Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Tipy, Záhrada,

Komplexné kúpele pre čučoriedky. Procedúry, ktoré sa na jeseň neoplatí vynechať

22.9.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/Bukhta Yurii & pexels.com/Markus Spiske). Vyhovieť rozmarom čučoriedok môže byť náročná úloha, ale nie je to úplne nemožné. Počas celého vegetačného obdobia si vyžaduje...

22.9.2023 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/Bukhta Yurii & pexels.com/Markus Spiske).

Vyhovieť rozmarom čučoriedok môže byť náročná úloha, ale nie je to úplne nemožné. Počas celého vegetačného obdobia si vyžaduje veľkú pozornosť a dôkladnú starostlivosť. To platí aj na jeseň, hoci práve vtedy sa zdá, že naše nadšenie pomaly opadá. Ako pripraviť čučoriedku na zimu, aby v nasledujúcej sezóne potešila bujným plodením? Tu je niekoľko tipov, čo robiť na jeseň.

Foto: pexels.com/Markus Spiske
  • Čučoriedka patrí medzi vresovcové rastliny, a preto je kyslomilným druhom.
  • Na správne fungovanie potrebuje kyslé pH a humusovú pôdu. pestovanie čučoriedok sa považuje za stredne náročné.
  • Mala by byť vysadená na slnečnom a pred vetrom chránenom mieste a treba sa vyhýbať mrazovým stagnáciám. na jeseň sa oplatí skontrolovať čučoriedkové kríky, či sa na nich nevyskytuje múčnatka, pleseň sivá, antraknóza, gangréna a odumieranie stoniek.

Mykorízne vakcíny

Mykoríznu vakcínu je dobré aplikovať na kríky čučoriedok už vo fáze výsadby. Ak sme to však z rôznych dôvodov vtedy neurobili, práve prichádza jeseň, čo je ideálny čas na jej opätovné použitie. Záhradníci sú presvedčení, že symbióza húb a koreňov čučoriedok prináša rastlinám mnoho výhod.

V prvom rade je potrebné zdôrazniť vyrovnanie obmedzení spojených s prítomnosťou malého počtu trichómov na koreňoch čučoriedok. Kríky s aplikovanou mykoríznou vakcínou prijímajú vodu a živiny bez problémov. Zaujímavé je, že sa tak deje takmer niekoľko desiatokkrát efektívnejšie. Použitie prípravku je tiež ďalším stimulom pre lepšiu reakciu na stresové faktory. Výrazne sa zlepšuje aj odolnosť voči chorobám, škodcom a náhlym zmenám teploty.

Jesenné hnojenie

Počas vegetačného obdobia by sa nemalo vynechať pravidelné hnojenie čučoriedok hnojivami, ktoré silne okysľujú pôdu. Na jar odborníci odporúčajú zvoliť hnojivá bohaté na dusík. Koncom leta a na jeseň je čas na aplikáciu živín plných draslíka a fosforu. Oba prvky majú pozitívny vplyv na vývoj a ochranu koreňov, stimulujú silnejšie pučanie a pripravujú rastlinu na odolávanie prvým mrazom.

Pomerne obľúbeným jesenným hnojivom je predovšetkým draselná soľ. Alternatívne sa používajú aj hnojivá s draslíkom vo forme chloridu. Záhradníci tiež odporúčajú dávať pozor na zjavný nedostatok draslíka. Tie sa prejavia najmä odumieraním vrcholov výhonkov, slabším rastom listov a viditeľnými hnedými škvrnami. V plnej jeseni sa odporúča znížiť dávky fosforečných hnojív.

Zalievanie čučoriedok po lete

Počas teplých jesenných dní by sme nemali čučoriedkam odopierať prístup k vode. Ak však predpovede počasia ohlasujú príchod obdobia dažďov, musíme ju chrániť pred záplavami. Zároveň jej nesmieme zabúdať pomáhať zhromažďovať zásoby vody.

Tí, ktorí majú dlhoročné skúsenosti so starostlivosťou o rastliny, radia chrániť korene čučoriedok pred zaplavením hrubou vrstvou prírodného mulča. Ak ho nemáme k dispozícii, skúsme v obchodoch alebo záhradných centrách nájsť priepustný agrotextíliový mulč, ktorý má mulčovací účinok a zároveň obmedzuje rast nepozvaných burín.

Termín nevyhnutného rezu čučoriedok je pred jarou. Niekedy je však potrebné zopakovať tento postup aj na jeseň. Po poslednom zbere plných košíkov zrelých plodov je čas na dôkladnú kontrolu všetkých kríkov. Snažte sa venovať osobitnú pozornosť akýmkoľvek príznakom rozvoja chorôb a prítomnosti škodcov.

Foto: shutterstock.com/Bukhta Yurii

Ak spozorujeme rozbiehajúcu sa gangrénu výhonkov, pristúpime k vykonaniu sanitárneho rezu. Postihnuté výhonky zrežeme pod miestom infekcie – najlepšie až na zdravé tkanivo. V tejto fáze nevynechávame ani sušené výhonky. V oboch prípadoch by sme mali odstránené úlomky rastlín rýchlo spáliť, aby sa nestali zdrojom choroby v nasledujúcej sezóne. Na jeseň ponechajte malé výhonky a výhonky rastúce pod veľmi neprirodzeným uhlom na pokoji. Čas na prerezávanie je až vo februári alebo v marci.

Zimná ochrana

Korene čučoriedok sú najzraniteľnejšie voči náhlym mrazom a neohláseným výkyvom teplôt. Ak ich chcete ochrániť pred nepriaznivými podmienkami, zvoľte hrubú vrstvu mulča. Tá by mala dosahovať 30 až 40 cm. Ideálna je kôra, piliny, ihličie atď:

  • Kôra,
  • piliny,
  • ihličie,
  • lístie,
  • štiepka

– rozdrvené výhonky ihličnatých drevín.

Ochrana pôdy okolo čučoriedok mulčovaním poskytuje nielen bariéru proti mrazu, ale aj vysušuje substrát a burinu. Ďalšou výhodou bude ovplyvnenie dodatočnej kyslosti pôdy.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Pridajte niekoľko kvapiek do vody a zalejte čučoriedky. Na zimu bude otužilá ako nikdy predtým

Elixír mladosti na dosah ruky. Pripravte si čučoriedkovú tinktúru a vychutnajte si jej jemnú chuť


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Vydlabte do zemiaka dieru a odneste ho na noc do kúpeľne. Ráno nebudete veriť vlastným očiam

16.9.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: Súkromný archív). Ako sa zbaviť strieborných rybičiek? Môžete ich nalákať na jedno miesto jednoduchým a ekologickým spôsobom bez použitia…

Robíte to, keď kupujete paradajky? Robíte veľkú chybu. Produkt sa rýchlejšie pokazí

16.9.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Redaktion93). Mnohí Slováci robia pri nákupe paradajok trestuhodnú chybu. Výsledkom je, že namiesto toho, aby ušetrili peniaze, na tom…

Pridajte ho do ovsenej kaše a zvyšok naneste na vlasy. Toto je najlepší kondicionér po lete

16.9.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/fongbeerredhot). Starostlivosť o vlasy nevyžaduje, aby sme si kupovali drahú kozmetiku. Môžeme sa o ne starať pomocou prírodných produktov,…

Nazbierajte na prechádzke a rozsypte pod vresom. Prírodná prikrývka bude pôsobiť ako štít. Budú bohato kvitnúť

16.9.2024 Redakcia Vášeň v tebe ( Vres je nielen výraznou záhradnou dekoráciou, ale aj spôsobom, ako vniesť farbu do jesenných záhonov. Vďaka ich rozmanitosti a…

Jednu čajovú lyžičku nalejte do vody pred varením. Vajcia nebudú praskať. Je to starý trik skúsených kuchárov

16.9.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/senadamie). Mnoho ľudí sa sťažuje, že vajcia počas varenia praskajú. Zistite, čím je to spôsobené a čo môžete urobiť,…

Auto Trendy

Ford Focus ST nemá dostatočný výkon? Zákazníci sa sťažujú a spoločnosť reaguje

16.9.2024 Redakcia Auto trendy - Má najvýkonnejší Focus menej koní, ako výrobca sľubuje? Spoločnosť priznala, že dostala takéto signály od svojich zákazníkov a rozhodla sa túto záležitosť ďalej preskúmať.

Kia EV2 (2025): Malé kórejské elektrické vozidlo v predpremiére

16.9.2024 Redakcia Auto trendy - Naše stvárnenie predpovedá línie malého kórejského elektromobilu Kia EV2, ktorý sa očakáva v roku 2025.

Čína odporúča výrobcom automobilov, aby neinvestovali v Európe

16.9.2024 Redakcia Auto trendy - Na stretnutí s priemyselným odvetvím Peking odporučil, aby sa automobilky nestavali v zahraničí. Zároveň sa usiluje o dosiahnutie dohody o clách. Čína odporúča výrobcom automobilov…

Nové bezpečnostné vozidlo MotoGP

16.9.2024 Redakcia Auto trendy - Nová generácia BMW M5 sa bude používať ako bezpečnostné vozidlo v MotoGP. Hybridný sedan s výkonom 727 koní bol predstavený na špeciálnom podujatí.

Hyundai pripravuje uvedenie nového veľkého SUV. Kedy bude predstavený ďalší Ioniq 9?

16.9.2024 Redakcia Auto trendy - Hyundai uvedie na trh nové veľké elektrické SUV, ktoré bude úzko spolupracovať s modelom Kia EV9. Predstaviť by sa mal koncom tohto roka. Hyundai uvedenie…

Dongfeng Box debutuje v Európe: Čínsky hatchback dlhý niečo vyše 4 metrov

16.9.2024 Redakcia Auto trendy - Technologický čínsky hatchback s tvarmi navrhnutými tak, aby maximalizovali vnútorný priestor, má množstvo palubných technológií a V2L.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov