31.8.2023 Redakcia Vášeň v tebe(Foto: shutterstock/Shekhovtsova).
Nastal čas na paradajkové konzervy. Okrem pyré a šalátov sa oplatí pripraviť aj niečo, čo je vynikajúce na jeseň a zimu. Výborne sa hodí k cestovinám, mäsovým a zeleninovým jedlám. Ako si pripraviť lahodnú čerstvú paradajkovú omáčku do pohárov? Recept je triviálny.

Sezóna paradajok je v plnom prúde. Teraz sú najšťavnatejšie, najsladšie a chutia neskutočne dobre. Na trhoch a v obchodoch je na výber množstvo odrôd, tak to využite a pripravte si chutné paradajkové zaváraniny. Okrem pretlakov alebo domácich kečupov sa oplatí pripraviť aspoň niekoľko pohárov aromatických paradajkových omáčok. Keď príde jeseň a zima, siahnutie po takomto výrobku vám umožní pripraviť chutnú a výživnú večeru za krátky čas.
Paradajková omáčka sa výborne hodí ako príloha k mnohým jedlám – plneným kapustovým závitkom, nákypom, pizze, cestovinám, obilninám atď. Vďaka aromatickému a výraznému koreniu nemusíte chuť naozaj ničím zvýrazňovať – stačí ju len zohriať. Navyše je príprava domácej paradajkovej omáčky naozaj veľmi jednoduchá. Ak ste fanúšikom tejto zeleniny, určite vyskúšajte tento recept. O niekoľko týždňov uvidíte, že to stálo za to.
Domáca paradajková omáčka do pohárov. Ako ju vyrobiť?

Na prípravu chutnej paradajkovej omáčky je najlepšie použiť pevne zrelé, dužinaté paradajky. Nemusia byť sparené ani olúpané. Na 3 poháre s objemom približne 250 ml budete potrebovať tieto prísady.
Ingrediencie :
- 2000 g zrelých paradajok
- 5-6 strúčikov cesnaku
- 2 čajové lyžičky sušeného oregana
- 2 čajové lyžičky sušenej bazalky
- 1 čajová lyžička korenia alebo mletej papriky
- 3 čajové lyžičky soli
- 1/4 šálky olivového oleja
Spôsob prípravy:
- Paradajky umyte, odstráňte stonky a zelené konce, vložte do hlbokej misy a dôkladne rozmixujte.
- Osolíme a varíme na miernom ohni približne 60 minút, kým sa časť zmesi neodparí.
- Potom pridajte nadrobno nasekaný alebo rozdrvený cesnak, korenie alebo papriku, oregano, bazalku a olivový olej.
- Všetko varte ďalších 45 – 60 minút za občasného miešania. Nakoniec podľa potreby dochuťte.
- Uvarenú omáčku nalejte do sterilizovaných pohárov, dobre uzavrite a otočte hore dnom.
- Po vychladnutí ich môžete postaviť na poličku v špajzi.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Zaváranie paradajok je veľmi jednoduché a prekvapivo rýchle na prípravu. Hodia sa aj v zime
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.