16.9.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: instagram.com/@beatasniechowska).
Jedným z tých najchutnejších a najrýchlejších jedál, ktoré si môžeme pripraviť na večeru, sú klasické zemiakové placky. Na jeseň sa však oplatí trochu odviazať a nahradiť hlavnú ingredienciu trochu sezónnejšou pochúťkou.
Jeseň v kuchyni nemôže byť nudná a bez farieb! Preto sa pustite do odvážnych kompozícií a hrajte sa s chuťami. V tomto ročnom období najlepšie chutia paradajky, takže namiesto nudných zemiakových placiek zvoľte verziu so šťavnatou červenou náhradou. Víťazka súťaže MasterChef vie, ako skombinovať ingrediencie tak, aby sa na panvici neroztiekli – wow efekt je zaručený.
Paradajkové placky z gréckej kuchyne sú ideálne na jeseň
MasterChef je nielen zábavou pre tisíce divákov, ale aj skvelou príležitosťou pre talentovaných kuchárov, ktorí pod dohľadom prísnej a profesionálnej poroty rozširujú svoje krídla a dobývajú kulinársku scénu. Víťazkou druhého ročníka programu v Poľsku sa stala Beata Śniechowska. Je známa svojimi šialenými receptami, ktoré zverejňuje na Instagrame, a svojou skvelou reštauráciou v centre Vroclavu. Po vydaní knihy s názvom „Paradajky“ sa šéfkuchárka vybláznila s receptami, v ktorých táto jesenná pochúťka hrá hlavnú úlohu. Tak vznikol recept na šialené placky.
Niekedy sa zdá, že určité kombinácie v kuchyni by sa nemali vyskytovať. Namiesto toho, aby ste sa obmedzovali, sa však oplatí prelomiť zaužívané zvyklosti a kombinovať čo najviac! Takto vznikajú prelomové chute a jedlá z rangu špičkových kuchárov. Touto cestou sa vydala Beata Śniechowska, ktorá na svojom Instagrame predstavila recept na paradajkové placky. Inšpirácia gréckou kuchyňou je tu silno cítiť – nechýbajú bylinky, feta, more olív a smotanový jogurt s citrónovou príchuťou.
Recept na paradajkové placky s olivami a fetou alebo grécka kuchyňa na jesennom stole
Ingrediencie:
- 500 g mäsitých paradajok
- 80 g olív bez kostok
- 100 g fety
- červená cibuľa
- 170 g pšeničnej múky
- čajová lyžička prášku do pečiva
- morská soľ
- čerstvé bylinky, napr. hrsť lístkov bazalky, mäty, petržlenu
- olej z hroznových jadierok na vyprážanie
- Ďalšie: grécky jogurt, olej, citrónová šťava
- Paradajky rozštvrťte, odstráňte hniezda a nakrájajte ich na kocky
- Paradajky vložte do misy spolu s červenou cibuľou nakrájanou na kocky, olivami nakrájanými na plátky, syrom feta, bylinkami a soľou. Zmes dôkladne premiešajte a potom prisypte múku a prášok do pečiva
- Zmes dôkladne premiešajte a dajte na 30 minút odpočívať do chladničky
- Cesto po častiach vlejte na panvicu s rozohriatym hroznovým alebo olivovým olejom
- Placky smažte z oboch strán dozlatista
- Na záver už len krásny servis. Rajčinovú pochúťku naaranžujte na tanier, vedľa nej urobte pevnú vrstvu gréckeho jogurtu – ochuťte ju olivovým olejom a citrónovou šťavou, prípadne citrusovými plátkami.
Dobrú chuť!
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Toto je najjemnejší koláč na svete. Na prípravu najlepšieho jablkového koláča nemusíte ani miesiť
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.