20.9.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: pexels/Valeria Boltneva).
Bravčová panenka je vždy skvelý nápad – ideálna na každodenné obedy aj významné oslavy. Dusená vo vlastnej šťave alebo v omáčke je skutočnou explóziou chuti, pokiaľ však nie je tvrdá a ťažko sa kuše. Dnes vám poradíme, ako pripraviť bravčovú panenku tak, aby bola jemná a šťavnatá. Sú s tým spojené dve veci – nesmiete ich robiť.
Bravčová panenka je dosť rozmarné mäso a ak je správne pripravená, chutí jednoducho božsky. Veľmi často sa však stáva, že neskúsený alebo neinformovaný kuchár urobí chybu, takže všetky kulinárske kvality tohto mäsa sa vyparia, uniknú a jednoducho tam nie sú. Ako teda pripraviť bravčovú panenku, aby bola šťavnatá a jemná?
Nerobte tieto chyby a vaša panenka bude vždy dokonalá
Bravčová panenka je podľa mnohých odborníkov a gurmánov najlepšia, najušľachtilejšia časť bravčového mäsa. Správne pripravená je jemná, ale šťavnatá a chudá; niekomu môže pripomínať teľacie mäso. Okrem toho nemá veľmi intenzívnu arómu, a preto sa fantasticky hodí k rôznym omáčkam. Prvou chybou, ktorej sa môžete dopustiť a ktorá môže zničiť celý pokrm, v ktorom je panenka v hlavnej úlohe, je marinovanie v soli alebo v korení, ktoré obsahuje soľ. Áno, soľ je tu hlavným vinníkom. Prečo? Ide o to, že soľ vyťahuje vodu – takže pri opekaní sa panenka rýchlejšie scvrkne a neskôr sa stane gumovou. Nehovoríme však, aby ste sa úplne vzdali soli, len ňou posypte mäso tesne pred vložením na panvicu alebo ho okoreňte už počas smaženia či dusenia.
Kľúčom je svätý pokoj
Ďalšou chybou je nesprávny spôsob vyprážania. Predpokladá sa, že jemná panenka by sa mala jednoducho „nechať na pokoji“. Pohybovanie mäsom pri vyprážaní alebo časté otáčanie na panvici spôsobuje, že mäso stráca šťavu a jednoducho sa vysuší. Kúsky mäsa by sa mali jednoducho vložiť do panvice a chvíľu doslova smažiť z jednej strany, potom z druhej. Dôležité je tiež vedieť, že toto mäso nepotrebuje čas a veľmi ľahko prijíma teplotu. Stačí 40 – 60 sekúnd na jednej strane a na druhej strane v slušne rozohriatom tuku, aby sa zatvorilo. Potom môžete filé preliať omáčkou a vychutnávať.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.