16.9.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Photo Contributor).
O niekoľko dní sa začína jeseň. Je to teda ideálny čas na pikantné sladkosti a pečivo vyrobené v pohodlí domova. Tento recept na tekvicový koláč je triviálny a vždy vyjde. Nemusíte pripravovať pyré ani špeciálnu penu. Stačí nastrúhať tekvicu.
Tekvicový koláč je popri mrkvovom druhým najčastejším jesenným pečivom. Vďaka svojej korenistej chuti a výraznej vôni má mnoho milovníkov, ktorí túžia po jesenných dobrotách po celý rok. Prekvapte svojich blízkych a pripravte tekvicový dezert ku šálke kávy alebo čaju. Všetky kúsky zmiznú z plechu v okamihu.
Ingrediencie:
- 2 šálky strúhanej tekvice,
- 3 šálky celozrnnej múky,
- 1 šálka hnedého cukru,
- 3 vajcia,
- 1 šálka oleja,
- 2 lyžice škorice,
- 2 rovné čajové lyžičky prášku do pečiva,
- 1 čajová lyžička sódy,
- niekoľko kvapiek vanilkovej arómy,
- voliteľná poleva a orechy na ozdobu.
Vynikajúci tekvicový koláč. Ideálny na jesenné dni
Vajíčka rozbijeme do misky a zmiešame s hnedým cukrom. Pomocou mixéra vytvoríme dobre zmiešanú a homogénnu hmotu. Keď je zmes hladká, pridáme olej, vanilkovú arómu, škoricu, sódu bikarbónu a prášok do pečiva. Nakoniec po častiach preosejeme múku a cesto priebežne miešame. Malo by mať hustú, ale stále tekutú konzistenciu. V prípade potreby môžeme pridať trochu mlieka alebo viac múky, podľa toho, či cesto vyšlo príliš riedke alebo naopak.
Tekvicu ošúpeme a nastrúhame na strúhadle s malými okami. Nastrúhanú zeleninu pretlačíme cez utierku a pridáme do cesta. Dôkladne premiešame a nalejeme na plech vymastený maslom a vysypaný strúhankou alebo vyložený papierom na pečenie. Tekvicový koláč pečieme v rúre vyhriatej na 180 stupňov Celzia približne 45 – 55 minút. Najlepšie je skontrolovať koláč drevenou paličkou tesne pred koncom pečenia. Necháme ho vychladnúť na mriežke. Koláč chutí najlepšie, keď je poliaty a posypaný drvenými lieskovými a vlašskými orechmi. Zdobenie je však na vás, pretože v akejkoľvek verzii bude dezert vynikajúci. Dobrú chuť!
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Nadýchaný a jemný slivkový koláč, ktorý pripravíte za chvíľu. Nepotrebujete ani mixér
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.