Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Krása, Zdravie,

Spôsoby, ako sa vysporiadať s vdovským hrbom. Vykonávajte jedno cvičenie niekoľkokrát denne

17.9.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Alona Siniehina). Vdovský hrb je posturálna vada, ktorá čoraz častejšie postihuje mladých ľudí. V minulosti sa vyskytovala najmä u starších žien. V súčasnosti prispieva...

17.9.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Alona Siniehina).

Vdovský hrb je posturálna vada, ktorá čoraz častejšie postihuje mladých ľudí. V minulosti sa vyskytovala najmä u starších žien. V súčasnosti prispieva k početným problémom s chrbticou dlhodobé sedenie pri počítači alebo telefonovanie. Čo presne je vdovský hrb a ako vzniká? Vysvetlíme a predstavíme cviky, ktoré vám pomôžu zbaviť sa ho.

Foto: shutterstock/Alona Siniehina

Čo je to vdovský hrb?

Vdovský hrb je hovorový výraz pre posturálnu vadu, ktorá spočíva v deformácii cervikothorakálneho prechodu chrbtice. Vyskytuje sa na úrovni podkožia, svalov a kĺbov. Výsledkom je nápadné zhrubnutie na báze krku, ktoré tvorí veľký výbežok. Postava tela je zhrbená.

Názov „vdovský hrb“ pochádza zo skutočnosti, že tento nevzhľadný výrastok sa predtým pozoroval najmä u starších žien. Vdovy po strate manžela zaujali abnormálnu, ohnutú polohu tela sprevádzanú hlavou vyčnievajúcou dopredu.

Vdovský hrb nielenže výrazne ovplyvňuje vzhľad, ale okrem narušenia držania tela môže spôsobovať aj množstvo nepríjemných príznakov. Spolu s posturálnou vadou sa objavia častejšie bolesti hlavy a závraty, hučanie v ušiach alebo necitlivosť končatín. Okrem toho ju bude sprevádzať výrazná slabosť svalov ramien a rúk.

Vdovský hrb – príčiny

V súčasnosti postihuje vdovský hrb čoraz mladších ľudí. Je to spôsobené životným štýlom. Najčastejšou príčinou tohto stavu je nesprávna, ohnutá poloha tela pri používaní počítača alebo mobilných zariadení.

Medzi ďalšie možné príčiny vdovského hrbu patria:

  • genetická predispozícia,
  • nadváha alebo obezita,
  • nedostatok fyzickej aktivity,
  • osteoporóza,
  • iné poruchy chrbtice,
  • stres, depresia, skľúčenosť.

Proces vzniku vdovského hrbu môže trvať roky, preto sa mu oplatí predchádzať.

Ako odstrániť vdovský hrb? Cvičenia

Vdovský hrb možno odstrániť pomocou cvičení. Tie budú užitočné najmä vtedy, keď je posturálna vada ešte mierna. Napriek tomu sa ich oplatí vykonávať aj vtedy, keď je stav pokročilejší. Tu sú najlepšie cviky na vdovský hrb.

  • Cvičenie 1

Najjednoduchším cvikom na odstránenie vdovieho hrbu je stiahnutie hlavy dozadu. Stačí, ak hlavu posuniete dozadu zo silne vystretej polohy, ktorá tento stav sprevádza. Polohu zlepšujte postupne, aby ste nespôsobili zbytočné svalové napätie.

Toto jednoduché cvičenie môžete vykonávať kedykoľvek počas dňa, kedykoľvek si všimnete, že ste v nesprávnej polohe. Postupným a častým opakovaním cvičenia si časom zvyknete udržiavať hlavu v správnej polohe.

Foto: pexels/Karolina Grabowska
  • Cvičenie 2

Pri ďalšom cviku na vdovský hrb si ľahnite na chrbát na rovný povrch a pokrčte nohy. Na zemi pohybujte rovnými alebo pokrčenými rukami, ako keby ste robili anjela v snehu. Pracujte v maximálnom možnom rozsahu pohybu.

Pri tomto cvičení dochádza k stiahnutiu lopatiek, čo je pri vdovskom hrbe veľmi dôležité. Okrem toho sa otvorí hrudník, čo bude mať pozitívny vplyv na držanie tela.

  • Cvičenie 3

Na záverečné cvičenie na odstránenie vdovského hrbu budete potrebovať odporový pás alebo predmet, ktorý ho môže nahradiť, napríklad opasok na nohavice alebo župan. Predmet sa uchopí do rúk tak, aby sa ruky mohli široko roztiahnuť do strán.

Gumový pás alebo opasok sa potom posunie nad hlavu a ďalej za chrbát. Pokračujte v návrate do pôvodnej polohy, pričom predmet nesiete pred sebou. Cvičenie zopakujte niekoľkokrát.

Tento cvik na vdovský hrb zlepší predovšetkým vyrovnanie ramien, ktoré sú stiahnuté dozadu. Lopatky sú stiahnuté dozadu a hrudník sa otvára. Pri vykonávaní pohybu nezabudnite na správne postavenie hlavy.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Stačí cvičiť 4 minúty denne. “Želatína” zo stehien začne miznúť

Pneumatika a boky zmiznú rýchlejšie, ako si myslíte! Odborník dáva 10-minútový “recept na ploché brucho


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Je potrebné používať na jeseň opaľovací krém? Áno, ale iný ako v lete

25.9.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Pheelings media). Opaľovací krém je v lete nevyhnutnou súčasťou kozmetických taštičiek. Preč sú časy, keď bolo moderné mať intenzívne…

Sadáte si s týmto účesom do auta? Radšej si to premyslite. „No, mám ďalšiu fóbiu.“

25.09.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Dean Drobot). Keď nastúpime do auta, neočakávame nehodu. Stále sa však stávajú a stojí za to byť na ne…

Štylistky súhlasia. Takto vyzerajú najtrendovejšie nechty na jeseň 2024. Za chvíľu ovládnu salóny

24.9.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Subbotina Anna). Červené alebo čierne nechty? Tá manikúra bude vládnuť v salónoch krásy tejto jesene. Odkazuje na výrazný trend…

Tri listy zalejte vriacou vodou a žalúdočné problémy budú rýchlo minulosťou. Takto to robili naše babičky

24.9.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: súkromný archív). Žalúdočné ťažkosti môžu sťažovať každodenný život, preto je vhodné obrátiť sa na prírodné metódy na zmiernenie príznakov.…

Zabudnite na nádchu a chrapot. Takto sa môžete vyhnúť jesennému prechladnutiu

24.9.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Photoroyalty). Patríte k tým nešťastníkom, ktorí každoročne trpia jesenným prechladnutím? S týmto osudom sa vôbec nemusíte zmieriť. Ak už…

Auto Trendy

Výrobcovia automobilov žiadajú väčšiu podporu EÚ

25.9.2024 Redakcia Auto trendy - Európski výrobcovia automobilov chcú, aby EÚ prijala opatrenia, keďže dopyt po elektromobiloch klesá. Chcú, aby sa v Európe uvoľnili limity CO2.

Budú sa airbagy aktivovať aj vtedy, keď sa na prístrojovej doske rozsvieti výstražná kontrolka?

25.9.2024 Redakcia Auto trendy - Európsky cestný zákon vyžaduje, aby všetci výrobcovia automobilov vybavili vozidlá predávané v EÚ systémom airbagov. Ide o jeden z najdôležitejších bezpečnostných systémov automobilov. Ak sa…

Vodiči, pozor! Od 1. októbra sa mení pravidlo pre zimné pneumatiky

25.9.2024 Redakcia Auto trendy - Od októbra vstupuje do platnosti dôležitá zmena týkajúca sa zimných pneumatík, ktorá môže priniesť pokuty alebo dokonca zákaz jazdy. Označenie M+S už v zime nebude…

Volkswagen zastavuje výrobu modelu Polo v Európe

25.9.2024 Redakcia Auto trendy - Volkswagen zastavuje výrobu modelu Polo v Európe. Po 40 rokoch končí výroba tohto modelu malej triedy v španielskom závode. Volks

Vzájomné porozumenie v japonskej pracovnej kultúre: Parkovanie ako prejav ohľaduplnosti

25.9.2024 Redakcia Auto trendy - V Japonsku spoločnosť hlboko zakorenila kultúru pracovnej etiky a vzájomného porozumenia. Jedným z prejavov tejto kultúry je jedinečný prístup k parkovaniu na pracoviskách, založený na…

Toto brazílske hybridné SUV bude využívať motor Renault 1.0

25.9.2024 Redakcia Auto trendy - Spoločný podnik spoločností Renault, Geely a Aramco zabezpečí dodávku benzínových motorov 1.0 turbo pre hybridné SUV Lecar 459, ktoré sa očakáva v roku 2026.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov