12.9.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/xiaoxiao9119).
Ocot, t. j. vodný roztok kyseliny octovej, je v našich domácnostiach prítomný od nepamäti – nielen v kuchyni, ale aj v kúpeľni alebo v domácej lekárničke. Najobľúbenejší je, samozrejme, jablčný ocot, ale nechýbajú ani priaznivci slivkového octu. Ako si ho pripraviť?
Slivkový ocot je už dlho známy svojimi mnohými zdraviu prospešnými vlastnosťami. Obsahuje organické kyseliny, živé bakteriálne kultúry, pektín, enzýmy a minerály. Je tiež zdrojom vitamínov B, A, C, E a P. Má veľa draslíka, horčíka, fosforu, železa a kyseliny octovej, mliečnej a citrónovej.
Ocot sa používa už tisíce rokov v kuchyni aj v medicíne. V staroveku bol mimoriadne obľúbený oxymel, ktorý sa považoval za všeliek, zatiaľ čo v stredoveku sa proti bacilom a infekciám používal ocot štyroch zlodejov.
Dnes je samozrejme najpopulárnejší jablčný ocot, ale nechýbajú ani milovníci slivkového octu. Ako si ho pripraviť?
Ako pripraviť najlepší slivkový ocot? Osvedčený recept
Ingrediencie:
- 500 g sušených sliviek
- 0,5 šálky jablkových šupiek a stopiek
- 2 lyžice cukru
- 0,5 l vody
Príprava:
- Sušené slivky, uhorky a jablkové šupky nakrájajte na kúsky a vložte ich do veľkej nádoby. Pridáme cukor a zalejeme vodou. Od vrchnej časti nechajte 4 cm medzeru
- nádobu prikryte papierovým obrúskom a pevne zviažte gumičkou
- Obsah nádoby každý deň dôkladne premiešajte, kým sa približne po mesiaci kvasenie neutlmí a usadí sa na dne
- Ocot preceďte a odložte na ďalší mesiac. Hotovo!
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Jablčný ocot – recept na výrazný doplnok do šalátov a marinád. Užitočný aj na čistenie
Najlepšie huby na zimu. Urobte ich takto a nezabudnite na cibuľu – budete vylizovať poháre
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.