28.8.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Klimatis019).
Slivky majú v kuchyni všestranné využitie a možno ich použiť do sladkých jedál, ale aj do slaných pokrmov. Toto ovocie si však najviac spájame s lekvárom, ktorý chutí vynikajúco, ak je vyrobený z kvalitných sliviek. Predstavujeme osvedčený recept na domáci slivkový lekvár.
Ktoré slivky vybrať na lekvár?
Na prípravu lekváru sa najlepšie hodia Gabrovské alebo Bystrické slivky. Odporúča sa používať zrelé slivky, pretože sa vyznačujú sladkou chuťou. Okrem toho by sa mali vyberať slivky s mäkkou dužinou, pretože sa ľahko zbavujú kôstok. Tak hor sa do práce!
Slivkový lekvár – recept
Ingrediencie:
- tri kilogramy zrelých sliviek
- jeden kilogram cukru
Slivky dôkladne umyte pod tečúcou vodou, odstráňte stopky a kôstky. Slivky by sa mali variť vo veľkom hrnci s čo najväčším obvodom.
Slivky varte na miernom ohni, aby začali púšťať šťavu. Keď obsah hrnca začne vrieť, znížte výkon horáka a varte slivky 20 minút za občasného miešania.
Ďalším krokom je pridanie cukru, ktorý sa musí úplne rozpustiť, zatiaľ čo slivková šťava by sa mala dôkladne odparovať. Po tomto procese vypneme sporák pod hrncom a slivky necháme niekoľko hodín odstáť. Po uplynutí tejto doby sa celá zmes opäť varí 50 minút.
V hrnci sa vytvorí hmota pripomínajúca lekvár. Celú zmes vložte do umytých a vypálených pohárov, ktoré potom pevne zavrite a postavte hore dnom. Po úplnom vychladnutí pohárov a utiahnutí viečok môžete zaváraniny premiestniť do špajze.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.