15.9.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: pexels.com/Josh Hild).
Pečené jablká s aromatickým korením sa výborne hodia k dezertom aj k večeri. Určite sa oplatí pripraviť niekoľko pohárov tejto pochúťky, ktorá vám pri varení ušetrí veľa času. Recept je veľmi jednoduchý.
Na čo sa dajú použiť pečené jablká?
Pečené jablká sa najčastejšie používajú na prípravu jesenného jablkového koláča. Táto pochúťka je však taká univerzálna, že sa hodí na mnohé iné dezerty, ako aj na sladké večere a raňajky.
Skvele budú chutiť v sprievode ovsených vločiek, ryže na mlieku, palaciniek alebo dokonca na sendvičoch. Pečené jablká v pohároch pripravené na jesenno-zimnú sezónu sa v domácnosti určite stretnú s obľubou. Sú sladké, aromatické a zároveň osviežujúce. Navyše, recept je naozaj veľmi jednoduchý – stačí vybrať správnu odrodu jabĺk, upiecť ich s korením a ešte horúce uložiť do pohárov. Mali by ste sa tiež uistiť, že viečka dobre tesnia, čo zaručí čerstvosť jabĺk a zabráni ich pokazeniu počas skladovania. Ako teda pripraviť pečené jablká do pohárov? Tu je návod krok za krokom.
Pečené jablká do pohárov – recept
Zložky
- 2-2,5 kg jabĺk – najlepšie odrody sú Antonovka alebo Szara Reneta
- 1/4 šálky vody
- 1/3 – pol šálky cukru alebo iného sladidla (môže to byť xylitol alebo erytritol)
- šťava vytlačená z jedného citróna
- škorica
- kardamón (nepovinne)
- 2 čajové lyžičky vanilkového cukru (nepovinné)
Postup prípravy:
- Jablká ošúpeme, odstránime jadierka.
- Nakrájajte ich na štvrtiny, tie zasa na menšie kúsky.
- Nakrájané jablká vložte do veľkého hrnca s hrubým dnom.
- Nalejte doň 1/4 šálky vody, vytlačte citrónovú šťavu a pridajte cukor. Všetko premiešajte drevenou lyžicou.
- Najprv nastavte horák na nízky výkon, po niekoľkých minútach ho jemne zvýšte, aby sa jablká opekali. Často miešajte, hrniec neprikrývajte pokrievkou.
- Pečte asi 30 minút za častého miešania. Regulujte výkon horáka tak, aby sa jablká varili po celý čas, ale aby sa nepripálili.
- Ku koncu pridajte škoricu alebo kardamón a vanilkový cukor.
- Horúce upečené ovocie ihneď vložte do vopred vypečených pohárov a dobre uzavrite (pod viečkom nechajte asi 1 cm voľného priestoru). Do niekoľkých hodín by mali byť všetky zavreté.
- Pasterizácia v tomto prípade nie je potrebná.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Dermatologička uskutočnila prekvapivý experiment. Toto sa deje s pokožkou po aplikácii vitamínu C
Je potrebné pri zaváraní poháre otáčať? Odpoveď vás možno prekvapí
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.