4.9.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Master 1305)
Čoraz viac ľudí sa rozhoduje pre výrobu domáceho chleba. Niet divu, pretože vtedy vieme, čo v ňom naozaj je. Ľudia hovoria, že jeho výroba je zložitá, ale nič nemôže byť ďalej od pravdy. Z tohto receptu sa vykľuje chutný a triviálny chlieb.
Čerstvý chlieb ráno je snom všetkých, ktorí musia vstať z postele a začať sa pripravovať na ďalší deň. Nie každý však má toľko nadšenia, aby bežal do najbližšej pekárne kúpiť čerstvý chlieb. Aby ste si však mohli vychutnať mäkké a voňavé pečivo, odporúčame vám pripraviť si ho podľa tohto receptu. Jeho príprava večer predtým zaručí, že vôňa bude pretrvávať až do rána. Na jeho prípravu nepotrebujete veľa. Všetko, čo potrebujete, je niekoľko prísad, hrniec a rúra.
Recept na chlieb z hrnca
Ingrediencie:
- 350 g pšeničnej múky,
- 200 g ražnej múky,
- čajová lyžička soli,
- čajová lyžička oleja,
- 250 ml teplej vody.
- 25 g čerstvého droždia,
- čajová lyžička cukru,
- čajová lyžička pšeničnej múky,
- 100 ml teplej vody.
Spôsob prípravy
- Prvým krokom je príprava základu. Do misky rozdrobte čerstvé droždie, pridajte cukor, múku a zmes zalejte teplou, ale nie horúcou vodou. Prísady miešajte, kým sa droždie nerozpustí. Potom kvások zakryte a odložte na 10 minút na teplé miesto.
- Teraz je čas na prípravu cesta. Do väčšej misy preosejte celozrnnú múku a pridajte k nej ražnú múku. Pridajte soľ a olej a nezabudnite pridať teplú vodu. Všetko spolu jemne premiešajte lyžicou a potom začnite miesiť rukami. Cesto by sa malo bez problémov odlepiť od misy.
- Keď je cesto hladké a pružné, vložte ho do misy a prikryte potravinovou fóliou. Vložte ho do chladničky na približne 5 hodín. Po uplynutí tejto doby ho znova prehnetieme a vytvarujeme do požadovaného tvaru bochníka.
- Vložte hrniec s pokrievkou do rúry vyhriatej na 220 °C. Chvíľu ho zohrievajte, aby bol horúci. Potom ho opatrne vyberte z rúry a vložte do neho chlieb. Vrchnú časť chleba narežte nožom a prikryjte pokrievkou.
- Znížte teplotu na 200 °C a vložte hrniec do rúry. Chlieb pečte 30 minút, potom odstráňte pokrievku a pečte ďalších 20 minút. Chlieb nechajte vychladnúť. Dobrú chuť!
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.