18.9.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: pexels.com/Los Muertos Crew).
Aký vplyv má srvátka na zdravie? Tento málo oceňovaný nápoj je bohatstvom vitamínov, minerálov a mnohých prospešných látok pre tráviaci systém. Najchutnejšia a najzdravšia je tá domáca. Vyrobte si ju sami a sledujte, ako pôsobí na vaše telo.
Aké vlastnosti má srvátka?
Srvátka je nepriehľadná, žlto sfarbená tekutina, ktorá vzniká pri výrobe rôznych druhov syra – tvrdého, polotvrdého, mäkkého a acidokazeínového. Je bohatá na bielkoviny, aminokyseliny a vitamíny: A, B1, B2, B6 a B12, C, biotínu, ako aj fosforu, sodíka, horčíka, železa, jódu a vápnika. Vďaka týmto zložkám vykazuje mnoho zdraviu prospešných vlastností:
- zlepšuje peristaltiku čriev,
- obohacuje bakteriálnu flóru v tráviacom trakte,
- podporuje pravidelnú stolicu,
- zrýchľuje metabolizmus a tým uľahčuje chudnutie,
- jeho pravidelná konzumácia zmierňuje príznaky hypertenzie a dny,
- posilňuje imunitný systém,
- pôsobí proti voľným radikálom – môže mať antioxidačné a protirakovinové účinky,
- vďaka peptidom znižuje hladinu celkového cholesterolu,
- môže predchádzať ateroskleróze, cukrovke, Parkinsonovej chorobe, dne,
- znižuje riziko hemoroidov a žalúdočných vredov.
Ako sa vyrába srvátka?
Vzhľadom na dlhý zoznam výhod konzumácie srvátky sa oplatí zaradiť ju do svojho každodenného jedálnička. Najzdravšia – a najchutnejšia – srvátka bude tá, ktorú si sami vyrobíte. Postup je veľmi jednoduchý.
Kvalitné mlieko – najlepšie priamo od kravy – vám to výrazne uľahčí. Čas potrebný na prípravu srvátky sa potom výrazne skráti. Srvátku môžete pripraviť aj z pasterizovaného mlieka (UHT mlieko nie je vhodné).
- Pasterizované mlieko zohrejte na 22-28 stupňov a potom doň pridajte 3-4 lyžice smotany.
- Tekutinu odložte na teplé miesto asi na dva dni.
- Keď sa zrazí, opäť ju zohrievajte, kým sa nezrazí a nevytvorí sa tvaroh.
- Syr sceďte na sitku alebo tetanovej utierke cez noc.
- Vzniknutú srvátku prelejte do pohára a uložte do chladničky. Spotrebujte do niekoľkých dní.
Kedy piť srvátku?
Odporúča sa, aby denná dávka srvátky, ktorá má mať liečivý účinok na črevá, čistiť organizmus a zmierňovať tráviace ťažkosti, bola približne 600 ml. Najlepšie je vypiť prvú porciu ráno a zvyšok v priebehu dňa v niekoľkých dávkach. Kúru je dobré užívať približne týždeň.
Ako preventívne opatrenie stačí srvátku piť raz denne – pohár nápoja je dobré konzumovať ráno alebo večer.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Na tomto mieste všetci uchovávame mlieko. Z tohto dôvodu rýchlejšie stráca svoju čerstvosť
Čo sa stane s vaším telom, keď zjete príliš veľa syra? Odborníci bijú na poplach
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.