20.9.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: pexels/Katerina Holmes).
O milovníkov pizze nie je núdza. Vlajkové jedlo talianskej kuchyne je obľúbené nie nadarmo. Lahodné cesto, chutná omáčka a syr, ktorý sa tiahne, sú jej hlavnými, ale určite nie jedinými prednosťami. Najlepšie na pizze je, že si ju môžeme „prispôsobiť“ vlastným chutiam. Ako pripraviť skutočne majstrovskú domácu pizzu? Tu je niekoľko návrhov.
Pizza je jedlo, na ktorom si pochutnávajú mladí aj starí. Každý má svoju obľúbenú. Niektorí si vyberajú mäsovú pizzu, iní vegetariánsku a ďalší si vyberajú pomerne kontroverznú havajskú pizzu, t. j. s pridaným ananásom. Nezáleží na tom, aká je vaša chuť, dôležité je, ako talianske jedlo pripravíte. Kľúčom k úspechu je správne vymiesiť cesto a pripraviť chutnú a hustú paradajkovú omáčku. Ako na to?
Domáca pizza, ktorá vás prenesie do príjemnej rímskej trattorie
Na rozdiel od všeobecného presvedčenia nie je príprava pizze vôbec zložitá. Stačí, ak budete postupovať podľa osvedčeného návodu. Vďaka nasledujúcemu receptu by ste mali čoskoro zvládnuť upiecť domácu, chutnú pizzu v klasickom talianskom štýle. Nezabudnite si pozrieť ingrediencie, ktoré na to budete potrebovať.
Ingrediencie na cesto:
- 500 g talianskej múky typu 00 (alebo pšeničnej múky 550)
- pohár teplej vody
- 5 lyžíc olivového oleja
- 50 g čerstvého droždia
- 1 čajová lyžička soli
- 1 čajová lyžička cukru
Ingrediencie na omáčku:
- 250 ml paradajkového pretlaku
- 2 čajové lyžičky sušeného cesnaku
- 1 čajová lyžička oregana
- 4 lyžice olivového oleja
- čajová lyžička čili (prípadne pol čajovej lyžičky, ak nemáte radi príliš ostré jedlá)
- čerstvo mleté korenie
Dodatky:
100 g vyzretej šunky
- 100 g cherry paradajok
- hrsť rukoly
- 250 g syra mozzarella
Pizza so syrom, šunkou a rukolou. Spôsob prípravy
Začnite prípravou kvásku na cesto na pizzu. V teplej vode rozmiešajte cukor a droždie. Počkajte 10 minút, kým kvások nakysne. Po uplynutí tejto doby ho vlejte do misy s múkou. Pridajte olivový olej a soľ a ručne vypracujte cesto. Prikryte ho utierkou alebo uterákom a nechajte ho pol hodiny kysnúť.
Ďalej pripravte omáčku. Paradajkový pretlak osmažte na oleji. Po chvíli pridajte všetky koreniny: cesnak, oregano, čili a korenie. Varte, kým nezhustne. Kameň na pizzu vložte do rúry, ktorá ešte nebola rozohriata, aby ste zaistili autentickú taliansku chuť. Rúru predhrejte na 220 stupňov Celzia.
Vykysnuté cesto rozdeľte na dve rovnaké časti. Rozvaľkajte ich tak, aby ste získali okrúhly tvar pizze. Rozložte ich na ľahko pomúčenú dosku alebo pracovnú plochu. Oba korpusy potrite omáčkou a obložte obľúbenými prísadami. Odporúčame použiť vyzretú šunku, napríklad prosciutto, a syr mozzarella. Nakoniec všetko posypte oreganom. Vložte pizze do rúry a pečte 10 minút.
Po vybratí ozdobte polovičkami cherry paradajok a rukolou. Nezabudnite použiť klasický alebo cesnakový olej namiesto kečupu alebo cesnakovej omáčky – pretože takto Taliani jedia pizzu už po stáročia. Dobrú chuť!
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Pšenová kaša s týmito prísadami je chutná a sýta. Obsahuje nevyhnutnú zložku pre redukčnú diétu
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.