Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Rodina a priatelia, Tipy, Zaujímavosti, Životný štýl,

Môžu zmeniť váš život na nočnú moru. Tu je 9 znakov, že váš šéf je psychopat

17.9.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: pexels/Djordje Petrovic shutterstock/sirtravelalot pexels/Karolina Grabowska). Firemný psychopat je spájaný s diabolsky sa usmievajúcou tvárou hrdinu „Amerického psycho“. Realita je však zložitejšia a psychopatický šéf...

17.9.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: pexels/Djordje Petrovic shutterstock/sirtravelalot pexels/Karolina Grabowska).

Firemný psychopat je spájaný s diabolsky sa usmievajúcou tvárou hrdinu „Amerického psycho“. Realita je však zložitejšia a psychopatický šéf dokáže zamestnancov potrápiť roky.

Foto: pexels/Djordje Petrovic

Psychopati na pracovisku nemusia vykazovať extrémne črty, ktoré vidíme vo filmoch alebo literatúre, ale stále môže byť ťažké sa s nimi vysporiadať a potenciálne škodiť ostatným zamestnancom a organizácii ako celku, najmä ak zastávajú významné pozície. Tu je niekoľko varovných signálov, ktoré môžu naznačovať, že váš šéf je psychopat.

Psychologický portrét psychopata

Typický psychopat sa podľa psychológov pozná podľa tendencie ignorovať a porušovať spoločenské pravidlá a nerešpektovať práva iných ľudí. Psychopatické správanie sa prejavuje aj impulzívnosťou a neochotou prijať zodpovednosť. Ľudia s psychopatickou črtou osobnosti často pôsobia charizmaticky a sebavedomo, no v medziľudských vzťahoch sú veľmi povrchní a chýba im empatia voči druhým. Sú nepredvídateľní a často neprijímajú zodpovednosť za svoje činy. Majú problém rozoznať sociálne a etické normy, čo môže viesť k porušovaniu pravidiel a niekedy aj zákona.

Jedným z najviac znepokojujúcich aspektov psychopatickej osobnosti je nedostatok viny alebo ľútosti, a to aj vtedy, keď psychopatove činy poškodzujú ostatných. Za zmienku však stojí, že nie všetci psychopati sú zločinci či agresívni ľudia – mnohí z nich fungujú v spoločnosti bez toho, aby sa dostali do konfliktu so zákonom. Napriek tomu ich špecifický spôsob vnímania sveta a interakcie s ostatnými môže viesť k problémom v mnohých oblastiach života.

Psychopati často túžia po moci a nemajú žiadne zábrany vyliezť na vrchol. Mnohí z nich zastávajú vysoké funkcie, ktoré im umožňujú ovládať, manipulovať a využívať iných na svoje účely. Psychopati sú vo svojom živle, keď vládnu ostatným – niet divu, že sa nachádzajú vo vrcholovom manažmente mnohých firiem. Ako spoznať šéfa psychopata?

Nedostatok empatie

Psychopatickí nadriadení neprejavujú záujem ani pochopenie pre pocity druhých. Rovnako ich nezaujímajú prekážky či ťažkosti, s ktorými zápasia ich podriadení. Ak je pre nich zamestnanec problémom alebo sa podľa nich stáva zbytočným, môžu ho bez výčitiek prepustiť, aj keď má človek momentálne ťažkosti v osobnom živote.

Charizma a povrchný šarm

Charizma a povrchný šarm sú spoločné črty medzi vodcami s psychopatickými sklonmi. Psychopatický šéf vás môže spočiatku očariť svojou sebadôverou, schopnosťou upútať pozornosť a schopnosťou budovať vzťahy. Máte dojem, že je mimoriadne kompetentný, inteligentný a dokáže presvedčiť ostatných o svojom názore.

Toto čaro je však zvyčajne povrchné. Za fasádou charizmy sa skrýva nedostatok hlbších citov, empatie a skutočného záujmu o dobro druhých. V skutočnosti psychopatickí vodcovia často využívajú svoj šarm na manipuláciu, dosahovanie vlastných výhod a ovládnutie ostatných, bez ohľadu na emocionálne alebo profesionálne náklady pre ľudí okolo nich.

Foto: shutterstock/sirtravelalot

Náhle zmeny nálady alebo nekonzistentné činy

Pre zamestnancov môže byť takéto nepredvídateľné správanie mimoriadne mätúce. Šéf sa môže chvíľu správať benevolentne a potom sa o chvíľu neskôr stane kritickým a agresívnym, bez jasného dôvodu pre túto zmenu. Takéto náhle skoky v správaní často vedú k atmosfére neistoty na pracovisku. Zamestnanci sa môžu cítiť nervózne a nevedia, čo môžu nasledujúci deň očakávať.

Navyše, nekonzistentnosť v rozhodnutiach a konaní môže viesť k organizačnému chaosu, pretože je ťažké sledovať smer, ktorým sa spoločnosť uberá. Takéto nepredvídateľné správanie je často využívané psychopatickými šéfmi ako nástroj kontroly, ktorý udržiava zamestnancov v neustálom napätí a neistote.

Porušovanie pravidiel, ignorovanie konvencií či profesionálnej etiky

Nedodržiavanie sociálnych noriem patrí medzi charakteristické správanie psychopatických šéfov. Psychopatickí vodcovia často konajú podľa svojich vlastných pravidiel, bez ohľadu na dôsledky, ktoré môžu mať ich činy pre ostatných. Môžu nerešpektovať zmluvy, porušovať princípy spravodlivej hospodárskej súťaže alebo dokonca porušovať zákon, ak si myslia, že im to prospeje.

Pre mnohých z nich sú tradičné sociálne normy len prekážkou, ktorú treba prekonať, nie kódexom správania. Tento prístup nielen negatívne ovplyvňuje organizačnú kultúru, ale môže spoločnosť vystaviť aj právnemu, finančnému a reputačnému riziku. Pre zamestnancov môže byť pôsobenie v prostredí, kde sa systematicky ignorujú jasne definované pravidlá, stresujúce a demoralizujúce.

Nečestnosť a manipulácia

Časté klamstvá a prekrúcanie faktov sú jedným z kľúčových spôsobov správania psychopatických vodcov, ktorí hľadajú svoj vlastný prospech bez ohľadu na náklady pre ostatných. Pre takýchto šéfov je pravda tekutá a flexibilná, náchylná na manipuláciu v závislosti od aktuálnych potrieb a cieľov. Môžu falšovať informácie, zatajovať dôležité údaje alebo zámerne zavádzať podriadených, zákazníkov alebo obchodných partnerov. Tento typ konania je zameraný nielen na získanie konkurenčnej výhody, ale aj na udržanie moci, kontrolu nad situáciou či vyhýbanie sa zodpovednosti za predchádzajúce chyby.

Ľahostajnosť k následkom

Psychopatickí vodcovia nepreberajú zodpovednosť za svoje činy, najmä ak vedú k negatívnym dôsledkom pre ostatných. Napriek zjavným chybám alebo rozhodnutiam vedúcim ku kríze si len zriedka priznajú vinu a namiesto toho si zvolia stratégiu presunutia zodpovednosti na iných, minimalizácie svojej účasti alebo dokonca popierania zjavných faktov. Tento postoj môže viesť k situácii, v ktorej sa podriadení stanú „obetnými baránkami“, obviňovanými za zlyhania vyplývajúce priamo z rozhodnutí psychopatického vodcu. Pre zamestnancov táto atmosféra nedostatku zodpovednosti na najvyšších úrovniach manažmentu vytvára atmosféru neistoty, strachu a frustrácie.

Foto: pexels/Karolina Grabowska

Využívanie zamestnancov na osobný prospech

Psychopatickí vodcovia často pristupujú k vzťahom inštrumentálnym spôsobom, berú iných ako nástroje na dosiahnutie svojich vlastných cieľov, bez ohľadu na ich blaho alebo pocity. Pre takého šéfa sa zamestnanci, partneri a kolegovia stávajú pešiakmi v hre o moc, zdroje a úspech. Konanie takýchto nadriadených sa môže prejaviť vo forme manipulácie, nátlaku alebo dokonca zastrašovania, aby sa ostatní konali v súlade s ich želaniami. Ešte horšie je, že keď títo ľudia už nie sú užitoční pri dosahovaní konkrétneho cieľa, psychopatickí šéfovia ich môžu odhodiť bez ľútosti a pocitu viny.

Nadmerná sebaúcta

Psychopatickí šéfovia sa často považujú za jedinečných a nenahraditeľných. Vo vlastných očiach sú nielen kompetentnejší, ale dokonca predisponovaní k tomu, aby prevzali vedúce úlohy, zatiaľ čo iní sú vnímaní ako menej hodnotní či dokonca neschopní. Toto prílišné sebectvo sa prejavuje v mnohých aspektoch ich správania – od rozhodovania sa bez konzultácie s tímom, cez ignorovanie názorov iných, až po nedostatok uznania za prínos a úspechy podriadených. Úspechy tímu pripisujú výlučne sebe a za neúspechy obviňujú iba iných.

Ostré medziľudské konflikty

Psychopatickí lídri sa pre svoj egocentrizmus, nedostatok empatie a neustálu potrebu nadvlády často dostávajú do konfliktov s podriadenými, spolupracovníkmi či obchodnými partnermi. Ich neochota prijať kritiku, sklon k manipulácii a nepochopenie pohľadu iných vedú k mnohým nedorozumeniam a napätiu.

Namiesto snahy o spoluprácu a budovanie vzťahov založených na vzájomnom rešpekte uprednostňujú taktiku zastrašovania, nátlaku a nadvlády. Pre mnohých z nich sa konflikt stáva nástrojom kontroly a ovplyvňovania. Výsledkom je, že organizácie vedené takýmito lídrami môžu byť charakterizované atmosférou nedôvery, neustáleho napätia a nedostatku otvorenej komunikácie.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Vaša obľúbená farba o vás povie viac, ako si myslíte. Jedného si vyberajú výnimočne inteligentní

Podvádzajú a flirtujú s kým sa dá. Sú najlepšími zvodcami medzi znameniami zverokruhu


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Tento vitamín vám dodá energiu a pomôže vám zbaviť sa skleslosti. Zlepší vašu náladu na jeseň

6.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Fida Olga). Vitamín D sa dlho považoval za strážcu nášho kostrového systému, ale teraz sa ukazuje, že má oveľa…

Čistý sporák za chvíľu! Budete prekvapení, že ste to ešte nerobili. Všetko, čo potrebujete, je jedlá sóda a ocot

6.10.2024 Redakcia vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/Imagentle). Ako čistiť plynový sporák? Mnoho ľudí túto činnosť odkladá, hoci na ňu nepotrebujeme drahé a agresívne chemikálie. Stačí…

Vodovodné batérie opäť získajú lesk. Jednoduchý spôsob, ako odstrániť vodný kameň a škvrny

06.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Vershinin89). Uprataný domov je ideálnym miestom na oddych po náročnom dni. Vstup do kúpeľne však môže byť frustrujúci, pretože…

Uteráky voňavé a nadýchané ako obláčik. Stačí naliať niekoľko kvapiek do práčky

6.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/brizmaker). Sú vaše uteráky tvrdé a nepríjemné na dotyk? Bohužiaľ, môžu stratiť svoju mäkkosť chybami pri praní. Preto sa…

Toto bolo v USA zakázané. Na Slovensku to jeme vo veľkom

6.10.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/amphaiwan). Predpisy pre rôzne typy výrobkov vrátane potravín sa môžu v jednotlivých krajinách líšiť. Z tohto dôvodu môžeme byť…

Auto Trendy

Je teraz najlepší čas na kúpu španielskeho SUV? Krajiny EÚ podporili novembrové zvýšenie cla

6.10.2024 Redakcia Auto trendy - Už teraz je známe, že EÚ od novembra zavedie sankčné clá na elektromobily dovážané z Číny. Nákup vysnívaného SUV sa tak od novembra môže ukázať…

Elektrický Hyundai Inster prichádza do EU

6.10.2024 Redakcia Auto trendy - Dve úrovne výbavy a dve batérie pre juhokórejské elektrické supermini. Prvé malé elektrické vozidlo Hyundai pre európsky trh, model Inster, je v EU a na…

Bola prekonaná ďalšia hranica. Porsche Taycan Turbo GT s novým rekordom v zrýchlení

6.10.2024 Redakcia Auto trendy - Časopis Car and Driver sa rozhodol otestovať, ako rýchlo nemecký elektromobil zrýchli na 60 km/h. Výsledok sa ukázal byť podstatne lepší, ako uvádza výrobca.

Takto bude vyzerať nové Audi RS 5 Avant? Mohlo by to byť najkrajšie kombi v segmente

6.10.2024 Redakcia Auto trendy - Audi nedávno predstavilo novú generáciu modelov A5 a S5, ktoré nahradili odchádzajúce modely B9 A4 a S4. Nemci sa tak teraz môžu sústrediť na uvedenie…

Jedna éra sa končí. Mercedes „v továrni“ sa už nepredáva tak ako kedysi

6.10.2024 Redakcia Auto trendy - Zvyčajne sa označujú ako Mercedes „v puding“. Dlhé roky boli synonymom pre taxíky, ale zdá sa, že ich dni sú spočítané. V Nemecku je „puding

Šéf Facebooku jazdí v aute, ktoré nikto nečakal. Ako vyzerá sedan s výkonom 600 koní?

6.10.2024 Redakcia Auto trendy - Mark Zuckerberg nedávno prezradil, akým autom jazdí. Generálny riaditeľ Facebooku má ako každodenný vodič sedan s výkonom 600 koní. Zakladateľ Facebooku sa v poslednom čase…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov