Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Recepty,

Jednoduchý orechový medovník – vhodný nielen na Vianoce. Najlepšie chutí po dvoch dňoch

1.9.2023 RedakciaVášeň v tebe (Foto. shutterstock/ILEISH ANNA). Orechový medovník je jedným z ikonických vianočných koláčov. Výrazná pudingová zmes s orechmi poskytuje úžasný chuťový zážitok. Tešíte sa na Vianoce? Medový koláč...

1.9.2023 RedakciaVášeň v tebe (Foto. shutterstock/ILEISH ANNA).

Orechový medovník je jedným z ikonických vianočných koláčov. Výrazná pudingová zmes s orechmi poskytuje úžasný chuťový zážitok. Tešíte sa na Vianoce? Medový koláč vám čakanie osladí.

Foto. shutterstock/ILEISH ANNA

Orechový medovník – dokonalý vianočný koláč

Orechový medovník je koláč, ktorý sa často objavuje na vianočných stoloch. Je jedným z koláčov, ktoré si najviac spájame s Vianocami. Ak sa už nemôžete dočkať Vianoc, vyskúšajte tento jednoduchý recept na orechový medový koláč ešte dnes. Nájdete ho nižšie.

Medový koláč s orechami a pudingom – recept krok za krokom:

Ingrediencie na cesto:

  • 600 g hladkej múky
  • 200 g masla
  • 2 vajcia
  • 2 lyžice medu
  • pol šálky cukru
  • 1 čajová lyžička sódy bikarbóny

Ingrediencie na orechovú zmes:

  • 100 g masla
  • 2-3 polievkové lyžice medu
  • pol šálky cukru
  • približne 250 g vlašských orechov

Ingrediencie na pudingovú zmes:

  • 1/2 l mlieka
  • 16 g vanilkového cukru
  • 3-4 lyžice cukru
  • 2 žĺtka
  • 2 PL pšeničnej múky
  • 2 PL zemiakového škrobu
  • 150 g masla

Postup:

  1. Preosejte múku. Zmiešajte ju s maslom. Pridáme cukor, vajcia.Pridajte sódu bikarbónu
  2. Dôkladne vymiesime cesto
  3. Rozdeľte ho na tri časti. Dve časti rozvaľkajte. Uložíme ich na plechy na pečenie
  4. Pripravte orechovú zmes. Orechy nasekáme, pridáme rozpustené maslo. Pridáme med a cukor
  5. Zmiešajte a priveďte do varu. Zmes nechajte vychladnúť
  6. Vyvaľkajte tretiu časť cesta. Rozotrite naň vychladnutú orechovú zmes a zarovnajte. Pečieme 15 minút pri teplote približne 180 stupňov
  7. Pripravte pudingovú zmes. Odlejte asi pol šálky mlieka. Zvyšné mlieko zvaríme s 2 druhmi cukru
  8. Múku, škrob a žĺtok zmiešajte s vyliatou časťou mlieka
  9. Dobre premiešanú zmes nalejte do vriaceho mlieka
  10. Varte a miešajte, kým nezhustne
  11. Odstavte z ohňa a nechajte vychladnúť
  12. Pokračujte v šľahaní zmesi s pudingom, kým nevznikne nadýchaná konzistencia
  13. Potom zmes rozotrite na upečene a vychladnuté pláty. Malá poznámka: plát s orechmi by mal byť na vrchu
  14. Tortu vložte do chladničky

Kráľovský medovník – koláč hodný kráľa

Kráľovský medovník je ďalšou verziou slávnostného koláča. Názov hovorí za všetko, takže ak hľadáte niečo naozaj výnimočné, tento recept je pre vás ten pravý. Nezabudnite sa pozrieť na recept.

Kráľovský medovník – recept krok za krokom:

Ingrediencie:

  • 500 g múky
  • 1 čajová lyžička sódy bikarbóny
  • 4 polievkové lyžice kravského mlieka
  • pol šálky cukru
  • 4-5 polievkových lyžíc medu
  • 2 vajcia
  • 120 g margarínu
  • trochu perníkového korenia

Ingrediencie na piškótový koláč:

  • 250 g tortovej múky
  • 4 vajcia
  • 1 čajová lyžička prášku do pečiva
  • približne 3/4 šálky cukru

Ingrediencie na pudingovú zmes:

  • 2 šálky tučného mlieka
  • pol šálky cukru
  • 200 g masla
  • 32 g vanilkového cukru
  • trochu oleja, napr. mandľového
  • 2 PL pšeničnej múky + 2 PL zemiakového škrobu

Ďalšie ingrediencie:

  • čokoládová poleva
  • slivkový džem

Postup:

  1. Pripravte medové cesto. Preosejte múku, zmiešajte ju s vajcami, sódou bikarbónou a tekutým medom. Pridáme štipku perníkového korenia. Pridajte margarín a mlieko. Všetko dôkladne vymiesime.
  2. Cesto rozdeľte na dve časti a vyvaľkáme. Jednu polovicu položíme na plech. Nezabudnite na papier na pečenie.
  3. Plech vložte do rúry vyhriatej na približne 170 stupňov na štvrť hodiny. To isté urobte s druhou polovicou cesta.
  4. Urobte piškótový koláč. Vajcia zmiešajte s cukrom a všetko vymiešajte do nadýchanej peny. Preosejte múku a spojte ju s práškom do pečiva. Postupne pridávajte po lyžiciach do vaječnej zmesi a zároveň miešajte.
  5. Pripravené piškótové cesto nalejte do pripraveného plechu.
  6. Vložte do rúry vyhriatej na 160 stupňov na približne 25-30 minút.
  7. Potom nechajte vychladnúť.
  8. Pripravte pudingovú zmes.
  9. Prilejte trochu mlieka a zapracujte doň múku. Zvyšné mlieko s cukrom zvaríme.
  10. Pridajte rozdrobenú múku. Puding uvaríme. Zmes nechajte vychladnúť.
  11. Maslo vymiešame do nadýchanej peny. Postupne pridávajte studenú pudingovú zmes. Medzitým pridajte niekoľko kvapiek oleja. Vymiešajte na nadýchaný krém.
  12. Pokračujte v úprave torty: medová torta – vrstva džemu – pudingový krém – piškótová torta – pudingový krém – medová torta – čokoládová poleva. Odložte na niekoľko hodín do chladničky.
  13. Koláč chutí najlepšie po dvoch dňoch.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

O tento recept sa háda celá moja rodina. Zoberte toto ovocie zo stromu a skombinujte ho s pusinkami. Budete ľutovať, ak ho neurobíte

Lahodný a mokrý čokoládový koláč. Tajomstvo receptu spočíva v jednej zložke


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Tieto palacinky sa natrvalo dostali do mojej kuchyne. Sú oveľa lepšie ako tie tradičné

22.11.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Tanicha) Palacinky milujú dospelí aj deti. Toto občerstvenie sa dá mierne obohatiť, aby bolo ešte lepšie - nadýchané ako…

Túto polievku jedia storoční obyvatelia modrej zóny. Je to tajomstvo ich dlhovekosti

22.11.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/AnastasiaKopa) Mnohí z nás sa chcú dožiť krásneho veku - 100 rokov. Pri tejto snahe sa oplatí pozrieť sa,…

Za čias socialistického Československa tento koláč nesmel chýbať na stole. Je vynikajúci a jednoduchý na prípravu.

22.11.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Ahanov Michael) Za čias socialistického Československa kraľovali na stoloch špecifické koláče, ktoré sa pripravovali z ľahko dostupných surovín. Niekedy…

Robím najlepšiu bravčovú nátierku. Recept je starý viac ako päťdesiat rokov, ale ja doň pridávam niečo špeciálne

22.11.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/New Africa). Ako pripraviť bravčovú natierku, aby chutila lepšie ako tá z regionálnych jarmokov alebo vianočných trhov? Viem to…

Túto nezvyčajnú prísadu pridávam do krémovej hubovej polievky. Takto ju podávajú v reštauráciách

22.11.2021 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/loveofphoto). Hubová polievka si získala mnoho priaznivcov vďaka svojej krémovej konzistencii a jedinečnej chuti a vôni. V reštauráciách ju…

Auto Trendy

Zima vás už neprekvapí: Naučte sa správne nasadiť snehové reťaze ešte dnes!

22.11.2024 Redakcia Auto trendy - Nasadzovanie snehových reťazí môže byť pre mnohých vodičov spočiatku náročnou úlohou. Táto zručnosť sa však dá naučiť a postupom času sa stane jednoduchšou a intuitívnejšou.…

Citroën 2025: Všetky pripravované modely

22.11.2024 Redakcia Auto trendy - Od modernizovaného modelu Ami až po nový C5 Aircross - tu je prehľad toho, čo Citroën chystá na budúci rok. Citroën 2025: Všetky pripra

Faceliftované Mitsubishi ASX: Nové technológie, lepšia výbava, ale čo bezpečnosť?

22.11.2024 Redakcia Auto trendy - Mitsubishi ASX sa podrobilo testovaniu EuroNCAP – je toto SUV naozaj bezpečné? Malé SUV dostalo facelift, aby si viedlo lepšie v silne konkurenčnom segmente B-SUV.…

Prečo riskovať pokutu? Naučte sa kedy a ako používať zadné hmlové svetlá!

22.11.2024 Redakcia Auto trendy - Zákon prikazuje montovať na vozidlá zadné hmlové svetlá. Za ich nesprávne používanie hrozí pokuta. Kedy by sme ich mali používať? Nie všetci vodiči ich vedia…

Osem dôvodov, prečo sa motorky stanú vašou novou závislosťou: Prestaňte sa obmedzovať autami!

22.11.2024 Redakcia Auto trendy - Jazdenie na autách ma fascinuje čoraz menej, zatiaľ čo motorky ma úplne očarili. Po dôkladnom zamyslení som prišiel k jednoznačnému záveru: motorky sú jednoducho lepšie.…

Marcopolo uvádza na trh Nomade: 4x4 dieselový obytný automobil

22.11.2024 Redakcia Auto trendy - Vďaka špičkovej technológii a exkluzívnemu dizajnu spája Nomade robustnosť a pohodlie. Marcopolo Motorhome, divízia spoločnosti Marcopolo

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov