26.8.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto:_shutterstock/Dmitrij Ivanov).
Čoraz viac ľudí sa obracia na jablčný ocot, aby zmiernili mnohé ochorenia a zlepšili svoju pohodu. Ukazuje sa, že má mnoho zdraviu prospešných vlastností a preukázali sa jeho liečivé účinky. Na čo všetko jablčný ocot pomáha a ako ho môžete piť, aby ste spoznali účinky tohto nápoja?
Pitie jablčného octu je v poslednom čase čoraz populárnejšie. Tento nápoj získal veľa priaznivcov okrem iného aj vďaka sociálnym médiám, kde sa objavuje množstvo obsahu o jeho zdraviu prospešných vlastnostiach a blahodarných účinkoch na organizmus.
Na Instagrame alebo TikToku môžeme nájsť množstvo tipov, ako tento elixír konzumovať. Pred jeho zaradením do každodenného jedálnička je však dobré vedieť, aký jablčný ocot si vybrať, v akom množstve a ako ho konzumovať. Tu je niekoľko informácií, ktoré vám objasnia všetky pochybnosti.
Čo je jablčný ocot a ako pôsobí na organizmus?
Jablčný ocot je tekutina, ktorá vzniká kvasením jabĺk – spracovaním lisovaných plodov s kvasinkami a cukrom vzniká kyselina jablčná, ktorá je sama o sebe zdraviu prospešná. Stovky rokov používaný jablčný ocot bohatý na probiotiká, je liečivý výrobok, ktorý priaznivo pôsobí na črevá, a tým aj na zdravie a imunitu.
Navyše:
- pomáha stabilizovať hladinu cukru v krvi
- napomáha tráveniu a udržuje zdravú telesnú hmotnosť
- znižuje hladinu LDL cholesterolu
- priaznivo ovplyvňuje vzhľad pleti
- znižuje hlad a chuť na občerstvenie medzi jedlami
Kto by mal piť jablčný ocot?
Jablčný ocot môže na posilnenie imunitného systému používať každý – aj ten, kto sa nesťažuje na žiadne ochorenia. Odporúča sa však najmä ľuďom, ktorí:
- majú poruchy trávenia
- trpia plynatosťou a bolesťami brucha po jedle
- trpia cukrovkou
- chcú schudnúť
- majú problémy so sústredením
- zápasia so zlým stavom pokožky (akné, psoriáza) a vypadávaním vlasov
Ako piť jablčný ocot?
Jablčný ocot sa môže piť neriedený – napr. ako štamperlík, ale väčšina odborníkov na výživu ho odporúča piť s vodou – 2-3 polievkové lyžice octu na pohár vody. Jablčný ocot je najlepšie konzumovať ráno, na lačný žalúdok.
Ktorý jablčný ocot si vybrať?
Najlepšie je užívať jablčný ocot v tekutej forme, ktorý obsahuje nespracované, nefiltrované a nerafinované fermentované jablká. Odporúča sa kupovať ho v sklenenej fľaši.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Pridajte si ho do ovsenej kaše a vaše črevá sa vám poďakujú. Pôsobí ako metla na kilá
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.