13.9.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Ahanov Michael).
Rozmrazujete mäso a všimnete si charakteristické škvrny? Skontrolujte, či je výrobok stále vhodný na konzumáciu. Oplatí sa to vedieť, aby ste si nepoškodili zdravie. Ako zistíte, či je mäso po rozmrazení pokazené? Tu je niekoľko tipov.
V mnohých domácnostiach sa stáva, že kúpime veľké množstvo mäsa a už po jednom dni vieme, že ho nestihneme spracovať a zjesť skôr, ako sa pokazí. Tu prichádza na pomoc mraznička, vďaka ktorej výrobok vydrží oveľa dlhšie a môžeme ho použiť na prípravu pokrmu aj o niekoľko týždňov neskôr. Niekedy sa však stáva, že po rozmrazení má mäso výrazné, zvláštne belavé škvrny. Je ešte vhodné na konzumáciu?
Škvrny na mäse po rozmrazení. Môže sa výrobok konzumovať?
Niekedy má mäso po vybratí z mrazničky zvláštne, nápadné škvrny. Prvý inštinkt nás pravdepodobne prinúti uvažovať o jeho vyhodení. Mali by sme sa ho zbaviť? Ukazuje sa, že charakteristické zmeny sú spôsobené takzvaným spálením mrazom. Tá je spôsobená stratou vlhkosti počas mrazenia a vysušením určitých častí mäsa. Hoci to vyzerá škaredo, nie je to zdraviu škodlivé. Takéto mäso môžete jesť, ale treba mať na pamäti, že jeho chuť môže byť mierne odlišná. Ak vám škvrny vadia, jednoducho vyrežte časť mäsa, na ktorej sa objavili.
Ako vyzerá pokazené mäso z mrazničky? Je ľahké ho rozpoznať
Ak si nie ste istí, či je mäso z mrazničky ešte jedlé, mali by ste ho najprv rozmraziť. Potom použite svoj čuch, hmat a zrak. Skazený výrobok bude vydávať charakteristický zápach, ktorý je nepríjemný pre nos. Zmení sa aj farba a štruktúra mäsa – po stlačení prstom bude slizké a bude sa z neho valiť voda.
Už pri nákupe by ste mali venovať pozornosť kvalite mäsa. Je dobré ho pripraviť alebo zamraziť v ten istý deň, ako ho kúpite. Je to dôležité, pretože konzumáciou pokazeného mäsa sa vystavujete riziku vážnej otravy jedlom. Tie sa dajú rozpoznať podľa zvracania a bolestivých žalúdočných kŕčov, ktoré sa prejavia až šesť hodín po konzumácii pokazeného výrobku. V záujme svojho zdravia nezabúdajte ani na to, aby ste raz rozmrazené mäso v žiadnom prípade opätovne nezmrazovali.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Kde sa zbaviť starého mäsa? Vôbec nie do biologického odpadu
Ako správne skladovať šunku? Mnohí z nás robia túto chybu
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.