18.9.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: pexels/Karolina Grabowska).
Vývar je vlajkovou loďou slovenskej polievky. Zdanlivo jednoduchý, pretože sa pripravuje už stáročia. Pre mnohých ľudí však stále predstavuje problém. Veľkou hádankou nie sú prísady ani samotné mäso, ale spôsob jeho varenia. A nie, nehovoríme o „žmurkaní“.
Na samotnom kurčati alebo troch druhoch mäsa, s pridaním húb alebo kapusty, alebo len so základnou zeleninou. Existuje toľko spôsobov prípravy vývaru, koľko ľudí ho varí. Bez ohľadu na ne sa všetci zvyčajne zhodnú na tom, ako by mal vyzerať dokonalý vývar. Čo znamená, ako? Je žltý alebo dokonca hnedastý – v závislosti od použitého mäsa a ďalších ingrediencií, aromatický a číry. To sú základné vlastnosti, ktoré ocení každý fanúšik tejto polievky. A nie je ich málo, veď je to predsa najobľúbenejšia polievka na Slovensku.
Žmurkanie a bzučanie je len polovica úspechu
Hoci sa vývar pripravuje už stáročia a je známy takmer v každej domácnosti, mnohí ľudia stále považujú jeho prípravu za problematickú. Najväčším z nich je dosiahnutie čírosti. Je známym pravidlom, že aby bol vývar taký, aký má byť, mal by počas varenia len mierne „žmurkať“, ale ani to nie je vždy kľúčom k úspechu. Ukazuje sa, že ak nie sú vyriešené iné problémy, sledovanie výkonu horáka je málo platné. Jedným z nich je povinné zbieranie humusu, tmavšej peny, ktorá počas varenia vystupuje z mäsa a kostí. Ak ju necháte, polievka určite nebude číra – hoci môže byť skutočne bohatšia na chuť.
Túto chybu robí veľa ľudí
Mnohí ľudia úplne prehliadajú používanie pokrievky pri varení vývaru. Ukazuje sa, že je veľmi dôležitá, ak chceme, aby naša polievka bola číra a zároveň aromatická. Obľúbenou chybou je variť vývar stále pod pokrievkou. Profesionálni kuchári aj amatéri odporúčajú dať pokrievku na hrniec len na začiatku varenia a stiahnuť ju, keď vývar začne vrieť. Týmto spôsobom:
- je ľahšie udržať správnu teplotu v hrnci, čo zabráni zakaleniu vývaru;
- Voda sa pomaly odparuje a „chuť“ zostáva v hrnci. Je však dôležité zabezpečiť, aby sa nestratilo príliš veľa vody. Ak sa tak stane, môžete do hrnca pridať trochu vriacej vody.
Ak teda váš vývar doteraz fungoval ako veterný mlyn, určite sa oplatí urobiť túto malú zmenu. Varením bez pokrievky bude náš vývar dokonale číry a veľmi aromatický.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Táto verzia zeleninovej polievky chutí ako sen. Jeden trik vás prinúti olízať si tanier
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.