21.9.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Kiian Oksana).
Zemiakové placky sú klasika nad klasiku. Každý viac či menej skúsený kuchár pozná ich recept naspamäť. My by sme vám však chceli ukázať ich novú verziu, ktorá sa považuje za chutnejšiu. Stačí vymeniť jednu ingredienciu a uvidíte.
Recept na placky zo zemiakov pozná takmer každý. Robíme ho už roky ako jedlo na večeru, takže sa nám určite vryl do pamäti. Na tieto placky sa používajú zemiaky typu B a C, pretože majú vysoký obsah škrobu. Tentoraz však chceme klasický recept trochu zmeniť. Obyčajné zemiaky teda vymeníme za bataty a pokrm bude mať originálnu farbu a chuť. Toto jedlo môžeme podávať s kyslou smotanou alebo kôprovou omáčkou.
Recept na batátové zemiakové placky
Ingrediencie:
- 600 g batátov,
- cibuľa,
- 3 PL pšeničnej múky,
- hrsť petržlenovej vňate,
- 2 vajcia,
- čajová lyžička sladkej mletej papriky,
- pol čajovej lyžičky soli,
- korenie podľa chuti,
- olej na vyprážanie.
Spôsob prípravy:
- Najprv bataty ošúpeme, umyjeme, osušíme a nastrúhame na hrubom strúhadle. Potom ošúpte cibuľu a nastrúhajte ju do misy s batátmi.
- K surovinám pridajte vyšľahané vajcia, nadrobno posekanú petržlenovú vňať a múku preosiatu cez sito. Dochuťte soľou, korením a sladkou paprikou. Všetky prísady dôkladne premiešajte a v prípade potreby pridajte viac múky alebo korenia.
- Na panvici rozohrejte olej a keď je dostatočne horúci, vložte naň porcie zemiakovej zmesi. Robte to lyžicou, aby ste sa uistili, že sú rovnako veľké. Smažte ich z oboch strán dozlatista. Po usmažení ich vyberte na tanier vystlaný papierovou utierkou, ktorá ich zbaví prebytočného tuku. Podávajte ich s trochou smotany, prírodného jogurtu alebo domácej omáčky.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Sladká chuť jesene – tekvicové lievance. Pridajte ešte jednu ingredienciu a na ostatné zabudnete
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.