11.9.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Nungning20).
Kaleráb je v našej kuchyni často zanedbávaný. Táto zelenina však v sebe skrýva množstvo výživových hodnôt, ako sú vitamíny, minerály a antioxidanty. Okrem toho nám ponúka úžasnú chuť, ktorou môžeme obohatiť naše jedlá. Prečo by sme mali kaleráb zaradiť do svojho jedálnička a ako by sme ho mali konzumovať?
Kaleráb – nenápadná zelenina so zdraviu prospešnými vlastnosťami
Kaleráb je bohatým zdrojom kyseliny askorbovej alebo obľúbeného vitamínu C. Stačí zjesť 100 g kalerábu, aby sme telu dodali celú dennú potrebu tohto vitamínu. Z tohto dôvodu sa ho oplatí konzumovať pri prechladnutí a infekciách. Kaleráb by sme mali zaradiť do svojho jedálnička na jeseň, keď ho naše telo obzvlášť potrebuje.
Okrem toho zelenina obsahuje vitamíny skupiny B, ktoré sú okrem iného zodpovedné za správne fungovanie nervového systému, ako aj za dobrý metabolizmus. Keleráb je tiež nízkokalorický, v 100 g zeleniny je len 27 kcal.
Okrem vitamínov obsahuje aj množstvo minerálov vrátane:
- vápnik
- meď
- draslík
- horčík
- železo
Okrem toho obsahuje aj indol-3-karbinol, sulforafán a izotiokyanáty, známe ako protirakovinové zlúčeniny, ako aj luteín, ktorý ovplyvňuje náš zrak.
Na čo by ste mali jesť kaleráb? Títo ľudia by ho mali zaradiť do svojho jedálnička
Kaleráb by mal jesť každý, ale sú ľudia, ktorým pravidelná konzumácia tejto zeleniny mimoriadne prospeje. Vďaka množstvu živín, ktoré kaleráb obsahuje:
- zlepšuje trávenie
- neutralizuje voľné radikály
- má antibakteriálne a fungicídne účinky
- podporuje zrak
- pôsobí proti prekysleniu
- znižuje riziko srdcových ochorení
- znižuje hladinu cholesterolu
- stabilizuje hladinu glukózy v krvi
- pomáha pri chudnutí
Ako jesť kaleráb? Dobre sa hodí ako prísada do jedál aj ako chutné občerstvenie
Kaleráb sa môže jesť surový alebo varený. Spôsob prípravy závisí len od vašich preferencií.
Zo surového kalerábu si môžeme pripraviť chutnú desiatu, ktorá je skvelou alternatívou čipsov a hranolčekov. Stačí zeleninu nakrájať na tyčinky a potom si pripraviť dipy (napr. cesnakový alebo bylinkový) alebo hummus, v ktorých sa zeleninové tyčinky namáčajú.
Keleráb sa výborne hodí na prípravu najrôznejších receptov. Nastrúhaný je ideálny ako príloha k šalátom a nakrájaný na kocky dodá polievkam živiny a chuť. Kaleráb sa dá aj nakladať, aby získal ďalšiu chuť a nové vlastnosti. Nakladaný kaleráb je skvelý na podporu metabolizmu a zlepšenie nervového systému. Kaleráb sa môže pridať aj do ovocno-zeleninového smoothie.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Tento nápoj pite každý deň nalačno. V okamihu pocítite úľavu
Najlepší nápoj pre vašu pečeň. Babičkina rada: vypite každý deň jeden pohár
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.