5.9.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/Santhosh Varghese).
Pre mnohých je pleseň na ovocí, zelenine alebo iných produktoch znamením, že môžu ísť len do koša. Nie je však málo ľudí, ktorí si myslia, že riešením problému je odrezať časť napadnutú plesňou. Z tejto situácie existuje len jedno východisko. Druhá možnosť predstavuje vážne zdravotné riziko.
Pre mnohých je pleseň na ovocí, zelenine alebo iných produktoch znamením, že môžu ísť len do koša. Nie je však málo ľudí, ktorí si myslia, že riešením problému je odrezať časť napadnutú plesňou. Z tejto situácie existuje len jedno východisko. Druhá možnosť predstavuje vážne zdravotné riziko.
Čo je pleseň na potravinách?
Plesne sa nazývajú vláknité huby. Rastú vo forme mnohobunkových vlákien nazývaných filamenty. Sú veľmi rozšírené a ich výskyt je plošný. Ako plesne sa zvyčajne označuje mycélium, ktoré sa objavuje na rôznych potravinách. Medzi jej charakteristické znaky patrí predovšetkým rýchly rast. Okrem toho sa nebojí vyvíjať v rôznych podmienkach a na rôznych substrátoch.
Najľahšie sa jej však darí vo vlhkom prostredí a pri zvýšených teplotách. Väčšina potravín obsahuje spóry alebo úlomky mycélia. Nevhodné skladovanie potravín podporuje ich rast, čo vedie k vzniku plesní.
Môže sa pleseň rozkladať?
Plesne sa najčastejšie vyskytujú napríklad na ovocí, zelenine, chlebe, mäsových alebo mliečnych výrobkoch a konzervách. Zvyčajne je viditeľná na jednom mieste, takže mnohých potom napadne plesňou napadnutú časť jednoducho odrezať. Odstránenie viditeľnej plesne z výrobku však nie je riešením, a to všetko kvôli mycéliu, ktoré preniká hlboko do výrobku. Okrem toho existujú zdraviu škodlivé mykotoxíny, ktoré vznikajú v procese sekundárneho metabolizmu.
Toxíny plesní sú dôvodom, prečo by sa výrobky s viditeľnými plesňami mali vyhodiť. Majú škodlivý vplyv na zdravie. Vedú k alergiám, infekciám a ochoreniam dýchacích ciest, ako aj k vredom a ochoreniam pečene. Konzumácia plesnivých potravín aj po odstránení plesní predstavuje riziko mykotoxikózy, t. j. otravy toxínmi.
Ako sa prejavuje otrava plesňami?
Mykotoxikóza sa často vyskytuje po konzumácii plesnivých potravín, ale treba poznamenať, že k otrave môže dôjsť aj vdýchnutím. Pobyt vo vlhkých a plesnivých miestnostiach preto predstavuje značné riziko.
Otrava plesňami sa môže prejaviť mnohými spôsobmi. Nepodarilo sa stanoviť typické príznaky, ktoré by mohli bezprostredne indikovať mykotoxikózu. Príznaky závisia od požitého toxínu a požitého množstva. V najhorších prípadoch vedie mykotoxikóza k smrti. Po kontakte s toxínmi plesní sa najčastejšie vyskytujú tieto príznaky:
- gastrointestinálne problémy – bolesť brucha,
- vracanie,
- hnačka
- únava
- podráždenosť
- závraty
- problémy s pamäťou koncentráciou
- strata vedomia
Mykotoxíny majú negatívny vplyv na organizmus a môžu v ňom spôsobiť množstvo zmien. Predovšetkým sú karcinogénne, a preto prispievajú k vzniku rakoviny. Okrem toho majú škodlivé účinky na obehový, imunitný a nervový systém, ale tým to nekončí.
Prax odrezávania plesní a konzumácia postihnutého výrobku spolu s toxínmi môže viesť k poškodeniu pečene, kože a slizníc, ako aj k vzniku pľúcneho edému. Okrem toho nie je ľahostajný ani vplyv na obličky, ktorých funkcia môže byť potom narušená.
Ak dôjde k otrave plesňami, odporúča sa vyhľadať lekára. Mykotoxikóza je závažná otrava, ktorá si v niektorých prípadoch vyžaduje hospitalizáciu.
Ako zabrániť otrave plesňami?
Pri prevencii otravy plesňami je kľúčové okamžite zlikvidovať potraviny napadnuté vláknitými hubami. Toxínov sa nezbavíte ani tepelnou úpravou.
Je potrebné poznamenať, že existujú prípady, keď sa tento charakteristický výkvet neobjaví na povrchu výrobku a potom vyvoláva falošný dojem, že je vhodný na konzumáciu. Preto sa oplatí napríklad ovocie rozkrojiť a skontrolovať, či sa vo vnútri, napríklad na kôstke, nezačala vyvíjať pleseň.
Druhým bodom je správne skladovanie potravín podľa odporúčaní výrobcu a pravidelné umývanie chladničky. Aby sa predišlo otrave plesňami, výrobky a jedlá by sa nemali nechávať odkryté. To všetko kvôli riziku šírenia spór plesní vzduchom.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Na tomto mieste všetci uchovávame mlieko. Z tohto dôvodu rýchlejšie stráca svoju čerstvosť
Nezvyčajné použitie rúžu. Naneste ho na dvere chladničky. Výsledky vás prekvapia
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.