30.8.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/Longfin Media).
Mleté kotlety sa pripravujú triviálne jednoducho. Stačí skombinovať niekoľko ingrediencií, vytvarovať guľky a vyprážať. Čo sa môže pokaziť? No, dosť veľa. A najväčším problémom je vyprahnutá kôrka a surové mäso uprostred. To všetko kvôli bežnej chybe.
Mleté bravčové kotlety sú jednou z najobľúbenejších možností večere. Koniec koncov, jeme ich takmer od detstva. Mnohí si ešte pamätajú, ako ich smažila ich stará mama a ako sa vôňa lahodne vyprážaného mäsa šírila po celom dome. Ak k nemu pridáte zemiaky a prílohu z červenej repy alebo uhoriek, máte liek na všetky choroby. Na to, aby ste si ho takto pripravili, však musíte vynaložiť trochu úsilia. Toto jedlo je veľmi jednoduché, ale vyžaduje si trochu sústredenia.
Zdanlivo jednoduché, ale veľa ľudí robí chybu
Dokonalé mleté kotlety sú vo vnútri nadýchané a zvonka majú chrumkavú, opečenú kôrku. Dovnútra môžete dať širokú škálu ingrediencií – všetko závisí od vašich preferencií. Najväčší problém však predstavuje samotné vyprážanie. Ako a koľko vyprážať kotlety z mletého mäsa?
Mnoho ľudí robí chybu, keď si vyberie nesprávny výkon horáka. Ak je príliš nízky, kotlety sa budú smažiť celú večnosť a môžu sa na panvici rozpadnúť. Na druhej strane, ak je príliš vysoký, budú vnútri ešte surové a zvonka sa začnú pripáliť. Nie každý vie, že v skutočnosti neexistuje jeden dobrý výkon horáka, pretože by ste ho mali počas vyprážania meniť.
Šťavnaté vo vnútri, chrumkavé zvonka
V ideálnom prípade by ste mali pred začatím smaženia panvicu s tukom poriadne rozohriať – ale tiež bez preháňania, nie je to pizza, ktorá by mala byť hotová pri 400 stupňoch. Potom vložte kotlety a opečte ich z oboch strán, kým mäso nie je prepečené. Toto je dôležitý moment, pretože sa tak okolo kotlety vytvorí bariéra, ktorá zabráni strate vody zvnútra. Naše kotlety tak budú šťavnaté a nadýchané. Teraz znížime výkon horáka a niekoľko minút ich smažíme z oboch strán, kým nie sú chutne hnedé.
Aby boli kotlety dokonale prepečené, malo by byť na panvici bohužiaľ veľa tuku. Po vyprážaní môžete prebytočný odstrániť papierovou utierkou. Jednoducho ju položte na tanier a na ňu položte hotové kotlety. Zdravšou alternatívou je kotlety upiecť v rúre.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Ako rozmrazovať mäso, aby sa nepokazilo? Toto je najlepší spôsob a oplatí sa ho používať
Šťavnaté hovädzie mäso na český spôsob sa rozplýva v ústach. Podáva sa s obľúbenou dezertnou polevou
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.