Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Recepty,

Recept na domáci jablkový koláč, jesenný koláč zo sezónneho ovocia. S týmito doplnkami to bude tip-top

10.9.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Herceg Andras). V tomto ročnom období chutí jeden koláč najlepšie na svete. Je to, samozrejme, jablkový koláč plný sezónneho ovocia a korenia. Tento jablkový...

10.9.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Herceg Andras).

V tomto ročnom období chutí jeden koláč najlepšie na svete. Je to, samozrejme, jablkový koláč plný sezónneho ovocia a korenia. Tento jablkový koláč má dokonalý základ v podobe krehkého cesta. Je to babičkin osvedčený postup, ktorý vždy vyjde a doslova sa rozplýva v ústach.

Foto: shutterstock/Herceg Andras

Domáce pečené dobroty majú chuť, ktorej sa nedá konkurovať. Na jeseň kraľujú kysnuté koláče, rôzne torty a špeciality z krehkého cesta, ale existuje jeden výrobok, ktorý možno označiť za absolútnu jednotku – a to je, samozrejme, jablkový koláč plný sladkokyslých jabĺk a korenia.

Jablkový koláč podľa babičkinho receptu z krehkého cesta 

Hľadáte dokonalý recept na koláč, ale nemáte čas ani chuť stráviť jeho výrobou niekoľko hodín? Potom sa rozhodnite pre klasiku, ktorá nikdy nesklame a vždy sa dokonale vydarí. Reč je o jablkovom koláči, ktorého chuť miluje takmer každý, najmä na jeseň, keď doma nie je núdza o šialene šťavnaté a sladké jablká. Ako sa ukazuje, taký babičkin jablkový koláč nie je vôbec zložitý.

Tajomstvom babičkinho jablkového koláča je, samozrejme, krehké cesto. Túto špecialitu pripravíte za krátky čas a stačí vám na ňu len niekoľko základných surovín. Okrem samotného cesta je dôležitý aj samotný ovocný akcent – existujú dva názory: jeden hovorí, že ovocie môžete dusiť na kašovitú konzistenciu, zatiaľ čo druhý tvrdí, že jablká chutia lepšie, keď sa nechajú na kúsky alebo nastrúhané. Je tu veľká voľnosť, ale na konci sa oplatí spomenúť si na pomery, ktoré dodajú ideálnu chuť a zabezpečia estetický vzhľad nášho koláča.

Recept na jablkový koláč s krehkým cestom – chutí ako ten z detstva 

Ingrediencie na základ: 

  • 500 g pšeničnej múky,
  • 2 vajcia,
  • pohár cukru, 
  • 250 g masla,
  • 2 lyžičky prášku do pečiva,
  • lyžica cukru s vanilkou,
  • štipka soli,
  • 3 lyžice 18-percentnej smotany.

Okrem toho:

  • 1 kg jabĺk, 
  • 2 lyžice cukru, 
  • škorica.

Spôsob prípravy: 

  1. Začnite s krehkým cestom. Zmiešajte múku s cukrom, práškom do pečiva, vanilkovým cukrom a soľou.  Potom pridajte studené maslo, ktoré ste nakrájali na menšie kúsky – suroviny spolu rozotrite v rukách, aby vznikla drobenka. Nakoniec pridajte vajcia a smotanu. Cesto intenzívne vymiesime, vytvarujeme guľu, ktorú rozdelíme na dve časti, tie zabalíme do fólie a dáme do chladničky na 45 minút odpočívať. 
  2. Teraz je čas pridať nášmu koláču ovocný nádych. Jablká ošúpeme, zbavíme jadrovníkov a nakrájame na menšie kúsky. Ovocie vložíme do hrnca, posypeme cukrom a škoricou a zalejeme trochou vody – doslova niekoľkými lyžicami. Jablká dusíme na nízkom výkone panvice za častého miešania – vtedy sa ovocie pekne rozpadne a nepripáli. Tip – pridajte trochu masla, vďaka tomu bude dužina dokonale krémová. 
  3. Pripravte si formu na pečenie, vyložte ju papierom a na pergamen položte vyvaľkané cesto. Navrch položte ovocnú náplň, pekne ju zarovnajte a položte na ňu ďalší plát vyvaľkaného cesta. 
  4. Koláč pečte vo vyhriatej rúre pri teplote 180 stupňov približne 40 minút. Keď koláč vychladne, posypte ho práškovým cukrom. Dobrú chuť!

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Šialene čokoládové, tradičné brownie. Vďaka tomuto triku získate mäkký stred a chrumkavú kôrku

Palacinky so šampiňónmi


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Tieto palacinky sa natrvalo dostali do mojej kuchyne. Sú oveľa lepšie ako tie tradičné

22.11.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Tanicha) Palacinky milujú dospelí aj deti. Toto občerstvenie sa dá mierne obohatiť, aby bolo ešte lepšie - nadýchané ako…

Túto polievku jedia storoční obyvatelia modrej zóny. Je to tajomstvo ich dlhovekosti

22.11.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/AnastasiaKopa) Mnohí z nás sa chcú dožiť krásneho veku - 100 rokov. Pri tejto snahe sa oplatí pozrieť sa,…

Za čias socialistického Československa tento koláč nesmel chýbať na stole. Je vynikajúci a jednoduchý na prípravu.

22.11.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Ahanov Michael) Za čias socialistického Československa kraľovali na stoloch špecifické koláče, ktoré sa pripravovali z ľahko dostupných surovín. Niekedy…

Robím najlepšiu bravčovú nátierku. Recept je starý viac ako päťdesiat rokov, ale ja doň pridávam niečo špeciálne

22.11.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/New Africa). Ako pripraviť bravčovú natierku, aby chutila lepšie ako tá z regionálnych jarmokov alebo vianočných trhov? Viem to…

Túto nezvyčajnú prísadu pridávam do krémovej hubovej polievky. Takto ju podávajú v reštauráciách

22.11.2021 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/loveofphoto). Hubová polievka si získala mnoho priaznivcov vďaka svojej krémovej konzistencii a jedinečnej chuti a vôni. V reštauráciách ju…

Auto Trendy

Zima vás už neprekvapí: Naučte sa správne nasadiť snehové reťaze ešte dnes!

22.11.2024 Redakcia Auto trendy - Nasadzovanie snehových reťazí môže byť pre mnohých vodičov spočiatku náročnou úlohou. Táto zručnosť sa však dá naučiť a postupom času sa stane jednoduchšou a intuitívnejšou.…

Citroën 2025: Všetky pripravované modely

22.11.2024 Redakcia Auto trendy - Od modernizovaného modelu Ami až po nový C5 Aircross - tu je prehľad toho, čo Citroën chystá na budúci rok. Citroën 2025: Všetky pripra

Faceliftované Mitsubishi ASX: Nové technológie, lepšia výbava, ale čo bezpečnosť?

22.11.2024 Redakcia Auto trendy - Mitsubishi ASX sa podrobilo testovaniu EuroNCAP – je toto SUV naozaj bezpečné? Malé SUV dostalo facelift, aby si viedlo lepšie v silne konkurenčnom segmente B-SUV.…

Prečo riskovať pokutu? Naučte sa kedy a ako používať zadné hmlové svetlá!

22.11.2024 Redakcia Auto trendy - Zákon prikazuje montovať na vozidlá zadné hmlové svetlá. Za ich nesprávne používanie hrozí pokuta. Kedy by sme ich mali používať? Nie všetci vodiči ich vedia…

Osem dôvodov, prečo sa motorky stanú vašou novou závislosťou: Prestaňte sa obmedzovať autami!

22.11.2024 Redakcia Auto trendy - Jazdenie na autách ma fascinuje čoraz menej, zatiaľ čo motorky ma úplne očarili. Po dôkladnom zamyslení som prišiel k jednoznačnému záveru: motorky sú jednoducho lepšie.…

Marcopolo uvádza na trh Nomade: 4x4 dieselový obytný automobil

22.11.2024 Redakcia Auto trendy - Vďaka špičkovej technológii a exkluzívnemu dizajnu spája Nomade robustnosť a pohodlie. Marcopolo Motorhome, divízia spoločnosti Marcopolo

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov