7.9.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Lika Mostova).
Uhorky v marináde sú ideálnou prípravou na jeseň a zimu. V pohároch sa uchová chuť leta v novom šate. Nič však nebude fungovať, ak nepoužijete dobrý recept. Uhorky potom môžu byť príliš kyslé, príliš sladké alebo dokonca príliš mäkké. Tu je niekoľko osvedčených receptov.
Octová marináda na uhorky
Najobľúbenejšia octový marináda na uhorky. Je to klasika, ktorú poznajú všetci a ktorú si vychutnávajú už roky. Tu je osvedčený recept:
Uhorky v octovej marináde – ingrediencie:
- 2 kg uhoriek
- 3 mrkvy
- 4 cibule
- 2 hlavičky cesnaku
- horčica (1 čajová lyžička na pohár)
- koreň chrenu
- kôpor
Octová marináda na uhorky sa pripraví z:
- 2 l vody
- 8 bobkových listov
- 12 semienok nového korenia
- 1 čajová lyžička čierneho korenia
- 0,5 l 10% octu
- 3/4 šálky cukru
- 2 polievkové lyžice soli
Príprava uhoriek v octovej marináde:
Na začiatku si pripravíme uhorky, ktoré je potrebné dôkladne očistiť. To isté urobíme s mrkvou a cibuľou, ktoré tiež ošúpeme a nakrájame. Do pohárov vložíme niekoľko plátkov mrkvy, kúsok koreňa chrenu, cibuľu, 1 strúčik cesnaku a kôpor. Do každej dáme aj lyžičku horčice.
V takto pripravené poháre pevne uložte uhorky. Potom začnite pripravovať octovú marinádu. Všetky uvedené prísady okrem soli, cukru a octu jednoducho vložte do hrnca a priveďte do varu. Keď zmes začne vrieť, pridáme soľ a cukor.
Varte ďalších 10 minút na miernom ohni. Po uplynutí tejto doby ju stiahnite z ohňa a pridajte ocot. Naplnené poháre naplňte teplou octovou marinádou. Teraz ich jednoducho uzavrite a otočte hore dnom.
Horčicová marináda na uhorky
Uhorky v horčicovej marináde majú trochu inú chuť ako klasické, čo ich robí jedinečnými. Budete na ne potrebovať:
- 2 kg uhoriek
- bobkový list (2 listy na jednu nádobu)
- nové korenie (3 zrnká na jednu nádobu)
- horčičné semienka (1 čajová lyžička na jednu nádobu)
Pripravte si horčicovú marinádu:
- 1 l vody
- 1 šálka 10-percentného liehového octu
- 3 polievkové lyžice soli
- 1,5 šálky cukru
- 5 polievkových lyžíc horčice
Príprava uhoriek v horčicovej marináde:
Najprv si pripravíme uhorky, ktoré dôkladne umyjeme a potom pozdĺžne rozkrojíme na štvrtiny. Do čistých pohárov vložíme bobkový list, nové korenie a horčicu. Navrch položíme uhorky.
Na prípravu horčicovej marinády dáme do hrnca vodu a privedieme ju do varu. Pridáme ocot a po chvíli pridáme soľ a cukor. Keď sa ingrediencie spoja, pridáme horčicu. Ešte teplou marinádou naplníme poháre.
Poháre s uhorkami v horčicovej marináde pevne zaskrutkujte a otočte hore dnom. V tejto polohe by mali vychladnúť. Potom sú pripravené na skladovanie.
Marináda na uhorky gyros
Uhorky v marináde gyros majú nezvyčajnú, ale lahodnú chuť. Oplatí sa pripraviť si ju pre zmenu a vychutnať si menej obvyklú kombináciu chutí.
Ingrediencie na uhorky gyros:
- 2 kg uhoriek
- 500 g červenej papriky
- 200 g žltej papriky
- 500 g cibule
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 lyžičky soli
Ingrediencie na marinádu gyros:
Zeleninu dôkladne očistite pod tečúcou vodou. Uhorky a cesnak nakrájajte na plátky, papriku a cibuľu na pásiky. Všetko to vložte do hrnca a posypte dvoma lyžicami soli.
V samostatnej nádobe pripravte marinádu gyros. Do misky dajte cukor, ocot, olej a mierne teplú vodu. Všetko spolu zmiešajte, pridajte pripravené korenie a prísady opäť spojte.
Do hrnca so zeleninou nalejte pripravenú marinádu na gyros a všetko spolu premiešajte. Hrniec prikryte a nechajte ho v tejto podobe približne 8 hodín. Z času na čas zeleninu premiešajte.Do hrnca so zeleninou nalejte pripravenú marinádu na gyros a všetko spolu premiešajte. Hrniec prikryte a nechajte ho v tejto podobe približne 8 hodín. Z času na čas zeleninu premiešajte.
Zeleninu rovnomerne rozdeľte do vyparených pohárov. Marinádu, ktorá zostala v hrnci, rozdeľte medzi poháre. Zavrite poháre a prejdite na pasterizáciu. Na dno veľkého hrnca položte bavlnenú utierku a na ňu umiestnite poháre s uhorkami v gyros marináde. Nalejte vodu tak, aby pokrývala 3/5 výšky pohárov. Keď voda začne vrieť, znížte teplotu a pasterizujte ich 20 minút.
Po uplynutí tohto času poháre vyberte a nechajte ich vychladnúť. Po tomto úkone sú uhorky v gyros marináde pripravené na prenesenie do pivnice alebo špajze.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Najchutnejšie cuketové zaváraniny. Urobíte ich ľahko
Jablčný ocot – recept na výrazný doplnok do šalátov a marinád. Užitočný aj na čistenie
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.