12.9.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Petr Jilek).
Sezóna sliviek je v plnom prúde. Stojí za to využiť tento čas na prípravu nielen chutných zaváranín na zimu, ale aj sladkých zákuskov, ktoré sú ideálne na popoludňajší dezert. Nadýchaný obláčikový koláč v kombinácii so sladkosťou ovocia poskytne chvíľku potešenia v náročnom dni.
Slivkový koláč je jedným z najjednoduchších koláčov, ktoré môžete upiecť za krátky čas. Vyžaduje si len niekoľko základných surovín vrátane čerstvých sezónnych sliviek. Pri tomto recepte nemusíte ani vyťahovať mixér z hlbín kuchynskej skrine.
Nadýchaný a jemný koláč so slivkami. To pravé na popoludňajšiu kávu
Jednoduché koláče sú zvyčajne najlepšie. Rýchlo sa pripravia a rýchlo sa aj zjedia. Tento slivkový koláč je nadýchaný a zároveň vláčny. V kombinácii s ovocím chutí neskutočne lahodne. Nižšie uvedený recept je nielen jednoduchý a chutný, ale hlavne je vyskúšaný a overený. Každý, kto ho vyskúšal so šálkou čaju alebo kávy, si hneď pýtal dupľu. Určite ho vyskúšajte aj vy!
Ingrediencie na cesto:
- 800 g sušených sliviek
- 500 g pšeničnej múky
- 90 g masla
- 250 ml cmaru
- 120 g cukru
- 4 veľké vajcia
- 2 ploché čajové lyžičky prášku do pečiva
- vanilkový cukor podľa chuti
Prísady na drobenku:
- 100 g pšeničnej múky
- 60 g cukru
- 60 g masla
Slivkový koláč na cmare. Spôsob prípravy
Do misky preosejte múku cez sito a pridajte prášok do pečiva. Vmiešame biely a vanilkový cukor, pridáme vajcia a ohriaty (ale nie horúci) cmar. Maslo rozpustíme v hrnci, necháme vychladnúť a tiež vložíme do misy. Všetky prísady dôkladne premiešajte lyžicou alebo stierkou.
Pripravte plech s rozmermi 30 x 20 cm. Vymažte ho maslom a zľahka vysypte múkou. Prípadne ho jednoducho vyložte papierom na pečenie. Do formy nalejte cesto. Slivky dôkladne umyte, prekrojte na polovicu a odstráňte kôstky. Slivky poukladajte na vrch cesta.
Teraz je čas na drobenku. Múku, cukor a maslo (ktoré sme hodinu predtým vybrali z chladničky) dáme do misky a prstami ich spojíme, kým sa nevytvoria charakteristické hrudky. Vzniknutou mrveničkou posypte cesto a nakoniec vložte formu do rúry vyhriatej na 170 stupňov Celzia a pečte približne hodinu. Keď slivkový koláč vyrastie a zhnedne, môžete ho vybrať.
Odložte ho na chvíľu vychladnúť. Môžete ho dodatočne posypať práškovým cukrom alebo dokonca natrieť domácou polevou, ale koláč bude sladký a chutný aj bez nej. Dobrú chuť!
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Šialene čokoládové, tradičné brownie. Vďaka tomuto triku získate mäkký stred a chrumkavú kôrku
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.