22.09.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Svitlyk).
Vždy sa oplatí dať porciu mäsa do mrazničky, keď nemáte čas na nákupy alebo prídu nečakaní hostia a v chladničke je len svetlo. Rozmrazovanie mäsa však nie je také jednoduché, ako si myslíme, pokiaľ to chceme urobiť správne a neotráviť sa. Odborník na výživu vysvetlil na TikToku, ako správne rozmraziť kurča. Som si istý, že každý druhý z vás urobil chybu.
Gavin Van De Walle je dietológ a tiktoker, ktorý v jednom zo svojich videí len za 27 sekúnd vysvetlil, ako správne rozmraziť mäso, v tomto prípade to bolo kuracie mäso. Ukazuje sa, že väčšina z nás to doteraz robila zle a nevedomky vystavovali seba a svojich blízkych bakteriálnej infekcii či žalúdočným problémom.
Polovica z nás rozmrazuje kuracie mäso nesprávne. Dietológ varuje
Van De Walle to vysvetľuje jednoducho: vybrať mrazené kura priamo z mrazničky a položiť ho na kuchynskú linku je najhoršia možná možnosť. Prečo? Ide hlavne o teplotu a rast baktérií. Mrazené mäso ponechané pri izbovej teplote sa pomaly rozmrazuje a kým je vonkajšia strana mäsa už teplá, vnútro je ešte studené. Na izolovaných miestach začnú rásť baktérie a môže sa začať aj hnilobný proces.
Určite mnohí z vás pri rannom odchode do práce už aspoň raz vybrali mäso z mrazničky a položili ho na kuchynskú linku v nádeji, že po vašej niekoľkohodinovej neprítomnosti sa rozmrazí a bude pripravené na obed alebo večera. No pamätajte, že izbová teplota sa počas dňa často mení, čo tiež urýchľuje rast baktérií v kurati. Pravdepodobne si hovoríte: „Vždy to robím a nikdy som nemal nič zlé.“ Dobre, ale všetko je raz, prvýkrát. Prečo riskovať?
Aký je najlepší spôsob rozmrazovania kuracieho mäsa? Tri spôsoby, z ktorých jeden je najlepší
Prvý spôsob, ktorý dietológ považuje za vhodný, je jednoducho rozmraziť kuracie alebo iné mäso v mikrovlnnej rúre. Stačí nastaviť vhodný program a čakaciu dobu v závislosti od mäsa – väčšie kusy alebo napríklad celé kura budú potrebovať viac času.
Ďalším spôsobom je rozmraziť kurča vo vode. Najprv v chlade, potom v čoraz teplejšom, ale nie horúcom. Nezabudnite však nerozmrazovať „holé mäso“. Najlepšie by bolo, keby to bolo v obale alebo vrecúšku na potraviny, ktoré neprepúšťajú vodu – aj to prispieva k množeniu baktérií.
Gavin Van De Walle však verí, že najlepší spôsob, ako rozmraziť kurča, je na spodnej poličke chladničky a s trochou trpezlivosti. Mäso sa rozmrazuje pomalšie, ale chladne a bez teplotných výkyvov. Dietológ sa domnieva, že len tak nás ochráni pred možnou otravou. Pamätajte však, že len mäso z dobrých chovov nás plne chráni pred žalúdočnými problémami. Pamätajte tiež, že celé kura a iná hydina by sa mali skladovať v mrazničke až tri mesiace a hydina v kusoch šesť až 12 mesiacov.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Ako používať obaly na vajcia? Prestaňte ich vyhadzovať. Môžu vám uľahčiť život
Gaštany dáme do mixéra a rozmixujeme s vodou. Táto zmes je skutočným zázrakom prírody
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.