19.9.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Rishiken).
V stovkách domácností sa na obed určite podáva paradajková polievka. Polievka si vyžaduje bielenie, ktoré nie je vždy úspešné, pretože smotana sa môže zraziť. V takom prípade môžete tento krok vynechať a použiť niečo ako náhradu bez toho, aby ste ohrozili chuť lahodnej paradajkovej polievky.
Prečo bieliť paradajkovú polievku?
Bielenie polievky je činnosť, ktorú väčšina z nás vykonáva mechanicky, pretože nás to pravdepodobne naučili naše mamy alebo staré mamy. Na čo to slúži? Pridanie smotany určite pridá na chuti, ale v prípade kyslej polievky ju môže aj trochu zmierniť. Iní používajú smotanu ako zahusťovadlo pokrmu, ale treba vedieť, že pridanie tučnej vložky je…. prospešný pre vaše zdravie. Prečo? Všetko preto, že vitamíny E a A obsiahnuté v paradajkách sú rozpustné v tukoch, takže pridanie smotany môže uľahčiť ich vstrebávanie.
Ako bieliť polievku so smotanou?
Ako pridávať smotanu do polievky tak, aby sa nezrazila? Mliečne výrobky je potrebné vopred zjemniť. Ako sa to robí? Kým sa polievka varí, pridajte niekoľko polievkových lyžíc smotany do samostatnej misky, potom pridajte naberačku horúcej polievky z hrnca a rýchlo premiešajte, aby sa nevytvorili hrudky. Až teraz môžete do polievky naliať smotanu a ešte chvíľu ju povariť.
Ak chcete paradajkovú polievku ešte viac zahusťovať, môžete do smotany pridať lyžičku pšeničnej múky.
Smotana sa zrazila? Nerozčuľujte sa!
Niekedy sa kulinárske nešťastia stávajú aj tým najlepším z nás a pri varení polievky môže smotana zraziť, t. j. na povrchu plávajú kúsky mliečneho výrobku. Ako môžete takúto polievku zachrániť? Existujú dva spôsoby: buď zrazenú smotanu ručne vyberiete pomocou sitka, alebo ju celú rozmixujete na hladkú kašu.
Nezabudnite, že zrazena smotana v polievke neznamená, že je nevhodná na konzumáciu, ale nevyzerá najchutnejšie.
Čím bieliť paradajkovú polievku?
Ak je bielená paradajková polievka alebo akákoľvek iná polievka predmetom túžby v domácnosti, ale na druhej strane máte dosť smotany, existujú aj vynikajúce náhrady smotany, ktoré polievke nielen dodajú farbu, ale majú aj priaznivý vplyv na jej chuť. Čo sa oplatí mať na pamäti?
- syr mascarpone
- smotanový syr
- tavený syr
- mlieko alebo rastlinný nápoj
Je však dôležité pamätať na to, že smotanové náhrady by sa mali pred vložením do polievky dôkladne rozmiešať na jednotnú konzistenciu.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Zabudnite na nudnú zemiakovú klasiku. Paradajkové placky sú pokrmom, ktorý ukradne nejedno srdce
Táto verzia zeleninovej polievky chutí ako sen. Jeden trik vás prinúti olízať si tanier
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.