Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Zaujímavosti,

Ide o jeden z najzáhadnejších obrazov na svete. Aké tajomstvá skrýval da Vinci?

22.9.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: pexels.com/Lindsey Garrett). Leonardo da Vinci je považovaný nielen za veľkého mysliteľa, maliara a inžiniera, ale aj za človeka, ktorý vedel oveľa viac ako zvyšok...

22.9.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: pexels.com/Lindsey Garrett).

Leonardo da Vinci je považovaný nielen za veľkého mysliteľa, maliara a inžiniera, ale aj za človeka, ktorý vedel oveľa viac ako zvyšok spoločnosti a dokázal vo svojich dielach odovzdať ďalším generáciám tajomstvá, ktoré sa skrývajú za záhadami sveta. Jedným z najzáhadnejších obrazov jeho diela je Mona Lisa. O tejto maľbe vedci už stáročia vášnivo diskutujú.

Foto: pexels.com/Lindsey Garrett

Leonardo da Vinci. Muž, ktorý si vzal do hrobu mnohé tajomstvá

Leonardo da Vinci, ktorého celé meno bolo Leonardo di ser Piero da Vinci, je renesančný človek, ktorého talenty je ťažké vymenovať bez toho, aby sme nejaký prehliadli. Známy je najmä vďaka svojim obrazom a sochám, bol však aj inžinierom, bádateľom-architektom, vynálezcom či matematikom.

Hoci je známy po celom svete a jeho múdrosť a objavy dodnes prekvapujú, on sám nedokončil žiadne vzdelanie. Získal neformálne vzdelanie v oblasti čítania, písania a matematiky a svoju lásku k maľovaniu objavil neskoro, vo veku 17 rokov.

V priebehu rokov boli jeho inovatívne nápady prekvapujúce a dodnes vzbudzujú obdiv, napríklad vývoj zrkadlového písma, a jeho skice predbehli svoju dobu.
Najväčšiu slávu mu priniesli diela ako „Mona Lisa“ a „Posledná večera“. Práve tieto obrazy sú okrem iného predmetom diskusií medzi znalcami umenia, ale aj zástancami konšpiračných teórií.

Okolo diela Leonarda da Vinciho existuje mnoho legiend a teórií. Hovorí sa, že maliar mal svetu odovzdať dôležité posolstvo a že disponoval tajnými vedomosťami, ktoré údajne ukryl vo forme symbolov na svojich obrazoch.

Tie majú byť pre budúce generácie kľúčom k pochopeniu mnohých záhad. Jedným z obrazov, ktoré vyvolávajú celosvetové diskusie, je vždy „Mona Lisa„. Ukazuje sa, že záhadný úsmev ženy na obraze nie je jediným prvkom, ktorý už roky mätie ľudstvo.

Bola Mona Lisa žena alebo… samotný Leonardo da Vinci?

Mona Lisa, známa aj ako La Gioconda, mala byť v skutočnosti manželkou Francesca del Gioconda. Obraz bol namaľovaný olejom na dreve. V súčasnosti je vo vlastníctve francúzskej vlády a nachádza sa v Louvri v Paríži vo Francúzsku.

Postava ženy, ktorá je oblečená podľa vtedajšieho florentského štýlu a sedí na pozadí horskej krajiny, je pozoruhodným príkladom Leonardovej techniky sfumato – jemnej modelácie s výrazným tieňovaním.

Obraz bol jedným z prvých portrétov, ktorý zobrazoval osobu sediacu na pozadí krajiny, ktorá sa neodráža v skutočnosti. Je to miesto, ktoré si umelec vymyslel. Leonardo bol jedným z prvých maliarov, ktorí použili vzdušnú perspektívu. Záhadná žena je zobrazená ako sediaca na mieste, ktoré je otvorenou lodžiou s tmavými stĺpmi po oboch stranách.

Všetky tieto prvky znalci umenia oceňujú, ale práve tajomný výraz tváre Mony Lisy, ktorý pôsobí zvodne a zároveň odťažito, priniesol portrétu širokú slávu.

Analýzou jej čŕt a výrazu tváre niektorí dospeli k záveru, že na obraze nie je zobrazená žena, ale… sám da Vinci. Samotný da Vinci. Maliar zomrel v roku 1519 a teraz to skúma taliansky Národný výbor pre kultúrne dedičstvo, ktorý plánuje odhaliť jeho lebku. Vedci chcú zrekonštruovať Leonardovu tvár pomocou najnovších technológií. Bude sa podobať na záhadnú Monu Lisu a podarí sa túto záhadu konečne vyriešiť?

Tvár zobrazenej osoby je taká zaujímavá a nie celkom identifikovateľná, že sa objavujú aj teórie, podľa ktorých by na obraze mohla byť aj Katarína Aragónska, vojvodkyňa milánska.

Samotná tvár tiež vytvára akýsi optický klam, ktorý diváka mätie. V roku 2003 harvardská výskumníčka Margaret Livingstoneová analýzou obrazu usúdila, že pri pohľade do očí Mony Lisy zároveň vnímame jej úsmev ako výraznejší. Na druhej strane pri pohľade na ústa sa zdá, že úsmev sa vytráca.

Pravda ukrytá v očiach Mony Lisy

Roky analýzy obrazu a rozvíjajúca sa technológia nám umožnili vidieť v očiach Mony Lisy viac než len tajomstvo a hĺbku. Ukázalo sa, že tmavá farba jej zreničiek skrýva drobné písmená a číslice, ktoré tam umiestnil sám maliar.

Odborníci tvrdia, že sotva rozlíšiteľné písmená a čísla predstavujú niečo ako skutočný Da Vinciho kód. Silvano Vinceti, predseda talianskeho Národného výboru pre kultúrne dedičstvo, ktorý si symboly všimol, v rozhovore pre denník Daily Mail povedal:

„Voľným okom sa symboly nedajú vidieť, ale cez lupu sú zreteľne viditeľné.“

Čo je teda v očiach osoby na portréte? Pravé oko nesie písmená LV, ktoré pravdepodobne znamenajú prvé písmená umelcovho mena, a ľavé oko tiež obsahuje symboly, ktoré však nie sú identifikované.

Je veľmi ťažké ich jasne rozlíšiť, ale vyzerajú ako písmená CE alebo by to mohlo byť písmeno B.“ – pokračoval odborník.

Znaky skryté v pozadí a Fibonacciho postupnosť

Pri skúmaní očí Mony Lisy odborníci objavili aj symboly ukryté v pozadí obrazu.

„V oblúku mosta v pozadí môžete vidieť číslo 72 alebo by to mohlo byť písmeno L a číslo 2. Je dôležité si uvedomiť, že obraz je starý takmer 500 rokov, takže nie je taký ostrý a jasný ako čerstvo namaľovaný,“

– vysvetľuje Silvano Vinceti.

Hoci sa vedcom podarilo nájsť tieto malé symboly na maľbe, ich význam zostáva dodnes nevysvetlený. Zdá sa, že Leonardo da Vinci si svoje tajomstvo malých číslic a písmen zobral do hrobu.

Na obraze nechýbajú ani matematické hádanky, ktoré da Vinci tak miloval. Umelec vo svojich dielach používal rôzne matematické hlavolamy a pri maľbe Mony Lisy v nej ukryl Fibonacciho postupnosť.

Da Vinci použil postupnosť „zlatej špirály„, ktorá je odvodená od dokonalého obdĺžnika. Ideálny obdĺžnik zasa vzniká vytvorením obdĺžnikov s príslušnými rozmermi 1 618, a to z každého klesajúceho Fibonacciho čísla (8, 5, 3, 2, 1 atď.). Špirála vzniká tak, že sa dotýka každej strany ideálneho obdĺžnika. Zlatú špirálu možno najlepšie vidieť na schránke Nautila.

Ako teda Leonardo da Vinci použil zlatú špirálu pri maľbe Mony Lisy? Tento princíp použil na „zarámovanie“ ženy na obraze.
Neviditeľná špirála, ktorú si treba predstaviť, sa začína od ľavého zápästia Mony Lisy a potom sa presúva do pozadia obrazu a kontrastuje s jej tvárou. Potom sa presunie cez jej čelo a ďalej sa otáča, až sa dotkne jej brady. Nakoniec línia špirály urobí jednu otočku, ktorá sa končí na špičke nosa portrétovaného.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Najdrahší obraz na svete zahalený rúškom tajomstva. „Salvator Mundi“ už roky vzbudzuje zvedavosť

Záhada da Vinciho kódu vyriešená? Vatikánsky výskumník nepochybuje


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Tento trik som pochytila od svojej mamy. Panvicu vložím do plastového vrecka a vylejem. Po hodine sa leskne ako nová

3.7.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: youtube.com/@NaturalHealthRemedies). Pri varení sa môže stať, že sa vám niečo nepodarí. Ako zachrániť pripálenú panvicu? Nemusíte ju hneď odpísať.…

13-ročné dievča zomrelo po zásahu bleskom na pláži v Grécku. „Chodila so svojou matkou“

03.07.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/DC Studio). V Grécku na polostrove Chalkidiki zomrelo 13-ročné dievča po zásahu bleskom na pláži, informoval web Greek Reporter.…

Čo sa oplatí mať doma v prípade výpadku elektriny?

03.07.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/lunopark). Silný vietor, búrky a iné extrémne prejavy počasia ohrozujú našu bezpečnosť, vrátane energetickej. Počas tohto dovolenkového obdobia boli…

Opustil ma pre bývalú, po necelom roku ma kontaktoval. Moja mama mi dala veľmi hlúpu radu [LIST]

03.07.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: Pixabay/mina6120). - Istý príbeh z môjho života je príkladom toho, akí dokážu byť ľudia drzí. A aj keď nerada…

Nikto neočakáva explodujúci melón. A toto sa naozaj môže stať

03.07.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: youtube.com/@Muddcreek tiktok.com/@bubblesnbabs). Buďte opatrní so svojimi melónmi, môžu explodovať. Akokoľvek absurdne to môže znieť, ide o reálne riziko, ktoré…

Auto Trendy

Športová Kia priamo z pretekov. Spáli menej ako 5 litrov benzínu a stojí len 7 000 eur

3.7.2024 Redakcia Auto trendy - Kia je nepochybne jedným z najobľúbenejších výrobcov v našej krajine. Tieto autá oceňujeme, pretože sú pohodlné, komfortné, relatívne lacné, úsporné a… jednoducho pekné. Hovoríme tiež…

ChatGPT sa dostane do vozidiel Audi. A nielen v tých najnovších

3.7.2024 Redakcia Auto trendy - Služba ChatGPT bude čoskoro integrovaná do automobilov. Škoda oznámila integráciu tohto riešenia už pred niekoľkými týždňami a teraz sa k podobnému kroku chystá aj Audi,…

Na scénu vstupuje nové rodinné SUV. Cenovo dostupné, módne a bude bestsellerom

3.7.2024 Redakcia Auto trendy - Nie je žiadnym tajomstvom, že lacné SUV HS spoločnosti MG Motor je v Európe vysoko cenené. Odkedy sa dostalo do európskeho cenníka, je zároveň najobľúbenejším…

Krásne SUV s výkonom 360 koní. Spaľovanie je pôsobivé a cena… je prekvapujúca

3.7.2024 Redakcia Auto trendy - Na čo si ceníme autá v segmente SUV? Okrem iného za to, že je to akési umenie kompromisu. Na jednej strane získate veľké, robustné a…

Volkswagen je pripravený na nové SUV. Už ho vystavil v čínskych showroomoch a dráždi súperov

3.7.2024 Redakcia Auto trendy - Nedávno sme informovali, že Volkswagen uvedie na čínsky trh novú kategóriu vozidiel. Modely dostanú jedinečné zlaté logo, ktoré je súčasťou stratégie Volkswagenu "v Číne, pre…

Turecká spoločnosť Togg chce ešte tento rok zaútočiť na európske trhy

3.7.2024 Redakcia Auto trendy - Spoločnosť Togg oznámila, že predobjednávky na T10X v Európe otvorí do konca roka. Automobilka chce začať predávať elektromobily aj mimo Turecka. Na začiatku sa objaví…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov