5.9.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: instagram.com/caffelazur).
Hoci okolo vplyvu kávy na zdravie vzniklo v priebehu rokov mnoho kontroverzií, odborníci tvrdia, že v primeranom množstve dokáže urobiť veľa dobrého. Má pozitívny vplyv aj na pečeň? Výsledky výskumu vedcov sú prekvapujúce.
Káva je nápoj milovaný po celom svete, ktorého drvivá väčšina ráno len ťažko odmieta. V priebehu rokov výskumníci dokázali, že má mnoho zdraviu prospešných vlastností, vrátane:
- Je zdrojom protirakovinových antioxidantov
- zlepšuje krvný obeh
- Znižuje riziko srdcových ochorení
- Jeho pravidelné pitie znižuje riziko Parkinsonovej choroby, Alzheimerovej choroby a cukrovky 2. typu
- Môže byť nápomocná pri chudnutí.
Hoci je zdravá, nemali by ste ju piť bezhlavo. Množstvo, ktoré sa neodporúča prekročiť, je 2-5 šálok počas dňa
Nedávno bola vykonaná štúdia na posúdenie vplyvu kávy na zdravie pečene – predmet, ktorý bol nedávno príčinou mnohých zmätkov. Vedci z poľského Štátneho zdravotného ústavu, Štátneho hygienického ústavu v rámci vzdelávacieho programu „Káva a zdravie“ poskytli cenné informácie a rozptýlili všetky pochybnosti na túto tému.
Je káva škodlivá pre pečeň?
Káva obsahuje diterpény a rastlinné steroly – zlúčeniny, ktoré môžu podporovať zdravie pečene. Odborníci dokázali, že kofeín v miernom množstve neškodí pečeni, ba čo viac, môže znižovať riziko jej ochorení.
Aké ďalšie zdravotné benefity prináša pitie kávy?
Vzhľadom na skutočnosť, že káva je jedným z najobľúbenejších stimulantov, mnohí ľudia sa domnievajú, že tento nápoj je škodlivý pre pečeň. Ako sa však ukazuje, kofeínový nápoj má nielen priaznivý vplyv na tento orgán, ale môže pôsobiť aj profylakticky, chráni pred poškodením.
Káva dokáže znížiť riziko vzniku nealkoholického stukovatenia pečene – civilizačnej choroby, ktorá je vo svete čoraz častejším problémom
Ba čo viac, podľa odborníkov pravidelné pitie kávy môže znížiť riziko rakoviny pečene – dve šálky denne stačia na zníženie o viac ako 40 percent.
Ako káva ovplyvňuje pečeň?
Zložkou kávy, ktorá hrá kľúčovú úlohu pri ochrane pečene, je kofeín, konkrétne jeho metabolit – paraxantín. Môže oddialiť vývoj spojivového tkaniva v pečeni, čo následne oneskorí nástup fibrózy a alkoholickej cirhózy.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Nalejte peroxid vodíka do misky a ponorte si nohy. Účinok ošetrenia vás zrazí z nôh
Babička si zabalila nohy do alobalu. Keď som zistila dôvod, začala som to robiť sama
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.