20.9.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Pažítka Foto: youtube.com/DHD Garden).
Dá sa úspešne pridať do väčšiny jedál, čím sa zvýrazní ich chuť a vôňa. Pažítka nielenže výborne chutí, ale je aj skutočnou vitamínovou bombou. Navyše sa dá ľahko pestovať doma na parapete.
Pažítka – nutričná hodnota
Pažítka sa vyznačuje ostrou chuťou a v gastronómii sa využíva ako čerstvé korenie do mnohých jedál. Môže byť vynikajúcou prílohou k tvarohu a vajciam, ale zvýrazňuje aj chuť mnohých druhov mäsa. Pažítka je nízkokalorická zelenina – v 100 gramoch je približne 30 kalórií.
Pažítka je zdraviu prospešná zelenina vďaka obsahu mnohých vitamínov a minerálov. Je veľmi dobrým zdrojom:
- vitamínov C, B1, B2, A, K
- karoténu
- kyseliny listovej
- fosforu
- železa
- draslíka
- sodíka
- vápnika
- horčíka
- luteínu
Prečo jesť pažítku?
Pravidelná konzumácia pažítky:
- odstraňuje toxíny z tela
- zvyšuje imunitu a zabraňuje vírusovým infekciám
- čistí tráviaci systém
- urýchľuje trávenie
- urýchľuje hojenie rán
- zlepšuje stav pečene a žlčníka
- zabraňuje zápche
Okrem toho pažítka dodáva telu dávku cennej vlákniny a listy tejto zeleniny majú vlastnosti znižujúce oxidačný stres. Vo forme obkladov je výborná pri reumatických bolestiach a čerstvo nakrájaná prináša úľavu pri zachrípnutí a suchom kašli, ako aj zvyšuje vylučovanie hlienu v dýchacích cestách v prípade infekcie.
Kto by nemal jesť pažítku?
Hoci sa pažítka považuje za zdraviu prospešnú zeleninu, určitá skupina ľudí by sa jej mala zdržať. Ide predovšetkým o ľudí, ktorí trpia:
- zápal žlčníka
- pankreatitídu
- gastritídu
- žalúdočné, črevné a dvanástnikové vredy
- hyperacidity
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Na hrubé črevo pôsobí ako balzam. Silný baktericídny účinok
Pšenová kaša s týmito prísadami je chutná a sýta. Obsahuje nevyhnutnú zložku pre redukčnú diétu
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.