Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Recepty,

Túto chybu robí veľa ľudí. A potom sú prekvapení, že vývar nevyšiel.

18.9.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: pexels/Karolina Grabowska). Vývar je vlajkovou loďou slovenskej polievky. Zdanlivo jednoduchý, pretože sa pripravuje už stáročia. Pre mnohých ľudí však stále predstavuje problém. Veľkou hádankou...

18.9.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: pexels/Karolina Grabowska).

Vývar je vlajkovou loďou slovenskej polievky. Zdanlivo jednoduchý, pretože sa pripravuje už stáročia. Pre mnohých ľudí však stále predstavuje problém. Veľkou hádankou nie sú prísady ani samotné mäso, ale spôsob jeho varenia. A nie, nehovoríme o „žmurkaní“.

Foto: pexels/Karolina Grabowska

Na samotnom kurčati alebo troch druhoch mäsa, s pridaním húb alebo kapusty, alebo len so základnou zeleninou. Existuje toľko spôsobov prípravy vývaru, koľko ľudí ho varí. Bez ohľadu na ne sa všetci zvyčajne zhodnú na tom, ako by mal vyzerať dokonalý vývar. Čo znamená, ako? Je žltý alebo dokonca hnedastý – v závislosti od použitého mäsa a ďalších ingrediencií, aromatický a číry. To sú základné vlastnosti, ktoré ocení každý fanúšik tejto polievky. A nie je ich málo, veď je to predsa najobľúbenejšia polievka na Slovensku.

Žmurkanie a bzučanie je len polovica úspechu

Hoci sa vývar pripravuje už stáročia a je známy takmer v každej domácnosti, mnohí ľudia stále považujú jeho prípravu za problematickú. Najväčším z nich je dosiahnutie čírosti. Je známym pravidlom, že aby bol vývar taký, aký má byť, mal by počas varenia len mierne „žmurkať“, ale ani to nie je vždy kľúčom k úspechu. Ukazuje sa, že ak nie sú vyriešené iné problémy, sledovanie výkonu horáka je málo platné. Jedným z nich je povinné zbieranie humusu, tmavšej peny, ktorá počas varenia vystupuje z mäsa a kostí. Ak ju necháte, polievka určite nebude číra – hoci môže byť skutočne bohatšia na chuť.

Túto chybu robí veľa ľudí

Mnohí ľudia úplne prehliadajú používanie pokrievky pri varení vývaru. Ukazuje sa, že je veľmi dôležitá, ak chceme, aby naša polievka bola číra a zároveň aromatická. Obľúbenou chybou je variť vývar stále pod pokrievkou. Profesionálni kuchári aj amatéri odporúčajú dať pokrievku na hrniec len na začiatku varenia a stiahnuť ju, keď vývar začne vrieť. Týmto spôsobom:

  1. je ľahšie udržať správnu teplotu v hrnci, čo zabráni zakaleniu vývaru;
  2. Voda sa pomaly odparuje a „chuť“ zostáva v hrnci. Je však dôležité zabezpečiť, aby sa nestratilo príliš veľa vody. Ak sa tak stane, môžete do hrnca pridať trochu vriacej vody.

Ak teda váš vývar doteraz fungoval ako veterný mlyn, určite sa oplatí urobiť túto malú zmenu. Varením bez pokrievky bude náš vývar dokonale číry a veľmi aromatický.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Táto verzia zeleninovej polievky chutí ako sen. Jeden trik vás prinúti olízať si tanier

Krupnik – krúpková polievka, ktorej sa v chladné dni len ťažko odoláva. Aromatická, sýta a plná vitamínov


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Namiesto vajec ho pridajte do cesta. Veľkonočný koláčik bude mäkký a nadýchaný ako ovečka

10.4.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/zi3000) Bábovka je skutočnou klasikou na sviatočnom stole. Zvyčajne ju pripravujeme z múky, vajec, cukru a prášku do pečiva.…

Zrelé banány nevyhadzujte. Pripravte si tento lahodný dezert za 5 minút

10.4.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/nblx). Zrelý banán je vynikajúcim základom pre mnohé chutné občerstvenie. V tomto článku vám ponúkame recept na trojzložkové lievance.…

Stačí ho pridať do kefíru. Pite ho každý deň a kilá budú miznúť

10.4.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Megan Betteridge). Koktaily s kefírom môžu byť prospešné, ak si chcete udržať váhu alebo zhodiť pár kíl navyše. Kefír…

Táto jediná prísada navždy zmenila môj zemiakový šalát a získala si srdcia mojej rodiny

9.4.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Ravsky). Nudí vás klasický zemiakový šalát? Moja svokra nemohla uveriť, čo som do neho pridala - a potom zjedla…

Na Veľkú noc si pripravte „chrumkavú omáčku“. Výborne sa hodí k vajíčkam a mäsu

9.4.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/gubernat). Veľká noc sa rýchlo blíži. To je najlepší čas premýšľať o tom, aké pečivo a predovšetkým aké jedlá…

Auto Trendy

Kanada vracia úder: 25 % clo na americké autá!

11.4.2025 Redakcia Auto trendy - Kanadská vláda zareagovala razantne na clá Donalda Trumpa. Od stredy rána vstúpili do platnosti 25-percentné clo na autá dovážané z USA. Očakávajú sa vyššie ceny…

Najpodivnejší Classe G všetkých čias: Keď sa luxus spojí s vesmírom

11.4.2025 Redakcia Auto trendy - Predstavte si vozidlo, ktoré kombinuje luxus, futuristický dizajn a dobrodružnú atmosféru vesmírnej misie. Mercedes-Moncler Project Mondo G nie je iba auto – je to umelecké…

Bad Ems: Kúpeľný klenot, kde sa liečili cisári, teraz na zozname UNESCO

11.4.2025 Redakcia Auto trendy - Predstavte si miesto, kde sa história snúbi s liečivou silou prírody, kde sa prechádzali európski panovníci a kde môžete načerpať energiu v termálnych prameňoch. Bad…

Ste za volantom nervózni? Zistite, ako si zachovať chladnú hlavu na cestách

11.4.2025 Redakcia Auto trendy - Z výskumu vyplýva, že viac ako 80 % vodičov je aspoň raz týždenne svedkom agresívneho správania na cestách. Medzi takéto situácie patria okrem iného: oslepujúce…

Je ťažké uveriť, že to tam predtým nebolo. Nová funkcia Android Auto

11.4.2025 Redakcia Auto trendy - Vodiči si nedávno všimli nové tlačidlo, ktoré sa objavilo na palubnej doske Android Auto v ich vozidlách. Je to diskrétne, ale naozaj užitočné. Zmena nie…

Maserati oživuje Rolex Monte-Carlo Masters cu MC20 Ciel11

11.4.2025 Redakcia Auto trendy - Značka je titulným sponzorom a oficiálnym vozidlom turnaja už štvrtý rok po sebe. Pre Maserati je apríl synonymom červenej antuky na tenisových kurtoch. Dom Trident…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov