31.8.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Peredniankina).
Ako pripraviť huby na zimu? Všetci ich sušíme, často zmrazujeme alebo namáčame do octovej marinády. Dnes vám však chceme ukázať recept na huby na zimu, ktoré stačí len ohriať a pridať k mäsu, cestovinám alebo na zapekanie. Ako si pripraviť smažené huby na zimu? Tu je dôležitá cibuľa a isté zložité slovo – tyndalizácia.
Hubársky boom nás ešte len čaká, a hoci v poslednom čase bolo v lesoch hojnosť húb, tešíme sa, že ich budeme zbierať viac a spracovávať ich rovnakým spôsobom. Huby sú chutné v akejkoľvek podobe a, samozrejme, môžeme sa len hádať, ktorý druh je najchutnejší, ale keďže sa sezóna blíži ku koncu, oplatí sa mať po ruke aj malú zásobu lesných pochúťok.
Čerstvé huby sú vynikajúce do omáčok, polievok, ale aj dusené a vyprážané. Dnes pre vás máme recept, ktorý vám umožní dopriať si chuť tých najlahodnejších húb po celý rok. Ako si pripraviť smažené huby do pohárov na zimu? Nie je na tom nič zložité, ale potrebujete veľký hrniec a trochu trpezlivosti. Aby ste si boli istí, že huby vydržia, je potrebné poháre tyndalizovať. Čo to je? Zjednodušene povedané, ide o trojnásobnú pasterizáciu – poháre musíte tri dni po polhodine variť.
Smažené huby do pohárov – v zime nie je nič lepšie
Ingrediencie:
- čerstvé lesné huby, akýkoľvek druh (ale odporúčam najmä hríbovité)
- cibuľa (na 1 kg húb pridajte jednu stredne veľkú cibuľu)
- soľ, korenie, prípadne trochu majoránky
- maslo a masť na vyprážanie
Smažené huby do pohárov na zimu – ako na to:
- Huby dôkladne očistite a nakrájajte na menšie kúsky. Predtým ich môžete uvariť vo vode so soľou, ale nie je to potrebné. Cibuľu nakrájajte na kolieska alebo hrubé kocky
- Na panvici rozohrejte lyžicu masti a lyžicu masla. Potom pridajte cibuľu a smažte, kým nesklovatie. Potom pridajte huby a smažte ich na pomerne silnom plameni, aby sa z nich rýchlo odparila voda – mali by sa smažiť, nie dusiť. Ak máte veľa húb, smažte ich po častiach
- Keď huby zmenšia svoj objem, pridajte k nim korenie, premiešajte a smažte ďalších 5-10 minút, tentoraz na mierne nižšom výkone horáka
- Pripravte poháre a vložte do nich osmažené huby. Nevkladajte ich však až po okraj – nechajte asi 3 cm od viečka. Potom vložte poháre do veľkého hrnca a zalejte ich asi 3/4 vody. Priveďte do varu a varte pol hodiny
- Vypnite horák a nechajte poháre vo vode, kým úplne nevychladnú. Na druhý deň postup zopakujte – po zovretí varte poháre ešte pol hodiny. Rovnaký postup zopakujte aj na tretí deň s tým rozdielom, že vtedy stačí zavárať poháre 15 – 20 minút
Keď poháre vychladnú, premiestnite ich do špajze alebo pivnice. Vďaka tyndalizácii budú huby dokonale jedlé rok alebo aj niekoľko rokov. Sú však také chutné, že pochybujem, že nejaká nádoba vydrží tak dlho.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiac ečlánky:
Huby marinované v octe. Na túto pochúťku si spomeniete počas zimného popoludnia
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.