2.9.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/New Africa)
V poslednej dobe je čoraz obľúbenejší olej z hroznových jadierok, bohatý na cenné živiny, liečivo pôsobí na mnohé choroby a podporuje fungovanie organizmu. Odborníci na výživu tvrdia, že sa oplatí zaradiť ho do každodenného jedálnička. Prečo to bude lepšia voľba ako tie najkupovanejšie? Dôvodov je viacero.
Olej z hroznových jadierok – živiny
Olej lisovaný z hroznových jadierok sa oplatí konzumovať z mnohých dôvodov – predovšetkým pre jeho zdraviu prospešné vlastnosti a bohaté zloženie. Má jemnú, nevnímateľnú vôňu a chuť, takže sa bude hodiť na prípravu všetkých jedál. Olej z hroznových jadierok je bohatý na:
- Vitamíny – najmä vitamín E, ktorý je jedným z najsilnejších antioxidantov
- antioxidanty
- omega-6 a omega-3 mastné kyseliny
- kyseliny olejová a linolová, ktoré je vhodné dopĺňať v každodennej strave.
Aké vlastnosti má olej z hroznových jadierok?
Najdôležitejšie vlastnosti oleja z hroznových jadier, ktoré majú pozitívny vplyv na zdravie, sú:
- Protirakovinový účinok
- Zníženie rizika správania pri Parkinsonovej alebo Alzheimerovej chorobe
- Oddialenie starnutia organizmu
- Povzbudzovanie krvného obehu
- Posilnenie imunitného systému
- Detoxikácia organizmu
- Zníženie príliš vysokých hladín LDL cholesterolu
- Podpora nervového systému – zlepšenie pamäti a koncentrácie
- Zlepšenie kvality spánku
- Priaznivý účinok na stav pokožky (účinok proti vráskam)
- Posilnenie vlasov a zvlhčenie pokožky hlavy
Ako a na čo použiť olej z hroznových jadierok?
Hroznový olej sa predáva vo väčšine obchodov s potravinami, zvyčajne v sklenených fľašiach – to je ďalšia z jeho výhod. Na čo sa dá použiť, aby mala pozitívny vplyv na zdravie?
V prvom rade sa oplatí jesť tento olej v surovej forme, pri izbovej teplote – vtedy má na organizmus najlepší účinok. Perfektné ako príloha do šalátov, šalátov alebo domácich dipov.
Odporúča sa pridávať aj do pokrmov na varenie, ktorých teplota nepresahuje 100 stupňov C – napr. omáčky, polievky.
Hoci bod zadymenia oleja z hroznových jadierok je okolo 216 stupňov Celzia, odborníci na výživu s ním neodporúčajú vyprážať. Obsahuje až 70 percent polynenasýtených kyseliny, ktoré sa vplyvom vysokej teploty oxidujú na škodlivý glycerol a voľné mastné kyseliny.
Olej z hroznových jadierok na pokožku a vlasy
Hroznový olej dokonale hydratuje a spevňuje pokožku, zjemňuje a vyhladzuje vlasy. Preto sa ho oplatí používať v domácej starostlivosti – napr. pridávať ho do masiek, krémov alebo ho používať samostatne na tvár a vlasy na noc.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Trápi vás zápach z úst? Pite pravidelne tieto nálevy. Problém raz a navždy zmizne
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.