).
Zber krásnych a bacuľatých húb je už polovica úspechu. Aby ste si však mohli vychutnať ich vynikajúcu chuť, musíte vedieť, ako ich správne ochutiť. Ako sa ukázalo, niektorým koreninám sa treba vyhýbať ako moru, pretože môžu úplne zničiť chuť húb.
Čím ochucujete huby?
Hoci hlavná sezóna húb na Slovensku sa začne až v septembri, v posledných týždňoch sme ich už zaznamenali veľký výskyt. Existuje veľa spôsobov prípravy týchto darov prírody, ale či už marinované, sušené alebo vyprážané, mali by sme vedieť, ako z nich získať čo najviac chuti a vône.
Huby dusené na masle budú chutiť skvele, ak ich ozdobíme nasekanou petržlenovou vňaťou, rozmarínom alebo tymianom. Petržlenová vňať rozhodne zvýrazní hĺbku chuti húb, ale nezabudnite ju pridať až na samom konci varenia.
Tymián zlepšuje vôňu húb a zvýrazňuje ich mierne zemitú chuť. Rozmarín zasa dodáva hubám borovicovú arómu.
Čím huby neochucovať?
Ak chceme svoje chuťové bunky rozmaznávať dokonalou, hlbokou a čistou chuťou húb, v žiadnom prípade by sme do nich nemali pridávať určité koreniny. Patrí medzi ne mletá paprika a iné korenisté prísady, ktoré svojou intenzitou prekryjú celú chuť húb.
Nezabudnite, že huby chutia výborne samy o sebe a dochucovanie by malo byť skôr symbolické.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Huby marinované v octe. Na túto pochúťku si spomeniete počas zimného popoludnia
Ako správne sušiť huby? Ak používate sušičku, vyvarujte sa častej chyby
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.