26.8.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto:shutterstock/SergeyRyzhov shutterstock/NP27).
Vajíčka sú jedným z najväčších požehnaní, ktoré sme od prírody dostali, pretože ich škrupina ukrýva skutočnú vitamínovú bombu, ktorá umožňuje správne fungovanie organizmu. Treba však pamätať na to, že vajcia sa môžu veľmi rýchlo pokaziť a tento stav je značne ovplyvnený spôsobom ich skladovania.
Prečo by ste mali jesť vajíčka?
Vajcia sú výborným zdrojom vitamínu A, vitamínu B2, vitamínu B5, vitamínu B12, kyseliny listovej, fosforu, železa, medi, mangánu, selénu a samozrejme kvalitných bielkovín.
Odborníci dlhé roky volali po rozumnej konzumácii vajec, pretože boli presvedčení, že môžu negatívne ovplyvniť hladinu cholesterolu. Najnovšie výskumy však ukazujú, že cholesterol obsiahnutý vo vajciach nemá negatívny vplyv na naše telo.
V žĺtku je len 0,3 %. cholesterolu a 10-20 percent fosfolipidov , a tie zasa priaznivo pôsobia na náš organizmus, bránia hromadeniu cholesterolu v cievach.
Odborníci sú toho názoru, že najviac vitamínov a minerálov si zachováme a asimilujeme konzumáciou vajíčka s polotekutým žĺtkom
Prečo otočiť vajíčka hore nohami?
Vajcia kupujeme v mnohých prípadoch zabalené v kartónovej škatuli, v ktorej je každé vajce umiestnené v špeciálne vyhĺbenej priehradke. Širšia časť vajíčka je zvyčajne na dne priehradky a užšia časť je na vrchu.
Po návrate domov z obchodu sa oplatí kartón od vajíčok trochu premiešať. Ako to spraviť? Ak je širšia časť vajíčka v spodnej časti priehradky, otočte vajíčko hore dnom, aby bolo hore. Vďaka tomuto triku sa žĺtok usadí presne v strede vajíčka, a tak vydržia dlhšie čerstvé.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Čo robiť, ak vás uštipne včela? “Vďaka cibuľovému triku nebola žiadna nemocnica”
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.