Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Zaujímavosti,

Najdrahší obraz na svete zahalený rúškom tajomstva. „Salvator Mundi“ už roky vzbudzuje zvedavosť

27.8.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Leonard Zhukovsky shutterstock/IPGG). Sláva Leonarda da Vinciho neminie a hádanky, ktoré skrýval na svojich obrazoch, vzbudzujú emócie dodnes. „Salvator Mundi“ vytvorený umelcom je dnes...

27.8.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Leonard Zhukovsky shutterstock/IPGG).

Sláva Leonarda da Vinciho neminie a hádanky, ktoré skrýval na svojich obrazoch, vzbudzujú emócie dodnes. „Salvator Mundi“ vytvorený umelcom je dnes najdrahším umeleckým dielom na svete a údajne skrýva pravdu o nás samých, o Bohu a vesmíre. Kto je dnes jeho vlastníkom a prečo obraz Spasiteľa sveta stále nie je vystavený verejnosti?

Foto: shutterstock/Leonard Zhukovsky shutterstock/IPGG

Tajomný Leonardo da Vinci. Mona Lisa nie je jediná vec, ktorá je kontroverzná

Salvator Mundi v latinčine znamená „spasiteľ sveta“. V umení je to predovšetkým obraz Krista, ktorý je v charakteristickej póze – v jednej ruke drží kráľovské jablko, ako symbol moci, a pravou rukou žehná.

Umelci toto predstavenie využívajú už roky a existuje veľa obrazov či sôch spasiteľa sveta, no je to jeden obraz od Salvatora Mundiho, ktorý po stáročia vyvoláva nemenné emócie.

Je o diele, ktoré vyšlo spod štetca Leonarda da Vinciho. Tento maliar, vizionár, architekt, inžinier, prieskumník, matematik a anatóm bol mimoriadne tajomnou a inšpiratívnou postavou. Dodnes mnohí veria, že do svojich diel ukryl odkaz pre ľudstvo.

Jeho obrazy a fresky, ako napríklad Posledná večera, Mona Lisa či Ján Krstiteľ, sú plné symbolov, alegórií a podľa nadšencov aj indícií o našej budúcnosti. Každý z obrazov zaujme a núti vás hľadať v ňom „druhý deň“.

Ťažko povedať, ktorý z jeho obrazov je zahalený rúškom tajomstva, no nepochybne jedným z nich je Salvator Mundi, Spasiteľ sveta.

V čom spočíva jedinečnosť Salvator Mundi Leonardo da Vinci?

Obrazov Krista ako Spasiteľa sveta bolo v dejinách umenia dosť, no práve dielo pripisované Leonardovi da Vincimu aj dnes vyvoláva nezvyčajné emócie.

Čo je teda na tomto obrázku také zvláštne? V prvom rade upútajú pozornosť Kristove vlasy. Leonardo da Vinci ich namaľoval tak, že akoby „živo“, mávali.

V čom spočíva jedinečnosť Salvator Mundi Leonardo da Vinci?

Toto je záber ľudských vlasov špecifický pre tohto maliara. Tu je však ťažké nájsť tajomstvo a hádanky. Začína sa o niečo nižšie, presnejšie, v „kráľovskom jablku“, ktoré drží Ježiš.

Namiesto symbolického atribútu moci drží v rukách…guľu, ktorá na prvý pohľad môže pripomínať svet. Posolstvo je jasné – Kristus je vládca a záchranca sveta, no tým sa symbolika tejto problematiky nekončí. Lopta môže byť aj loptička podobná tej, ktorá sa používa na veštenie.

V roku 2020 obraz Salvator Mundi skúmali vedci z Kalifornskej univerzity, ktorí zistili, že na obraze za loptou prechádza päť čiar, ktoré tvoria záhyby Ježišovho rúcha. Štyri z nich sa zbiehajú v strede gule bez diskontinuity alebo zväčšenia, ale piata čiara je rozmazaná. To viedlo vedcov k predpokladu, že guľa je dutá guľa.

Samotná lopta je odkazom na kozmos, ako si to všimol historik umenia Mario Kemp vo svojej vedeckej práci.

„To, čo Leonardo namaľoval na obraze Salvatora Mundiho, ukazuje, že Ježiš je tiež spasiteľom vesmíru. Je to veľmi leonardovská premena,“

-hovorí Kemp.

Tri hviezdy, Egypt a da Vinci

Keď sa ešte bližšie pozrieme na guľu, ktorú drží Kristus, vidíme v nej veľké množstvo bielych bodiek. Interpretácia objektu ako kozmos uzavretý v gule, hviezdy a planéty sú bodky.

Tento predpoklad viedol vedcov k tomu, že na obrázku majstra našli tri najjasnejšie hviezdy zo súhvezdia Orion. Sú spojené s Egyptom a starovekými poverami, pretože práve z týchto hviezd mal pochádzať Sahu, duša boha Osirisa.

Egypťania verili, že práve toto súhvezdie im dalo bohov, ktorých uctievali, a dalo vznik Zemi a existencii na nej. Je zaujímavé, že práve takýto obraz stvorenia zeme, tak vzdialený kresťanskej viere, da Vinci zaradil do svojho diela.

Najdrahší obraz na svete a jeho zmiznutie

Jeho tajomný obraz od Leonarda da Vinciho mal byť namaľovaný na príkaz francúzskeho kráľa Ľudovíta XII. alebo vojvodkyne z Milána Isabelly D’Este a následne bol v držbe kráľov Karola I. a Karola II. Potom zrazu… bol nezvestný dlhé roky.

Keď sa našiel, ukázalo sa, že potrebuje dôkladnú renováciu a tak v roku 2005 obraz kúpili Robert Simon a Alexander Parrish za necelých 10-tisíc. dolárov. Potom skončil v Modestini a v roku 2011 bol zaradený do zbierky obrazov da Vinciho v Národnej galérii.

Tým sa však cesta obrazu nekončí – v roku 2013 sa opäť predal za 80 miliónov dolárov a o ďalšie tri roky za rekordnú sumu 450 miliónov dolárov (416 880 000 EUR). Ide o najväčšiu sumu, aká bola kedy zaplatená za umelecké dielo.

Kupcom sa stal saudský princ Badr bin Abdullah bin Mohammed bin Farhan Al Saud a odvtedy obraz opäť zmizol, pretože ho majiteľ nechcel verejne ukázať.

V roku 2022 sa však ozvali hlasy, že špeciálne pre toto dielo sa objaví v Saudskej Arábii v múzeu, kde ho konečne vystavia verejnosti.

„Obraz je v Saudskej Arábii a stavia sa tam umelecká galéria, ktorá bude podľa mňa dokončená v roku 2024. Boli podniknuté kroky, aby som si ho tam mohol pozrieť,“

-údajne Kemp povedal pre The Times .

Uzrie konečne svetlo sveta Salvator Mundi po dlhých rokoch odovzdávania z ruky do ruky a ukrývania najcennejšieho obrazu sveta na neznámych miestach? S najväčšou pravdepodobnosťou sa o tom svet bude môcť dozvedieť v roku 2024.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

V garážovom výpredaji si kúpila plyšového medvedíka. Predala ho za 4 500 EUR

Sú oči zrkadlom duše? Podľa vedcov môžu svedčiť o našej inteligencii


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Vyskúšal obľúbený trik s batožinou. Do lietadla mu nedovolili nastúpiť a bola privolaná polícia

06.07.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: Pixabay/JESHOOTS-com tiktok.com/@natashaorganic). Letiská a letecké spoločnosti majú svoje pravidlá a príkazy, ktoré by cestujúci mali dodržiavať nielen kvôli vlastnej…

Čo môžete robiť s cuketami? Lečo sa bude hodiť na dlhú cestu. Túto večeru vám bude závidieť aj vaša svokra

5.7.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/La Huertina De Toni). Cuketa je všestranná zelenina, ktorú možno použiť na prípravu mnohých jedál. Jej jemná chuť sa…

Maľovali ste svoj byt? Zistite, kde sa zbaviť vedier a plechoviek s farbou, než urobíte chybu

5.7.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto:shutterstock.com/KinoMasterskaya). Farba je klasifikovaná ako stavebný a maliarsky odpad a ako taká sa považuje za nebezpečný odpad. Mnohí ľudia si…

Je manželkou šejka z Dubaja. To je cena, ktorú platí za luxusný život. Prezradila zoznam zákazov

05.07.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: instagram.com/soudiofarabia/). Aký je život žien v Dubaji? Soudi Al Nadak sa vydala za jedného z dubajských milionárov. Britka odhaľuje…

Majú viac vitamínu C ako citrón. Kedysi ich jedol každý, dnes sú zabudnutým ovocím

5.7.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Pawelotto). Ovocie nie je len chutné a osviežujúce občerstvenie, ktoré si vychutnávame v lete. Je tiež cennou pokladnicou mnohých…

Auto Trendy

Elektrický prototyp Mini John Cooper Works bude mať premiéru tento rok v Goodwoode

6.7.2024 Redakcia Auto trendy - Mini predstaví najvýkonnejší model z nového radu Cooper. Budúci Mini John Cooper Works John Cooper bude mať oficiálnu premiéru na Festivale rýchlosti v Goodwoode v…

V jaskyni sa našlo viac ako 50 opustených áut. Zabudnuté klasické vozidlá Volkswagen

6.7.2024 Redakcia Auto trendy - Vo švajčiarskej bani sa našlo viac ako 50 vozidiel značky Volkswagen. Sú medzi nimi klasické vozidlá, ako aj novšie modely, napríklad Volkswagen New Beetle a…

Tento luxusný Mercedes teraz stojí menej ako Škoda Octavia. Je k dispozícii od 38 000 eur

6.7.2024 Redakcia Auto trendy - Tento Mercedes mal nepriamo nahradiť luxusnú triedu S, ale jeho predaj bol oveľa nižší, než ktokoľvek očakával. Teraz sme svedkami obrovského poklesu hodnoty vlajkovej lode…

Nový typ pneumatík je dobrý ako nikdy predtým

6.7.2024 Redakcia Auto trendy - Nemecký automobilový klub ADAC zverejnil výsledky svojich testov celoročných pneumatík v pomerne nezvyčajnom čase. Pneumatiky s rozmermi vhodnými pre kompaktné vozidlá sa testovali v zimných…

Vážny problém na veľkom letisku. Cestujúci odlietajú na dovolenku bez batožiny. Čo sa deje?

7.7.2024 Redakcia Auto trendy - Cestujúci, ktorí plánujú nadchádzajúce lety z tohto európskeho letiska, musia byť trpezliví. V poslednom čase sa čoraz viac ľudí sťažuje na stratenú batožinu. Niektorí z…

Čo ak nezaplatím pokutu zo zahraničia? Radšej neotáľajte, inak budete prekvapení

6.7.2024 Redakcia Auto trendy - Priniesli ste si z dovolenky nielen pohľadnice a fotografie, ale aj dopravnú pokutu, ktorú ste si práve vybrali zo schránky? Radšej sa nesnažte vyhnúť zodpovednosti.…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov