15.9.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: pexels.com/Quang Nguyen Vinh).
Túžba dať si po obede sladké občerstvenie nie je pre mnohých ľudí ničím výnimočným. Pre väčšinu z nich je to prirodzený jav, a preto si nikdy neodoprú dezert. Ukazuje sa, že chuť na sladké napriek pocitu nasýtenia by mala byť dôvodom na obavy. Na čo môže poukazovať a ako ju obmedziť?
Prečo máte po obede chuť na sladký dezert?
Zvýšená chuť na čokoládu, zmrzlinu alebo iné sladké občerstvenie po jedle sa vysvetľuje niekoľkými spôsobmi. Mnohí odborníci na výživu tvrdia, že to môže byť jednoducho dôsledok zvyku – ak si po obede pravidelne doprajete dezert, váš mozog a žalúdok si naň časom zvyknú a zatúžia po sladkom. Takýmto spôsobom je tiež veľmi ľahké stať sa závislým od cukru.
Ďalším dôvodom môže byť nevyvážená strava chudobná na živiny, ako aj nepravidelné stravovanie. Konzumáciou veľkého množstva jednoduchých cukrov a výrobkov s vysokým glykemickým indexom hladina glukózy v krvi rýchlo stúpa a klesá, čo vedie k vlčej chuti. To isté platí, ak väčšinu dňa nič nejete a potom si to vynahradíte jedným veľkým jedlom. To isté môže platiť, ak sa spoliehate na jedlá s nízkym obsahom bielkovín, vlákniny a tukov. Takéto postupy sú často dôvodom chuti na nezdravé jedlo.
Niektorí odborníci na výživu sa tiež domnievajú, že chuť na dezert po obede môže byť spôsobená aj tým, že trávenie vyžaduje veľa energie – a ak zjete príliš malé jedlo alebo jedlo chudobné na živiny, vaše telo si vyžiada ďalšie palivo v podobe dezertu.
Ako môžete potlačiť chuť na dezert po obede?
V prvom rade je dobré prekonať vznikajúcu chuť na sladké po obede – časom si na to vaše telo zvykne a nebude sa dožadovať ďalšieho občerstvenia. Dôležité je tiež pamätať na to, že skutočný pocit sýtosti sa objavuje až krátko po zjedení jedla, preto je dobré počkať približne 20 minút – vtedy budete vedieť, že ste sýti. Dobrý nápad je tiež vypiť po jedle trochu vody.
Okrem toho dbajte na to, aby ste jedli vyváženú, zdravú, výživnú a pestrú stravu a jedli jedlá v približne rovnakých intervaloch, aby vám hladina cukru v krvi prudko neklesla.
Do jedálnička by sa mali zaradiť výrobky, ktoré sú zdrojom komplexných sacharidov – napríklad krúpy, hnedá ryža, ovsené vločky alebo celozrnný chlieb.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Sladký dezert pomôže pri redukcii. Doprajte si, keď chcete schudnúť
Dokonale nadýchaný Marshmallow s 2 prísadami. Rýchlo zmizne z taniera
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.