10.9.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/New Africa).
Príprava fašírok nie je žiadna filozofia. Niekoľko surovín, ich premiešanie s korením a opraženie. Znie to ako dokonalá večera? Nie vždy. Fašírky sa môžu rozpadnúť, byť tvrdé a navyše sa ich chuť môže líšiť od toho, čo očakávate. Namiesto toho, aby ste sa nadobro rozlúčili s klasikou našej kuchyne, oplatí sa urobiť malé úpravy. Tie môžu byť pre vaše chuťové bunky len dobré.
Ako urobiť fašírky?
Na Slovensku pravdepodobne neexistuje človek, ktorý by aspoň raz nejedol fašírky. Určite sa medzi nimi nájdu aj takí, ktorí veria, že klasika stojí za to, a už dávno sa uchýlili k osvedčenému receptu: mleté mäso, vajce, soľ, korenie, strúhanka na obalenie a potom chvíľka opraženia a sú hotové. Ale čo môžete urobiť, aby vás mleté rezne neomrzeli? Trochu experimentujte: začnite korením.
Aké korenie sa oplatí pridať do fašírok?
- Sladká paprika
- Údená paprika
- Kari
- Sušený cesnak
- Mletý muškátový oriešok
- Bylinky: majoránka, tymián, oregano, kôpor, bazalka
Ako použiť odporúčané korenie na fašírky? Oplatí sa s nimi experimentovať a vytvoriť si vlastnú zmes, ale buďte opatrní, pretože nadbytok jednej zložky môže ovládnuť chuť celého pokrmu.
Ďalšie prídavky k fašírkam
Mnohí ľudia majú radi fačírky s cibuľou, čo nie je zlý nápad. Žiaľ, niektorí z nás sa dopúšťajú chyby, ktorá spôsobuje, že sa jedlo rozpadá, a to je pridanie surovej zeleniny. Aby sme sa vyhli kulinárskemu nešťastiu, je lepšie cibuľu pred vložením do misy s prísadami opražiť a vychladiť. Samozrejme, spolu s cibuľou môžeme do fašírok osmažiť aj strúčik cesnaku. Pri tejto zelenine však buďte opatrní – ak zostane na panvici príliš dlho, zhorkne, čo bude mať katastrofálny vplyv na chuť. Pokiaľ ide o ďalšiu prísadu, niektorí ľudia odporúčajú pridať do mäsovej zmesi lyžicu pikantnej horčice: v tomto prípade musíte znížiť aj množstvo korenia, pretože horčica je už sama o sebe dosť pikantná.
Žemľa? Zemiak? Prečo ich pridávať?
Aké boli vlastnosti fašírok, ktoré podávali naše mamy alebo staré mamy? Väčšina by povedala, že boli veľmi nadýchané. Na to, aby boli nadýchané, stačí do mäsovej zmesi pridať uvarený a roztlačený zemiak alebo pridať trochu strúhanky. V prípade žemle alebo chleba je, samozrejme, potrebné ich najprv namočiť. Mnohí na to používajú vodu alebo mlieko. Ak chcete zmeniť chuť svojho pokrmu, môžete vyskúšať aj iné veci: tou zjavnejšou by bol vývar, ale ak túžite po nových chutiach, stojí za to vedieť, že vám nič nebráni namočiť žemľu do kokosového mlieka!
Rozpadajú sa vám fašírky? Môžete to zmeniť
Čo robiť, ak sa vám fašírky počas vyprážania rozpadávajú? Kúsky mäsa, ktoré sa na panvici rozpadnú, nie sú vôbec lákavé na konzumáciu, ale túto nepríjemnosť možno ľahko odstrániť. Stačí, ak tesne pred tvarovaním fašírok pridáte do zmesi čajovú lyžičku jedlej sódy. Aby tento trik fungoval a mäsové guľky boli pevné a nadýchané, odporúča sa nechať zmes pred pokračovaním približne štvrť hodiny odpočívať.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Sladký dezert pomôže pri redukcii. Doprajte si, keď chcete schudnúť
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.