4.9.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/Gita Kulinitch Studio).
Pri skladovaní studeného mäsa v chladničke sa stáva, že už po niekoľkých dňoch sa stáva klzkým, vlhkým alebo stráca farbu. Môže to byť spôsobené spôsobom skladovania šunky- mnohí z nás robia túto jednu chybu, ktorá spôsobuje, že sa šunka rýchlejšie kazí. Ako ju správne skladovať?
To, ako rýchlo sa šunka pokazí, môže závisieť od jej kvality a druhu. Častým dôvodom, ktorý urýchľuje kazenie, je však nesprávne skladovanie.
Túto chybu nikdy nerobte. Ako neskladujte studené mäso?
Častou chybou, ktorú robíme, je ukladanie údenín do chladničky vo fóliovom obale, v ktorom ich zvyčajne kupujeme. Práve fólia, ktorá bráni prístupu vzduchu a zároveň zadržiava vlhkosť, je dôvodom rýchlejšieho kazenia sa šunky a tiež vzniku plesní v nej. Z tohto dôvodu je dôležité zbaviť sa fólie čo najskôr a dať šunku do iného obalu.
Je pravda, že niektoré obchody balia šunku do papiera, ale toto riešenie je o niečo menej rozšírené. Napriek tomu je stále dobré uložiť šunku do nádoby.
Ako správne skladovať šunku?
Aby šunka vydržala čo najdlhšie čerstvá, je potrebné ju správne skladovať. Keď si ju vyzdvihnete z obchodu, mali by ste ju okamžite umiestniť do chladničky pri teplote 2 až 7 stupňov C, najlepšie na strednú policu.
Predtým by sme však mali šunku vybrať z obalu a potom ju umiestniť do vhodnej nádoby. Na tento účel je vhodná plastová škatuľa s vekom. To však nie je všetko. Na správne uskladnenie šunky potrebujeme aj pergamenový papier, ktorým nádobu vyložíme.
Ak ste si kúpili viacero druhov šunky a nechcete zaberať chladničku množstvom nádob, nezabudnite, že ich môžete dať všetky do jednej škatule. Potom však budete musieť každý druh šunky oddeliť pergamenovým papierom.
Krabicu netesnite napevno! Stačí ju prikryť vekom, aby sa neprerušil prívod vzduchu. Zabráni sa tak vysušeniu a osliznutiu šunky.
Ktoré údeniny môžeme dlhodobo skladovať?
Znehodnotenie šunky dlhodobo skladovanej v chladničke je nevyhnutný proces. Ak nakupujete zriedkavo a máte záujem o dlhodobé skladovanie výrobkov, vyberte si také druhy údenín, ktoré vydržia najdlhšie čerstvé. Patria k nim prírodné, sušené, údené a údeniny, ako sú suché salámy, kabanos a salámy.
Ak chcete šunku skladovať dlhší čas, je lepšie kupovať ju v celku ako v plátkoch.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Každé euro sa počíta! 10 overených tipov ako ušetriť peniaze v kuchyni!
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.