19.9.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: pexels/Pixabay).
Sezóna tekvíc práve začala. Z tejto chutnej jesennej zeleniny sa dá pripraviť množstvo slaných i sladkých pochúťok – obzvlášť obľúbené sú krémové polievky, torty a sušienky. Aj keď sú tekvice mimoriadne zdravé, nie každý ich môže jesť. Skontrolujte, či ste na zozname ľudí, ktorým sa neodporúča jesť ich.
Sú tekvice zdravé?
Tekvica je zelenina známa, milovaná a cenená po celom svete. Medzi najobľúbenejšie odrody dostupné v obchodoch patrí Hokkaido, muškátová, obrovská a obyčajná. Tekvica má oranžovú farbu, tvrdú šupku, hruškovitý tvar. Vo vnútri má veľa semien a málo dužiny. Jej šúpanie nie je najjednoduchšie, no jedinečná, jemne oriešková chuť a maslová konzistencia určite stoja za to. Okrem toho sú tekvice naozaj veľmi zdravá zelenina.
Sú zdrojom vlákniny a bielkovín sú bohaté na vitamíny A, C a E, ako aj minerály: vápnik, horčík, selén, draslík, zinok obsahujú kyselinu listovú a niacín, tekvica je navyše nízkokalorická, má priaznivý vplyv na tráviaci systém , a ich semená väčšinou pozostávajú z tukov bohatých na cenné fytosteroly a nenasýtené mastné kyseliny.
Kto by nemal jesť tekvicu?
Kontraindikácie konzumácie tekvíc sú pomerne zriedkavé, najčastejšie v prípade niektorých chorôb alebo ľudí užívajúcich určité lieky. Nemali by ich konzumovať, najmä vo veľkých množstvách, ľudia, ktorí:
- majú príliš vysoké hladiny draslíka – mali by sa vyhýbať všetkej zelenine a ovociu bohatému na draslík, vrátane tekvice. 100 g tekvice obsahuje až 340 mg tohto minerálu a jedna porcia môže dosiahnuť až 500 g
- nutnosť dodržiavať nízko draslíkovú diétu, a teda vzdať sa konzumácie tekvice, sa týka ľudí so zlyhaním obličiek, ktorí nemôžu účinne odstrániť tento prvok z tela
- užívanie liekov na báze lítia – tekvica môže mať mierny diuretický účinok a znížiť rýchlosť vylučovania lítia z tela, čo môže viesť k nebezpečným hladinám lítia v tele.
- sú alergickí na tekvicu – alergia na tekvicu sa môže prejaviť napríklad vyrážkou, sennou nádchou, opuchom úst, pocitom tepla po jedle tejto zeleniny
- ľudia trpiaci cukrovkou a inzulínovou rezistenciou – kontraindikácie sa v tomto prípade týkajú iba dezertov a štiav na báze tekvice, nie samotnej zeleniny
Nejedzte tekvicu, ak chutí takto
Bez ohľadu na to, tekvica by sa nemala jesť ešte v jednom prípade – keď sa ukáže, že je horká. To s najväčšou pravdepodobnosťou znamená, že zelenina má príliš vysoký obsah toxických látok a jej konzumácia môže viesť k otrave nazývanej „syndróm toxickej tekvice“. Najčastejšími príznakmi sú hnačka a vracanie.
Môžete jesť tekvice každý deň?
Zdraví ľudia môžu jesť tekvicu každý deň, najmä v jesennom období. Ak to preženiete, v krajnom prípade vám môžu sfarbiť ruky do oranžova – za čo môže s najväčšou pravdepodobnosťou predávkovanie karoténom. Potom tekvicu odložte aspoň na pár dní a farba kože sa vráti do normálu.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Tekvicový koláč, recept ideálny na jesenné večery so šálkou čaju. Bude nadýchaný a výrazne pikantný
Môžete vypiť nápoj, v ktorom sa utopila mucha? Mikrobiológ to objasňuje
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.