20.9.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/beats1).
Jeseň je nepochybne ideálnym obdobím na konzumáciu sliviek. V tomto ročnom období chutia najlepšie a čerstvá úroda v miestnych stánkoch poteší oko. Ak vám po príprave lekváru zostane nejaké ovocie, oplatí sa z neho pripraviť skvelý dezert. Jogurtový koláč so slivkami na oleji je rýchly dezert, ktorý rozmaznáva chuťové poháriky.
Nie je nič lepšie ako jednoduchý dezert. Tento jogurtový koláč so slivkami na oleji pripravíte za chvíľu. Navyše je taký chutný, že zmizne z plechu skôr, ako stihne vychladnúť. Kombinácia sliviek, škorice a sladkej mrveničky sa bude výborne hodiť k šálke dobrej kávy alebo čaju.
Ingrediencie:
- 15 zrelých sliviek
- 2 šálky celozrnnej múky
- pol šálky bieleho cukru
- 2 vajcia
- 2 ploché čajové lyžičky prášku do pečiva
- 3 lyžice medu alebo agávového sirupu
- 200 g prírodného jogurtu skyr
- 130 ml oleja
- 3 PL mlieka
- škorica
Ingrediencie na mrveničku:
- 100 g pšeničnej múky
- 50 g masla
- 50 g cukru
Jogurtový koláč so slivkami na oleji. Chutí výborne a je to hračka
Slivky umyte, prekrojte na polovicu a odstráňte kôstky. Je dôležité použiť zrelé slivky, pretože v tomto recepte sa dodatočne nesladia. Hotové slivky obalíme v škorici (ľubovoľné množstvo, podľa toho, čo preferujeme) a odložíme bokom. Medzitým preosejte múku, prášok do pečiva a cukor do druhej misy. Potom do suchých prísad zašľahajte vajcia, pridajte med alebo sirup a skyr. Chvíľu miešajte a potom pridajte olej a mlieko. Všetko ručne premiešajte, kým sa ingrediencie nespoja. Cesto bude husté a môže pripomínať kysnuté cesto.
Na panvici pripravte mrveničku. Najskôr rozpustite maslo, potom cukor a nakoniec po častiach pridávajte múku, pričom obsah neustále miešajte drevenou stierkou, kým sa nevytvoria hrudky. Mrveničku odložíme bokom, aby vychladla. Pripravené cesto opatrne prelejte na plech vyložený papierom na pečenie. Na toto množstvo sa výborne hodí plech s rozmermi 24 x 17 cm. Cesto sa nemusí zdať veľké, ale počas pečenia silno vykysne. Navrch poukladajte vedľa seba slivky posypané škoricou. Posypte vopred pripravenou mrveničkou a koláč pečte pri teplote 180 stupňov približne 30-40 minút. Koláč sa oplatí skontrolovať dreveným špáradlom tesne pred vybratím z rúry. Tento slivkový koláč bude chutiť šialene s kopčekom vanilkovej zmrzliny. Dobrú chuť!
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Domáca pizza, ktorou by nepohrdol žiadny rodený Talian. Jedným sústom sa dostanete pod Koloseum
Moja rodina mi tento recept berie z rúk. Každý chce, aby bol jeho koláč rovnako chutný a sladký
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.