7.9.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Lika Mostova).
Uhorky v marináde sú ideálnou prípravou na jeseň a zimu. V pohároch sa uchová chuť leta v novom šate. Nič však nebude fungovať, ak nepoužijete dobrý recept. Uhorky potom môžu byť príliš kyslé, príliš sladké alebo dokonca príliš mäkké. Tu je niekoľko osvedčených receptov.
![](https://www.vasenvtebe.sk/wp-content/uploads/2023/09/shutterstock_2184721139.jpg)
Octová marináda na uhorky
Najobľúbenejšia octový marináda na uhorky. Je to klasika, ktorú poznajú všetci a ktorú si vychutnávajú už roky. Tu je osvedčený recept:
Uhorky v octovej marináde – ingrediencie:
- 2 kg uhoriek
- 3 mrkvy
- 4 cibule
- 2 hlavičky cesnaku
- horčica (1 čajová lyžička na pohár)
- koreň chrenu
- kôpor
Octová marináda na uhorky sa pripraví z:
- 2 l vody
- 8 bobkových listov
- 12 semienok nového korenia
- 1 čajová lyžička čierneho korenia
- 0,5 l 10% octu
- 3/4 šálky cukru
- 2 polievkové lyžice soli
Príprava uhoriek v octovej marináde:
Na začiatku si pripravíme uhorky, ktoré je potrebné dôkladne očistiť. To isté urobíme s mrkvou a cibuľou, ktoré tiež ošúpeme a nakrájame. Do pohárov vložíme niekoľko plátkov mrkvy, kúsok koreňa chrenu, cibuľu, 1 strúčik cesnaku a kôpor. Do každej dáme aj lyžičku horčice.
V takto pripravené poháre pevne uložte uhorky. Potom začnite pripravovať octovú marinádu. Všetky uvedené prísady okrem soli, cukru a octu jednoducho vložte do hrnca a priveďte do varu. Keď zmes začne vrieť, pridáme soľ a cukor.
Varte ďalších 10 minút na miernom ohni. Po uplynutí tejto doby ju stiahnite z ohňa a pridajte ocot. Naplnené poháre naplňte teplou octovou marinádou. Teraz ich jednoducho uzavrite a otočte hore dnom.
Horčicová marináda na uhorky
Uhorky v horčicovej marináde majú trochu inú chuť ako klasické, čo ich robí jedinečnými. Budete na ne potrebovať:
- 2 kg uhoriek
- bobkový list (2 listy na jednu nádobu)
- nové korenie (3 zrnká na jednu nádobu)
- horčičné semienka (1 čajová lyžička na jednu nádobu)
Pripravte si horčicovú marinádu:
- 1 l vody
- 1 šálka 10-percentného liehového octu
- 3 polievkové lyžice soli
- 1,5 šálky cukru
- 5 polievkových lyžíc horčice
Príprava uhoriek v horčicovej marináde:
![](https://www.vasenvtebe.sk/wp-content/uploads/2023/07/shutterstock_2212922193.jpg)
Najprv si pripravíme uhorky, ktoré dôkladne umyjeme a potom pozdĺžne rozkrojíme na štvrtiny. Do čistých pohárov vložíme bobkový list, nové korenie a horčicu. Navrch položíme uhorky.
Na prípravu horčicovej marinády dáme do hrnca vodu a privedieme ju do varu. Pridáme ocot a po chvíli pridáme soľ a cukor. Keď sa ingrediencie spoja, pridáme horčicu. Ešte teplou marinádou naplníme poháre.
Poháre s uhorkami v horčicovej marináde pevne zaskrutkujte a otočte hore dnom. V tejto polohe by mali vychladnúť. Potom sú pripravené na skladovanie.
Marináda na uhorky gyros
Uhorky v marináde gyros majú nezvyčajnú, ale lahodnú chuť. Oplatí sa pripraviť si ju pre zmenu a vychutnať si menej obvyklú kombináciu chutí.
Ingrediencie na uhorky gyros:
- 2 kg uhoriek
- 500 g červenej papriky
- 200 g žltej papriky
- 500 g cibule
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 lyžičky soli
Ingrediencie na marinádu gyros:
Zeleninu dôkladne očistite pod tečúcou vodou. Uhorky a cesnak nakrájajte na plátky, papriku a cibuľu na pásiky. Všetko to vložte do hrnca a posypte dvoma lyžicami soli.
V samostatnej nádobe pripravte marinádu gyros. Do misky dajte cukor, ocot, olej a mierne teplú vodu. Všetko spolu zmiešajte, pridajte pripravené korenie a prísady opäť spojte.
Do hrnca so zeleninou nalejte pripravenú marinádu na gyros a všetko spolu premiešajte. Hrniec prikryte a nechajte ho v tejto podobe približne 8 hodín. Z času na čas zeleninu premiešajte.Do hrnca so zeleninou nalejte pripravenú marinádu na gyros a všetko spolu premiešajte. Hrniec prikryte a nechajte ho v tejto podobe približne 8 hodín. Z času na čas zeleninu premiešajte.
Zeleninu rovnomerne rozdeľte do vyparených pohárov. Marinádu, ktorá zostala v hrnci, rozdeľte medzi poháre. Zavrite poháre a prejdite na pasterizáciu. Na dno veľkého hrnca položte bavlnenú utierku a na ňu umiestnite poháre s uhorkami v gyros marináde. Nalejte vodu tak, aby pokrývala 3/5 výšky pohárov. Keď voda začne vrieť, znížte teplotu a pasterizujte ich 20 minút.
Po uplynutí tohto času poháre vyberte a nechajte ich vychladnúť. Po tomto úkone sú uhorky v gyros marináde pripravené na prenesenie do pivnice alebo špajze.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Najchutnejšie cuketové zaváraniny. Urobíte ich ľahko
Jablčný ocot – recept na výrazný doplnok do šalátov a marinád. Užitočný aj na čistenie