4.9.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/zarzamora).
Koniec leta je ideálny čas na prípravu konzerv na jeseň a zimu. Aby sme ich udržali jedlé niekoľko mesiacov, musíme ich chrániť pred pokazením. Z tohto dôvodu by sme mali naše zaváraninové poháre vždy pasterizovať. Je to veľmi jednoduché, najmä ak to urobíte v rúre. Tu je návod, ako to urobiť.
Pasterizácia je proces konzervácie potravín, ktorým môžeme predĺžiť čerstvosť našich konzerv a ochrániť ich tak pred pokazením. Najbežnejšou metódou je pasterizácia vo vode. Oveľa jednoduchším a pohodlnejším spôsobom (najmä ak máte veľa konzerv) je však pasterizácia pohárov v rúre. Znižuje sa tým aj riziko ich rozbitia.
Upozorňujeme, že táto metóda je vhodná pre poháre twist off, ale nie je vhodná pre poháre weck a poháre s gumovým tesnením.
Ako pasterizovať poháre v rúre?
Pasterizácia v rúre, známa ako „suchá pasterizácia“, je proces zahrievania pohárov v rúre na správnu teplotu, aby sa odstránili a potlačili baktérie. Veľkou výhodou tejto techniky je, že takto môžeme pasterizovať veľa pohárov naraz.
Ako pasterizovať studené poháre?
Plech na pečenie vyložte papierom alebo kuchynskou utierkou, umiestnite naň poháre tak, aby sa ich strany nedotýkali navzájom ani stien rúry, a plech vložte do rúry, ktorá nie je vyhriata. Zapnite rúru a nastavte teplotu na 120 – 130 stupňov Celzia s vysokým a nízkym ohrevom. keď rúra dosiahne správnu teplotu, začnite časovať poháre na 15 až 30 minút. po uplynutí tohto času vypnite rúru a nechajte poháre v rúre 15 minút. vyberte ich a postavte hore dnom, kým nevychladnú.
Ak chcete skontrolovať, či pasterizácia prebehla podľa plánu, jednoducho sa pozrite na viečka pohárov. Ak sú pevne uzavreté a vpadnuté, znamená to, že sme pasterizáciu vykonali správne. Ak však nie, mali by sme začať proces znova.
Ako dlho pasterizovať v rúre?
Čas, ktorý naše poháre strávia v rúre, je veľmi dôležitý. Môže sa líšiť v závislosti od toho, aký výrobok máme v nádobe. Nezabudnite, že ak necháme poháre v rúre príliš krátko, pasterizácia sa môže skončiť neúspešne. Na druhej strane, ak ich tam necháme príliš dlho, naše konzervy môžu zmeniť konzistenciu a dokonca stratiť svoju výživovú hodnotu.
Z tohto dôvodu sa držte nasledujúcich pravidiel:
15-30 minút – zeleninové šťavy, džemy, uhorky, marinády, nektáre. Ovocie by sa malo pasterizovať kratší čas ako zelenina,
3 krát 30 minút – prípravky z húb, pričom medzi jednotlivými pasterizáciami je 24-hodinová prestávka,
2 krát po 30 minút – červená repa, fazuľa, hrášok a všetky ostatné zeleninové konzervy. Medzi pasterizáciami robíme 24-hodinovú prestávku.
Čas pasterizácie ovplyvňuje aj veľkosť našej nádoby. Poháre s objemom do 0,5 litra vyžadujú približne 25 minút pasterizácie, zatiaľ čo litrové poháre vyžadujú 30 minút.
Mám po pasterizácii v rúre obrátiť poháre hore dnom?
Po vybratí pohárov z rúry, rovnako ako pri pasterizácii vo vode, by ste ich mali položiť hore dnom, kým nevychladnú. Takto si môžeme byť istí, že naše poháre budú pevne uzavreté, a preto naše konzervy zostanú čo najdlhšie čerstvé.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Zaváranie paradajok je veľmi jednoduché a prekvapivo rýchle na prípravu. Hodia sa aj v zime
Je potrebné pri zaváraní poháre otáčať? Odpoveď vás možno prekvapí
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.