10.9.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Herceg Andras).
V tomto ročnom období chutí jeden koláč najlepšie na svete. Je to, samozrejme, jablkový koláč plný sezónneho ovocia a korenia. Tento jablkový koláč má dokonalý základ v podobe krehkého cesta. Je to babičkin osvedčený postup, ktorý vždy vyjde a doslova sa rozplýva v ústach.
Domáce pečené dobroty majú chuť, ktorej sa nedá konkurovať. Na jeseň kraľujú kysnuté koláče, rôzne torty a špeciality z krehkého cesta, ale existuje jeden výrobok, ktorý možno označiť za absolútnu jednotku – a to je, samozrejme, jablkový koláč plný sladkokyslých jabĺk a korenia.
Jablkový koláč podľa babičkinho receptu z krehkého cesta
Hľadáte dokonalý recept na koláč, ale nemáte čas ani chuť stráviť jeho výrobou niekoľko hodín? Potom sa rozhodnite pre klasiku, ktorá nikdy nesklame a vždy sa dokonale vydarí. Reč je o jablkovom koláči, ktorého chuť miluje takmer každý, najmä na jeseň, keď doma nie je núdza o šialene šťavnaté a sladké jablká. Ako sa ukazuje, taký babičkin jablkový koláč nie je vôbec zložitý.
Tajomstvom babičkinho jablkového koláča je, samozrejme, krehké cesto. Túto špecialitu pripravíte za krátky čas a stačí vám na ňu len niekoľko základných surovín. Okrem samotného cesta je dôležitý aj samotný ovocný akcent – existujú dva názory: jeden hovorí, že ovocie môžete dusiť na kašovitú konzistenciu, zatiaľ čo druhý tvrdí, že jablká chutia lepšie, keď sa nechajú na kúsky alebo nastrúhané. Je tu veľká voľnosť, ale na konci sa oplatí spomenúť si na pomery, ktoré dodajú ideálnu chuť a zabezpečia estetický vzhľad nášho koláča.
Recept na jablkový koláč s krehkým cestom – chutí ako ten z detstva
Ingrediencie na základ:
- 500 g pšeničnej múky,
- 2 vajcia,
- pohár cukru,
- 250 g masla,
- 2 lyžičky prášku do pečiva,
- lyžica cukru s vanilkou,
- štipka soli,
- 3 lyžice 18-percentnej smotany.
Okrem toho:
- 1 kg jabĺk,
- 2 lyžice cukru,
- škorica.
Spôsob prípravy:
- Začnite s krehkým cestom. Zmiešajte múku s cukrom, práškom do pečiva, vanilkovým cukrom a soľou. Potom pridajte studené maslo, ktoré ste nakrájali na menšie kúsky – suroviny spolu rozotrite v rukách, aby vznikla drobenka. Nakoniec pridajte vajcia a smotanu. Cesto intenzívne vymiesime, vytvarujeme guľu, ktorú rozdelíme na dve časti, tie zabalíme do fólie a dáme do chladničky na 45 minút odpočívať.
- Teraz je čas pridať nášmu koláču ovocný nádych. Jablká ošúpeme, zbavíme jadrovníkov a nakrájame na menšie kúsky. Ovocie vložíme do hrnca, posypeme cukrom a škoricou a zalejeme trochou vody – doslova niekoľkými lyžicami. Jablká dusíme na nízkom výkone panvice za častého miešania – vtedy sa ovocie pekne rozpadne a nepripáli. Tip – pridajte trochu masla, vďaka tomu bude dužina dokonale krémová.
- Pripravte si formu na pečenie, vyložte ju papierom a na pergamen položte vyvaľkané cesto. Navrch položte ovocnú náplň, pekne ju zarovnajte a položte na ňu ďalší plát vyvaľkaného cesta.
- Koláč pečte vo vyhriatej rúre pri teplote 180 stupňov približne 40 minút. Keď koláč vychladne, posypte ho práškovým cukrom. Dobrú chuť!
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Šialene čokoládové, tradičné brownie. Vďaka tomuto triku získate mäkký stred a chrumkavú kôrku
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.